28 ianuarie 2010

Reduceri de personal în aparatul Consiliului Judeţean şi la instituţiile subordonate
· „Analizăm foarte atent posibilitatea reorganizării şi ajustărilor la nivelul acestor structuri”, reliefează şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur
Pe fondul crizei economice, conducerea administraţiei judeţene anunţă reduceri de personal în cadrul aparatului propriu, precum şi la instituţiile din subordinea executivului. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că anul 2010 va fi unul auster, marcat de o cheltuire mai chibzuită şi eficientă a fondurilor, evidenţiind că, în aceste circumstanţe, accent de va pune pe susţinerea investiţiilor de larg interes. „Sigur este un buget de criză, însă facem şi noi o analiză pe standarde de cost. Vom avea reduceri de personal pe categorii şi vom încerca să alocăm resursele şi în mod foarte chibzuit şi eficient. Prioritate de grad zero o au cofinanţările pe proiecte europene, în primul rând pentru drumuri, dar şi pe alte obiective pe care le avem programate în acest an”, dl. Flutur. Şeful administraţiei judeţene sucevene precizează că de atenţie deosebită se va bucura finanţarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor şi programul de extindere a alimentării cu apă. În ceea ce priveşte aparatul propriu al Consiliului Judeţean şi instituţiile subordonate acestuia, Gheorghe Flutur spune că zilele acestea se face o analiza strictă a eficienţei acestora. „Analizăm foarte atent posibilitatea reorganizării şi ajustărilor la nivelul acestor structuri”, a reliefat dl. Flutur.
Aleşii locali sancţionează circulaţia autovehiculelor în parcuri şi pe alei
· Aceasta la cererea agenţilor comunitari, care au semnalat necesitatea sancţionării a unor fapte cu impact negativ asupra relaţiilor sociale, constatate cu prilejul misiunilor de ordine şi siguranţă publică
Colectarea deşeurilor de orice fel şi depozitarea lor în spaţiul deţinut cu orice titlu, dacă prin aceasta se creează disconfort sau se aduce prejudiciu vecinilor se sancţionează cu amendă de 500 de lei până la 1000 de lei în cazul persoanelor fizice şi de la 1000 de lei la 2000 de lei în cel al persoanelor juridice. Aşa au decis, ieri, consilierii locali odată cu modificarea hotărârii referitoare la normele privind buna convieţuire, ordinea şi liniştea publică, transportul public de călători, gospodărirea oraşului şi protecţia mediului. Demersul este urmare a unui referat al conducerii Poliţiei Comunitare prin care se semnalează necesitatea sancţionării şi a altor fapte cu impact negativ asupra relaţiilor sociale, constatate cu prilejul misiunilor de ordine şi siguranţă publică. La fel, o sancţiune contravenţională care variază între 100 de lei şi 500 de lei riscă şoferii care parchează autovehiculele în alt mod decât cel stabilit prin marcajele aplicate de administratorul drumului. Măsura a este instituită după ce agenţii comunitari s-au plâns că posesorii de permis de conducere nu respectă marcajele instituite în urma extinderii şi modernizării Căii Burdujeni. Aleşii locali au votat, de asemenea, reglementări referitoare la creşterea animalelor şi păsărilor în alte spaţii decât cele amenajate în acest scop pe terenul proprietate privată; deţinerea animalelor şi păsărilor în clădiri cu mai multe apartamente, cu excepţia animalelor de companie; lăsarea liberă, fără lesă sau botniţă, a câinilor consideraţi periculoşi, dar şi la disconfortul fonic sau cel creat în condominiu prin mirosuri pestilenţiale şi neevacuarea ritmică a reziduurilor colectate în fosa septică. Completate au fost şi normele privind nerespectarae tăbliţelor privind interzicerea fumatului, consumul de alcool sau fotografiatul; abandonarea pe domeniul public al hârburilor de orice fel; circulaţia autovehiculelor în parcuri, pe alei, esplanade şi scuare, precum şi obstrucţia serviciilor specializate ale primăriei în luarea de măsuri de gestionare a câinilor
vagabonzi.
