16 ianuarie 2012

CET, ultima iarnă
·        Din sezonul rece viitor, Suceava renunţă la producerea pe cărbune a agentului termic pentru prepararea apei calde şi încălzire
·        Cu toate că Adrem Invest s-a obligat la operarea noii centrele încă din toamna viitoare, municipalitatea ia în calcul şi folosirea CAF-urilor   
Centrala Electrică de Termoficare(CET) Suceava va fi trasă pe dreapta începând din sezonul  rece 2012-2013, a lăsat de înţeles şeful municipalităţii, Ion Lungu. Primarul a declarat că, în toamnă, firma Adrem Invest Bucureşti ar putea da în funcţiune o parte a capacităţii noi centrale în cogenerare care va fi amenajată în Lunca Sucevei, moment în care se va  renunţa la producerea pe cărbune a agentului termic pentru prepararea apei calde şi încălzire. Cu toate că, la semnarea contractului, societatea bucureşteană se obligase să opereze cu componente pe gaze naturale ale viitoarei centrale încă din prima parte a iernii viitoare,  declaraţiile primarului sunt cu echivoc, acestea lăsând ca posibilă variantă şi folosirea vechilor cazane de apă fierbinte(CAF), pe gaze naturale şi păcură.  „Vom face tot posibilul ca şi în iarna 2012-2013 să fie căldură în municipiul Suceava. Există varianta ca firma care realizează noua centrală să o dea parţial în funcţiune până la sfârşitul anului, astfel încât să mergem pe CAF-urile noi, care au un randament mult mai mare. Sigur mai există şi varianta CAF-urilor vechi, însă nu se pune problema de a rămâne fără apă caldă şi încălzire”, a reliefat Lungu. Ocupatul fotoliului din Areni anunţa renunţarea la CET  şila începutul lui 2011, decizia fiind justificată prin „sumele colosale” necesare pentru aprovizionare cu cărbune de import, de circa 40-50 de milioane de lei, condiţii în care Primăria era obligată să preia „toată ineficienţa de la Termica”.
În acest context, şeful administraţiei locale a mai declarat că în vară nu va mai avea loc tradiţionala sistare a livrării ape calde, demers din care cauză sucevenii nu puteau face o baie fierbinte cel puţin o lună. Eventualele reparaţii de pe reţelele de transport şi distribuţie a agentului termic, precum şi cele din punctele termice punctele se vor face punctual, pe zone, astfel încât, afectaţi temporar vor fi doar consumatorii aferenţi. „Acolo unde sunt probleme, reparaţiile se vor face prin rotaţie, cu întreruperi temporare”, a precizat primarul Ion Lungu.
Prezent la Suceava pe 2 noiembrie 2011, Bogdan Antonescu, directorul general al companiei Adrem Invest dădea ca dezirabilă  darea în folosinţă, iarna 2012-2013, a două CAF-URI. „Dorinţa noastră şi a autorităţilor locale este ca, în iarna lui 2012, să fim în măsură să livrăm agent termic către cetăţeni de pe cele două CAF-uri pe gaze şi combustibil lichid uşor CLU, precum şi de la turbina pe gaze naturale”, afirma la acea dată oficialul Adrem Invest. Investiţia din Luca Sucevei se ridică la circa 65 de milioane de euro, principalul partener de finanţare al Adrem Invest este Unicredit Ţiriac Bank, montajul financiar fiind prevăzut a se derula pe durata a 10 ani. Centrala propriu zisă va fi deservită de 40 de lucrători, la care se va mai adăuga personal pentru „gospodăria” de bio-masă. Toate modulele sunt prevăzute a funcţiona în cogenerare de înaltă eficienţă, cu randament de peste 85%. Actuala Centrala Electrică de Termoficare(CET) pe huilă a fost proiectată şi dimensionată în regim de cogenerare, cu un consum semnificativ de energie termică, atât la consumatorii casnici, dar mai ales la cei în zona industrială. La această dată, consumul industrial este practic zero, iar pentru perioada următoare, precum şi pe termen mediu, nu se preconizează niciun fel de revigorare a activităţii industriale sucevene.