11 ianuarie 2012

A scăzut lungimea cozilor la achitarea dărilor
·        Aproape 2000 de suceveni s-au prezentat la ghişee în primele două zile de plată, în vistieria locală intrând circa 500.000 de lei
Luni şi marţi, în primele două zile ale noului an fiscal, pe la ghişeele Primăriei Suceava au trecut 1960 de contribuabili, aceştia vărsând în puşculiţa comună 497.000 de lei, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.  „S-a încasat destul de bine şi mulţumesc sucevenilor care au venit în primele zile să plătească taxe şi impozite locale. Aceştia au dat dovadă de simţ  de responsabilitate civică, cele mai corecte fiind persoanele în vârstă, de regulă, cele care au bani mai puţini. Conform tradiţiei, am dat şi eu acest exemplu, chitanţa numărul 1 fiind eliberată pe numele familiei mele”, a subliniat şeful municipalităţii, adăugând că a dorit să dea un semnal de conştiinţă civică,  „existând oameni care au bani şi nu plătesc”.
Primarul Lungu a informat că plata se poate face cash, cu cardurile la POS de la casierii şi cu cardul pe Internet, la adresa www.ghişeul.ro. Acesta din urmă în urma adoptării unui program implementat în comun cu Ministerul Telecomunicaţiilor, Suceava fiind singurul municpiu din Moldova în care sistemul în cauză funcţionează. Tot pe Internet, taxele şi impozitele locale pot fi onorate în baza sistemului e-taxe, pe adresa www.primariasv-de.ro. Din păcate, accesările electronice sunt prea puţine, doar 9 suceveni onorându-şi obligaţiile fiscale pe această cale.  Contribuabilii persoane fizice care îşi achită anticipat şi integral dările, până la 31 martie 2012, beneficiază de o scutire de 10% din valoarea acestora. Ieri, la primele ore, deja cozile la casierii erau mai scurte decât în zilele anterioare.