Dispar cozile la biletele de tratament în staţiuni
· Pentru tratamentele început de an cererea este scăzută, pensionarii considerând că vremea este prea rece
Peste 2500 de vârstnici au depus, în mai puţin de două săptămâni, cereri pentru acordarea de bilete de tratament în staţiuni prin intermediul Casei Judeţene de Pensii Suceava. Pensionarii şi celelalte categorii îndreptăţite pot face acest demers începând cu 15 ianuarie, directorul coordonator al instituţiei, Mirela Adomnicăi precizând, că spre deosebire de anii trecuţi şi urmare a măsuri luate, cozile de la sediul instituţiei au dispărut. Aceasta şi graţie faptului că noile formulare de cerere pot fi trimise prin fax, poştă sau mail, urmând ca, la momentul stabilirii repartizării biletelor de tratament, beneficiarilor să li se comunice data la care se vor prezenta la CJP, cu actul de identitate şi recomandarea de la medic. Pe de altă parte, acordarea nu se mai face după regula primul venit-primul servit, ci funcţie de un punctaj realizat după un program informatic. Dna Adomnicăi relevă că solicitările pentru plecări în staţiuni la început de an este foarte scăzută, în anii precedenţi în primele trei luni valorificându-se doar 90% din biletele repartizate. Acesta deoarece, pensionarii consideră că vremea este prea rece, invocând, de asemenea, şi distanţa mare care trebuie parcursă, în aceste condiţii, până la unele dintre staţiuni. Pe de altă parte, şeful CJP Suceava, atrage atenţia că obţinerea unui bilet pe timpul verii este mult mai dificilă, numărul solicitanţilor fiind cel puţin dublu comparativ cu cel al disponibilului de locuri. În anul 2008, din judeţul Suceava au plecat în staţiuni 7982 de persoane, iar anul trecut 5810.
Municipalitatea vinde încă 5 cabinete medicale
Aleşii municipali au aprobat, în prima şedinţă ordinară din acest an, vânzarea a încă 5 spaţii proprietate privată a municipiului, aflate în administrarea Consiliului Local şi în care funcţionează unităţi medicale. Câte două dintre acestea se află în Policlinica stomatologică şi Policlinica judeţeană de pe strada „Ştefan cel Mare”, al cincilea fiind un dispensar de pe strada „Ana Ipătescu”. Iniţial, municipalitatea a scos la bătaie 217 de locaţii, banii încasaţi până acum, în sumă de 1,4 milioane lei luând calea finanţării modernizărilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”, precum şi cabinetelor medicale şcolare. Preţul de înstrăinare al spaţiilor medicale şi terenurilor aferente se stabileşte prin negociere directă între cumpărător şi comisia special constituită la nivelul executivului, acesta neputând fi mai mic decât cel stabilit prin raportul de evaluare al evaluatorului autorizat. Suma finală va fi achitată integral la încheierea contractului sau cu un avans de 15% şi rate lunare pe maxim 15 ani, cu perceperea unei dobânzi anuale egale cu dobânda de referinţă stabilită periodic de Comisia Europeană. Potrivit OUG nr. 68 din mai 2008, au dreptul de cumpăra aceste spaţii medicii, medicii dentişti, tehnicienii dentari şi celelalte persoane fizice cu drept de liberă practică care desfăşoară activităţi conexe actului medical şi care deţin în mod legal cabinetul în cauză. La fel, sunt îndreptăţite şi persoanele juridice care au ca unic obiect de activitate furnizarea serviciilor medicale.
Încă 19 taximetre pe străzile Sucevei
Consilierii locali au aprobat, ieri, atribuirea de noi autorizaţii pentru practicarea serviciului de transport de persoane în regim taxi. Este vorba despre 19 astfel de documentaţii, procedura pentru cele disponibilizate declanşându-se încă din noiembrie 2009. Data până la care s-au primit cereri a fost 7 ianuarie 2010, lista cu punctajele întrunite afişîndu-se pe 20 ianuarie. În municipiul Suceava, numărul maxim de taximetre este stabilit la 370, cu prilejul acestei ultime proceduri completându-se deficitul creat prin retragerea a 19 taximetrişti. În timp ce o parte dintre retraşi s-au orientat înspre alte slujbe, alţii aveau maşini prea vechi, iar capacitatea financiară personală nu le-a permis să răspundă exigenţelor ridică legate de costurile înlocuirii autoturismului mai vechi de 10 ani cu unul nou sau cu altul cu mai puţin de 5 ani de viaţă. Atribuirea unei autorizaţii taxi pentru realizarea serviciului de transport persoane în regim de taxi se face prin hotărâre a Consiliului Local, cu acordul asociaţiilor profesionale reprezentative şi potrivit criteriilor de departajare prevăzute în legislaţia cu specific.
