03 ianuarie 2012

Banii din bugetul sucevean se duc la învăţământ, pe subvenţii la căldură şi reparaţii străzi

• Pentru dezvoltare, în 2011 s-a cheltuit doar 63,36% din sumele prevăzute

Mare parte a fondurilor care intră în vistieria municipală suceveană se duc pe susţinerea financiară a învăţământului, plata subvenţiilor la încălzire şi reparaţiile carosabilului, rezultă din execuţia bugetului local până la 23 decembrie 2011.

În total, ponderea o deţin cheltuielile cu învăţământul, în această direcţie ducându-se 31,51% din bugetul local. În ordine, urmează capitolul combustibil şi energie, cu 17,20% din prevederile bugetare, „greutatea” acestuia fiind determinată de sumele achitate către Termica cu titlul de subvenţii la diferenţa dintre preţul real şi cel de referinţă al gigacaloriei. Pe poziţia următoare se situează capitolul transporturi, cu o pondere de 14,86% din bugetul local, fonduri consistente mergând, în 2011, înspre reparaţiile la infrastructura rutieră.

De precizat este faptul că, urmare a modificărilor aduse la Legea nr. 273 a finanţelor publice, pe parcursul execuţiei bugetare ordonatorii de credite au obligaţia de a asigura, cu precădere, cheltuielile de funcţionare, cele cu dezvoltarea făcându-se doar în limita disponibilului. Conform execuţiei bugetare pe anul trecut, gradul de realizare a cheltuielilor a fost de 83,98% din totalul programat pe 2011. La secţiunea de funcţionare a bugetului local cheltuielile au fost realizate în proporţie de 92,07%, în timp ce la secţiunea de dezvoltare au fost cheltuite doar 63,36% din prevederile votate în Consiliul Local.