Avertizare pentru 10 zile cu temperaturi negative foarte scăzute
· Prefectul Popescu cere asigurarea furnizării utilităţilor, identificarea oamenilor străzii şi cazarea lor în adăposturi speciale, precum şi protejarea salariaţilor care lucrează în aer liber
Prefectul Sorin Arcadie Popescu solicită furnizorilor de utilităţi publice ca, în perioada cu temperaturi extreme, să urmărească cu prioritate asigurarea continuităţii furnizării utilităţilor de energie electrică, gaze naturale şi apă potabilă, astfel încât populaţia să nu fie afectată în nici un fel. Aceasta după ce prognozele arată că, în judeţul Suceava urmează o perioadă de aproximativ 10 zile de temperaturi negative, atât în cursul zilei, cât şi al nopţii, fapt ca poate determina atingerea pragului critic al indicelui de răcire. În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Popescu cere comitetelor locale identifice persoanelor singure, bolnave sau fără adăpost, care pot fi victime ale temperaturilor extreme. Atunci când situaţia o impune, aceştia vor fi cazaţi în adăposturile de noapte din municipiul Suceava, respeciv la Biserica Sfânta Vineri; în Fălticeni la Spitalul municipal; în Rădăuţi la azilul de bătrâni; în Cîmpulung Moldovenesc la Spitalul municipal; în Vatra Dornei la Căminul cultural „Roşu”; în Gura Humorului în locuinţele modulare din cartierul Boureni; în Siret şi Solca la azilul de bătrâni. În acelaşi scop, prefectul Sorin Arcadie Popescu a dispus ca echipajele de patrulare din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, cât şi ale poliţiilor locale, în colaborare cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă, să identifice persoanele fără adăpost, cât şi pe cele aflate în dificultate, să le transporte în locaţiile stabilite şi să le acorde primul ajutor la nevoie.
În situaţiile în care temperatura aerului are valori extrem de scăzute (sub -20 de grade Celsius) sau când indicele de răcire coboară sub pragul valoric de -32 de grade Celsius, se aplică prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
Angajatorii sunt atenţionaţi că, în intervalele cu temperaturi scăzute extreme, sunt obligaţi să ia măsuri pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber. Aceştia din urmă trebuie să primească între 0,5 şi 1 litru de ceai fierbinte de persoană şi schimb şi să aibă pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care patronii vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi vor alterna programul de lucru de la exterior cu cel de la interior. Angajatorii vor asigura echipamentul individual de protecţie, iar a acolo unde condiţiile amintite nu pot fi îndeplinite, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, se poate dispune reducerea duratei zilei de lucru şi întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Indicele de răcire reprezintă o măsură a temperaturii resimţite şi depinde de temperatura aerului şi viteza vântului. În aceste condiţii, temperatura corpului devine mai apropiată de cea a aerului înconjurător, iar senzaţia de frig va fi mai puternică.