PRM Suceava susţine proiectul „Pelerini în Bucovina”
Organizaţia judeţeană Suceava a Partidului România Mare susţine Consiliul Judeţean în intenţia de a materializa proiectul turistic „Pelerini în Bucovina”, manifestare care ar putea avea loc în intervalul 15 iulie-15 august, pe ruta Viena-Cacica-Putna.
Vicepreşedintele judeţean, Vasile Cerlincă, îI felicită pentru idee pe preşedintele administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, cât şi pe primarul urbei reşedinţă, Ion Lungu. „Noi cei de la PRM salutăm şi apreciem acest proiect şi îi felicităm pe preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi pe primarul Ion Lungu, şi le dorim succes”, a spus într-o conferinţă de presă dl. Cerlincă, adăugând că, printre altele, pelerinajul va prilejui oamenilor de afaceri austrieci să ia contact cu potenţialul acestei părţi a ţării. Viceliderul PRM Suceava spune că, astfel, proiectul ar putea avea ca rezultat atragerea respectivilor investitori în Bucovina, dar şi promovarea produselor specifice bucovinene în Austria. „Ne punem speranţa în acest proiect, în urma vizitei o serie dintre oamenii de afaceri austrieci putând fi interesaţi să-şi deschidă o Afacere în judeţ”, a încheiat vicepreşedintele PRM Suceava, Vasile Cerlincă.

27 ianuarie 2010

Un milion de euro în plus pentru transportarea deşeurilor sucevene pe platforma de la Botoşani
· Rampa de gunoi de gunoi de la Fălticeni se închide la jumătatea acestui an, distanţa mare dintre Suceava şi Botoşani obligând administraţia locală să cheltuiască mai mult pentru a scăpa de gunoi
Apropierea expirării termenului de închidere a platformei de deşeuri de la Fălticeni dă dureri de cap municipalităţii sucevene.
Conducerea primăriei este îngrijorată că nu va avea unde să mai ducă gunoiul colectat din urbea reşedinţă de judeţ, rampa fălticeneană urmând a fi trasă pe dreapta la mijlocul acestui an. În aceste circumstanţe, s-a luat legătura cu reprezentanţii administraţiei municipale din Botoşani, acestea fiind de acord cu preluarea şi depozitarea pe rampa proprie a deşeurilor sucevene. „Apare o situaţie disperată, pentru că la 30 iunie se va închide şi depozitul de la Fălticeni. Am avut discuţii şi cu reprezentanţii primăriei de la Botoşani, iar în condiţiile în care la Suceava nu vom finaliza nimic, vom duce deşeurile menajere pe platforma botoşăneană”, relevă primarul Ion Lungu. Primul gospodar al reşedinţei de judeţ evidenţiază că sumele cheltuite cu transportul sunt foarte mari. Astfel, în condiţiile în care distanţa până la Botoşani este mai mare în raport cu cea parcursă de auto-specialele Rosal până la Fălticeni, cu transportul de la bugetul local va fi cheltuit suplimentar 1 milion de euro pe an. Dată fiind această situaţie, Ion Lungu şi-a exprimat speranţa că va fi materializată cât mai repede intenţia Consiliului Judeţean de a organiza licitaţiei pentru construirea unei prime celule a depozitului de deşeuri menajere care urmează a fi amenajat la Moara.
De la 1 ianuarie 2009, de când platforma de gunoi de la Suceava a fost închisă, resturile menajere din reşedinţa de judeţ sunt duse la depozitul din preajma Fălticeniului. În contrapartidă, primăria Suceava achită o taxă de 6,25 lei pe fiecare metru cub, la aceasta adăugându-se costurile cu transportul, de 300 de lei pe maşină şi cursă.
Pe 8 februarie este programată licitaţia de desemnare a executantului primei celule de la Moara. Investiţia la aceasta este apreciată la 6,7 milioane de euro, execuţia urmând a dura 6 luni, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, subliniind că mai multe localităţi, inclusiv municipiul Suceava nu vor mai fi obligate să-şi transporte gunoiul pe rampa municipiului Fălticeni de la Antileşti.
Cinci angajatori suceveni, sancţionaţi pentru că nu şi-au protejat salariaţii la ger
· Lucrătorii în aer liber nu au primit ceai fierbinte şi nici pauze pentru refacerea în spaţii încălzite
Inspectorii de muncă suceveni au avertizat 5 firme care nu s-au sinchisit să asigure protecţia la temperaturi extrem de scăzute a angajaţilor care lucrează în aer liber. Directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Gabriel Harja declară că au fost controlaţi 13 agenţi economici cu obiect de activitate de spălătorie auto, comerţ ambulant cu ziare şi reviste, construcţii sau confecţii-montaj tâmplărie PVC. În urma descinderilor, lucrătorii ITM au constatat deficienţe legate de neasigurarea ceaiului fierbinte, a echipamentului de protecţie complet, de neinformarea lucrătorilor cu privire la măsurile de protecţie, neacordarea pauzelor pentru refacerea în spaţii încălzite, precum şi de nestabilirea în scris a programul de lucru. Şeful instituţiei sucevene spune că, ulterior verificărilor, angajatorii vizitaţi au luat măsuri de protecţie. „ITM atrage atenţia angajatorilor că, în aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute, se impune o mai mare grijă faţă securitatea şi sănătatea salariaţilor. În general, încălcările legii sunt cauzate necunoaştere detaliile acesteia”, reliefează directorul coordonator Gabriel Harja.
Beneficiarii ANL vor primi cheile de la locuinţe cu o întârziere de două luni
· Din cauza nefinalizării unor lucrări de termificare, repartizarea efectivă este amânată până în jurul datei de 1 martie
Sucevenii de pe lista finală de repartizare a locuinţelor ANL din Ansamblul „1 Decembrie 1918” nu se vor instala prea repede în casă nouă. Înmânarea efectivă a cheilor este amânată din cauza nefinalizării unor lucrări de termificare, acestea urmând a fi încheiate în jurul datei de 1 martie. Edilul şef Ion Lungu anunţă că este vorba despre 80 de beneficiari, vremea geroasă nepermiţând continuarea intervenţiilor la punctul termic de zonă. „Încă nu este gata centrala termică. Este trasă conducta, dar se lucrează la punctul termic. Intervenţiile sunt de natură electrică, însă vremea foarte rece nu ne permite să continuăm lucrările în această perioadă”, a reliefat Ion Lungu, adăugând că restul utilităţilor necesare sunt finalizate. Primăria a recepţionat, anul trecut, 80 de apartamente şi garsoniere pe Bulevardul „ 1 Decembrie 1918”, cartierul Obcini, în preajma Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă. Într-o ultimă întrunire pe 2009, aleşii locali au aprobat punctajele întrunite de solicitanţi şi lista de repartizare pe viitorii 90 de beneficiari ai unei unităţi de locuit cu chirie. Zece apartamente libere sunt atribuite în Ansamblul „Privighetorii” din cartierul Burdujeni, acesta urmând a fi repartizate efectiv, celor care au întrunit condiţiile legale, în zilele care vin. Până la înmânarea cheilor şi intrarea în case, viitorii chiriaşi a primăriei trebuie să achite câte 1000 de lei, pentru o garsonieră, şi 1500 de lei în cazul unui apartament, sume care ar urma să se constituie ca garanţie la neachitarea chiriei şi cheltuielilor comune.
Doi mistreţi cu trichineloză, împuşcaţi pe Măgura
· Punerea în consum de carne infestată atrage răspundere civilă şi penală, atenţionează şeful DSVSA DR. Petrea Dulgheru
Laboranţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au confirmat prezenţa trichinei pe probe prelevate de la doi din cei 5 mistreţi împuşcaţi în Fondul de vânătoare Măgura, face cunoscut directorul coordonator al instituţiei, dr. Petrea Dulgheru, remarcând că trichineloza încă mai constituie o serioasă problemă epidemiologică, precum şi un real pericol pentru ignoranţi şi neavizaţi. Dr. Dulgheru relevă că respectivul pericol survine consumării cărnii de porc domestic, mistreţ sau urs, iar în rare cazuri şi a celei de cabalină, în absenţa examenului de specialitate pentru depistarea agentului patogen vinovat de îmbolnăvire. „O problema gravă este punerea în consum a cărnii şi preparatelor din carne înaintea primirii buletinului de analiză prin care se confirmă sau infirmă prezenţa parazitului autor chiar şi al unor episoade de îmbolnăvire în masă. Mai grav este că astfel de erori sunt comise de vânători avizaţi, fapt care implică răspundere civilă şi penală”, declară şeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru
În anul 2009, în judeţul Suceava au fost diagnosticate 7 cazuri de trichineloză la 6 mistreţi şi un urs, animalele fiind vânate pe fondurile de vânătoare Muncel, Negrişoara, Paltin, Dragoşa nr.66 „Bucovina” şi pe raza Ocolului silvic Broşteni. De fiecare dată, medicii veterinari competenţi teritorial au luate măsuri, neavând loc episoade de îmbolnăvire la om.
Din cauza tăierii sporurilor,
Venituri salariale cu 50% mai mici la primăria Suceava
· Cel mai mult are de suferit personalul contractual de la Direcţia Domeniului Public, iar cel mai puţin „funcţionărimea”
· Primarul Lungu a pus în vedere că ţinta pentru anul 2010 – discutată şi cu sindicaliştii din primărie - este păstrarea locurilor de muncă, de noi angajări neputând fi vorb nici pe de parte
Responsabilitatea restructurării de personal ar trebui lăsată pe seama primărie, în virtutea principiului autonomiei, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Suceava, Ioan Lungu. Edilul şef spune că va respecta, totuşi, legislaţia privind sistemul unic de salarizare, recunoscând că şi în administraţia locală suceveană există oameni de care executivul s-ar putea dispensa. „Ar trebui să fiu ipocrit să spun că nu este loc şi la primăria Suceava de a mai disponibiliza personal”, subliniază primarul. Pe de altă parte, dl Lungu evidenţiază că în organigramă figurează încă 128 de posturi vacante şi neocupate, dintre care cele mai multe la Poliţia comunitară. La această dată, primăria Suceava are 829 de angajaţi, inclusiv la Direcţia Administraţiei Pieţelor şi Direcţia Domeniului Public. În aparatul propriu al executivului lucrează 250 de salariaţi, însă ocupate efectiv sunt 230 de posturi. Organigrama administrativului s-a îmbogăţit în ultimii doi ani prin preluarea în finanţare a Serviciului de evidenţă a populaţiei şi a personalului din medicina şcolară. În proiectul de buget pe anul acesta au fost prevăzute sumele necesare pentru finanţarea tuturor acestor activităţi, inclusiv cea pentru achitarea drepturilor restante de peste 3 milioane de lei câştigate de salariaţi în instanţă. „Este clar că nu se mai fac angajări. În plus, trebuie să fim realişti, există oameni care muncesc foarte mult la primărie, dar şi care muncesc mai puţin. Nu este posibil ca un economist cu 10 ani vechime să fie plăti cu doar 7 milioane de lei vechi pe lună”, a spus primarul, adăugând că veniturile salariale ale lucrătorilor executivului sunt mult diminuate ca urmare a tăierii sporurilor, unele dintre drepturi fiind şi cu 50% mai mici. Ion Lungu a pus în vedere că ţinta pentru anul 2010 – discutată şi cu sindicaliştii din primărie - este păstrarea locurilor de muncă. Cel mai mult a avut de suferit personalul contractual de la Direcţia Domeniului Public, iar cel mai puţin „funcţionărimea”.
Zahărul şi făina neridicate se redistribuie sucevenilor cu adevărat defavorizaţi
· În stoc a rămas circa o treime din cantitatea de făină şi un sfert din cea de zahăr, în ciuda unei campanii de informare la domiciliu, cei anunţaţi neprezentându-se să-şi ridice dreptul
Sucevenii cei mai defavorizaţi vor primi cantităţi suplimentare de făină şi zahăr ca ajutor de la Uniunea Europeană. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că decizia a fost luată după ce s-a constatat că mulţi dintre cei care au dreptul la acest sprijin nu s-au prezentat la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială din Burdujeni pentru a-şi ridica produsele. Pe acest fond, conducerea primăriei a cerut clarificări la Consiliul Judeţean şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar în urma unei adrese din partea acestei din urmă instituţii s-a hotărât redistribuirea făinii şi zahărului rămase către locuitorii urbei care au intrat deja în posesia cantităţilor cuvenite. Dacă în prima etapă s-au dat câte 15 kg de făină şi 4 kg de zahăr, acum cantităţile distribuite sunt de 7 kg de făină şi 2 kg de zahăr. „Îi rugăm pe cei care au luat aceste produse să meargă din nou la primăria din Burdujeni, să-şi ridice produsele la care au dreptul”, a spus primarul, dl Lungu neştiind dacă la campania din toamnă se va face regularizare cu cantităţile care se dau suplimentar zilele acestea. Primarul Lungu arată că în ciuda unei intense acţiuni de informare cu lucrătorii compartimentului specializat, agenţii comunitari şi studenţii de la asistenţă socială, campania nu s-a bucurat de succes. Astfel, din aproape 1000 de potenţiali beneficiari anunţaţi la domiciliul propriu, mai puţin de 500 s-au prezentat să-şi ia produsele. Din 95 de tone de făină şi 25 de tone de zahăr existente la început în depozitul primăriei, pe stoc mai sunt 29 de tone din cel dintâi produs, precum şi 7 tone din cel de al doilea. În municipiul Suceava, sprijinul european pentru persoanele defavorizate trebuia să ajungă la peste 2.500 de persoane cu handicap, aproape 2.200 de pensionari cu pensii mai mici de 400 de lei, la 2.400 de şomeri şi la 240 de asistaţi social. Produsele alimentare provin din stocurile comunitare de intervenţie destinate celor mai defavorizate persoanelor, finanţarea asigurându-se din Fondul European de Garantare Agricolă(FEGA), în cadrul schemelor de reglare a pieţei.
Municipalitatea reduce cheltuielile cu asistenţa socială, cultura şi energia
Proiectul bugetului municipal sucevean pe anul 2010 vine cu importante reduceri de cheltuieli la unele capitole, dar şi cu suplimentări la altele. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, spune că, din punct de vedere valoric, proiecţia bugetară de anul acesta este cu 2,5 procente sub cea din 2009 şi însumează 394,34 milioane lei. Edilul şef precizează că, pe de altă parte, bugetul propriu al administraţiei locale este la 89% din cel din anul anterior. Astfel, cultura, religia şi recreare va avea alocări de 81,8% din cele ale anului 2009, combustibilii şi energia de 98,8%, iar asistenţa socială-de 85%. De buget cu 5,3% mai mare va avea parte învăţământul, în timp ce sănătatea va primi 59% mai mult, creşterea venind să acopere cheltuielile cu preluarea personalului medical din cabinetele şcolare. De aport pozitiv de 14,9% se bucură capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, confirmând intenţia de dezvoltare a oraşului. La protecţia mediului este prinsă o sumă cu 74,8% mai mare faţă de anul trecut, o mare parte a fondurilor urmând a lua calea investiţiilor cu amenajarea depozitului ecologic de deşeuri de la Moara. În proiectul de buget pe 2010, cât şi în afara acestuia, sunt prevăzute finanţări de 42 de milioane de euro, la acestea adăugându-se alte 10 milioane de euro, fonduri de 10 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor la ruta ocolitoare a municipiului. „Anul acesta, prioritatea zero este asigurarea cofinanţărilor şi demararea proiectele structurale”, a spus Ion Lungu, adăugând că, în primul rând, este vorba despre investiţiile din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană şi despre reabilitarea Cetăţii de Scaun. Proiectul de buget este afişat începând de ieri, zilele acestea urmând a avea loc de dezbateri publice pe această temă. Primarul Ion Lungu speră că analizarea şi aprobarea efectivă proiecţiei bugetare va avea loc în şedinţa extraordinară a Consiliului Local din 12 februarie.
Suprimare cu peste 8 procente a fondurilor destinate sportului sucevean
Anul acesta, activitatea sportivă suceveană va primi fonduri diminuate cu 8,2% faţă de 2009, informează primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Din totalul prevăzut de 2,6 milioane de lei cu această destinaţie, 1 milion de lei va lua drumul handbalului de primă ligă. Şeful municipalităţii, Ion Lungu, subliniază că a participat la şedinţa Consiliului de administraţie al C.S. „Universitatea” şi că s-a hotărât ca studenţii să participe în condiţii cât de cât normale al turneul „Challenge Cup”. „Am decis să asigurăm o finanţare cât se poate de normală în acest an”, precizează dl. Lungu. Primarul menţionează, de asemenea, că 1 milion de lei va merge la Fotbal Club „Cetatea”, iar restul de 600.000 de lei vor fi orientate înspre susţinerea financiară a celorlalte ramuri sportive.

26 ianuarie 2010


Optimism vizavi de viitorul european al agriculturii sucevene
Interviu cu Ştefan Vasile Indianu, director coordonator al Direcţie pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava
· În cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, pe drum sunt consistente fonduri de la Uniunea Europeană
Domnule director, în actualul context al aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, agriculturii româneşti i se rezervă un rol special. Cum vedeţi menirea DADR pe acest palier?
Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală îi revine un rol deosebit de important, mai ales pe linia educării fermierilor, astfel încât aceştia să se asocieze şi să se constituie în grupuri de producători. Acesta este viitorul agriculturii româneşti, pe calea lungă şi deloc uşoară a alinierii la cea modernă şi performantă din Uniunea Europeană. Însă, în aceste circumstanţe, am o rezervă faţă de intenţia de trecere a Direcţiei Agricole în subordinea Consiliului Judeţean. Aceasta deoarece, se ştie, Ministerul Agriculturii este cel care vine cu banii, politicile agricole netrebuind să fie lăsate pe mâna administraţiei judeţene, astfel încât unul să asigure fondurile cu banii, iar altul să facă doar politică. De asemenea, din nou, o măsura inoportună este cea privind plecarea specialiştilor din Direcţie la camerele agricole care urmează a fi înfiinţate la nivelul fiecărei localităţi. Atragem atenţia că există comune pe raza cărora nu funcţionează nicio societate sau asociaţie agricolă, de aceea ne întrebăm cui o să dea respectivii specialişti consultaţii? ...Nici într-un caz fermierilor individuali, care nu au banii necesari pentru practicarea unei agriculturi cât de cât după carte. Or, potrivit celor vehiculate până acum, camerele agricole ar trebui să se auto-finanţeze, fonduri pe care nu ştim de unde o să le ia acestea, pentru că primăriile nu au nici măcar capacitatea de a-şi acoperi propriile nevoi financiare. Pe de altă parte, în judeţul Suceava avem 114 administraţii locale, acoperite fiind, în teritoriu, de doar 35 de ingineri de ai noştri. Nu în cele din urmă, în ceea ce priveşte viitorul apropiat, „dezvoltarea rurală” s-ar putea rupe de Direcţia pentru Agricultură, demers motivat de faptul că, în următoarea perioadă, în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, în ţară vor veni mai multe fonduri de la Uniunea Europeană. Noua structura ar urma să aibă un număr consistent de lucrători, aceştia fiind şi mai bine stimulaţi financiar.
· Direcţia va implementa politicile Guvernului, dar socoteală va da Consiliului Judeţean
Consideraţi că mult anunţata descentralizare este sau nu binevenită?
Fiecare judeţ are propriile probleme agricole, iar ale Sucevei nu sunt aceleaşi cu ale Doljului. Eu cred că Ministerul Agriculturii ar trebui să dea mai multă putere Direcţiei Agricole, pentru că doar această instituţie ştie cel mai bine cum stă treaba în teritoriu. Având peste 181.000 de hectare de teren arabil, judeţul Suceava este pe locul al treilea în ţară la numărul de subvenţii pe unitate de suprafaţă şi asta spune foarte mult. O verigă intermediară la nivelul Consiliul Judeţean, între Ministerul Agriculturii şi Direcţia Agricolă o să accentueze politizarea. Astfel, instituţia noastră nu se va mai supune direct ministerului ci administraţiei judeţene, ceea ce mi se pare de neconceput. Cum vom implementa noi politica agricolă a Guvernului, când va trebui să dăm socoteală Consiliului Judeţean?
· Aşteptăm bugetul, să vedem ce va urma
Care sunt totuşi, în prezent principalele atribuţii ale direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală?
Prima şi cea mai importantă este aducerea şi aplicarea, implementarea în teritoriu, a politicilor agrare ale Guvernului. Până mai în urmă cu ceva timp Direcţia Agricolă a avut ca preocupare şi acordarea subevenţiilor pe produs, însă acum au dispărut toate, din 2010 nemaiacordîndu-se niciun fel de sprijin financiar. Au mai rămas doar subvenţiile pe unitatea de suprafaţă care sunt derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru că este vorba despre bani europeni în proporţie de 70%, iar diferenţa de 30% fiind asigurată de la bugetul de stat. De asemenea, vor primi ajutor bănesc unităţile de procesare cu clasificare pentru carcase de pui, porc şi bovină. Direcţia agricolă desfăşoară şi activitate de inspecţii, verificând în teren tot ceea ce înseamnă folosirea banilor acordaţi de la bugetul de stat, controlând, totodată, respectarea prevederilor din licenţele de industrie alimentară eliberate de instituţia noastră. Pe de altă parte, mai nou, am înţeles, din unele surse, că inspecţiile vor dispărea din organigramă. Dacă „dezvoltarea rurală” şi „inspecţiile” dispar, atunci Direcţia Agricolă nu-şi mai are rostul în teritoriu, întrucât o să apară dificultăţi în coordonare şi colaborare, deficienţe care o să se răsfrângă în mod nedorit asupra bunei funcţionări a instituţiei. Deocamdată aşteptăm să cunoaştem care este bugetul şi abia apoi vom vedea ce măsuri vor fi luate.
· Să faci agricultură performantă în România nu este tocmai uşor
Cum apreciaţi evoluţia agriculturii judeţene în ultimii ani şi care credeţi va fi viitorul acesteia pe termen scurt?
Deşi nu sunt de mult timp pe această funcţie, am observat, totuşi, că în ultimii 2 ani agricultorii au început să opteze pentru comasarea terenurilor. Apariţia unor noi societăţi şi asociaţii agricole este un fapt pozitiv şi cred, de asemenea, că în următoarea perioadă se vor constitui şi grupurile de producători pe produs ale marilor fermieri. Din păcate, a dispărut şi sprijinul financiar pentru a constituirea acestor structuri, dar rămân optimist din acest punct de vedere pentru că interesul major este al producătorilor care, astfel, vor putea să fie reprezentanţi mai bine în raportul cu statul. Totuşi, în România să faci agricultură performantă la fel ca în comunitatea europeană, în care preţul al motorină este la jumătatea celui din ţara noastră, nu este deloc uşor. Mai apoi, la noi subvenţia pe unitatea de suprafaţă este de 117 euro, în timp ce în statele UE se ridică şi până la 250 de euro. Ni se spune că Uniunea Europeană interzice subvenţionarea, dar asta nu înseamnă oare şi proastă negociere în ceea ce priveşte acordări respectivelor facilităţi?
· Este trist, dar agricultura judeţului se face cu o populaţie îmbătrânită
Totuşi, într-o proporţie însemnată, populaţia judeţului Suceava trăieşte la ţară şi se hrăneşte efectiv de pe urma practicării agriculturii.
Într-adevăr există mai ales acea categorie a pensionarilor cu pensie mică şi care nu-şi pot asigura traiul de pe zi pe alta doar de pe urma sumei în cauză. Acestora nu le ajung banii nici măcar pentru pâine, ulei sau zahăr, nemaivorbind despre necesarul pentru procurarea medicamentelor. Este trist să remarcăm, dar agricultura judeţului se face cu o populaţie îmbătrânită, tineretul fiind plecat peste hotare sau orientându-se înspre viaţa urbană.
· Nu se poate face profit la un credit luat cu dobândă de 20-22%
Se pot totuşi întrevedea soluţii de ieşire din această situaţie şi de relansare şi modernizare a sectorului agricol?
Aici poate ar trebui să vorbim despre finanţare şi sectorul bancar. Toată lumea vrea capital de lucru pentru apropiata campanie de primăvară, însă băncile nu dau niciun credit. Sunt cerute garanţii imobiliare, însă nu toţi fermierii le au, unele fiind deja prinse în proiecte cu finanţare comunitară. De unde să mai vină aceştia cu un alt imobil pentru accesarea unui credit de lucru? Unii oficiali reproşau faptul că se crede că subvenţia este un profit. Or, câţi fermieri sunt plini de bani? În condiţiile în care un credit poate fi luat cu dobândă de 20-22%, cum se poate face profit când beneficiul în agricultura românească atinge doar în mod excepţional 10%?. La fel, a existat şi Legea nr. 150 pentru funcţionarea creditului agricol, însă acum a dispărut şi acest act normativ. Statul român plătea dobânzile la creditul pe care fermierul îl lua din bancă şi era vorba, cu adevărat, despre o facilitate, însă aceasta nu mai funcţionează.
· Fermierii suceveni aplică „tehnologia” cu pluguri şi cultivatoare trase de cai sau boi
· Totuşi, pe fondul ridicării subvenţiilor şi lipsei sprijinului bancar, nu se arată cam sumbre perspectivele agriculturii?
Li se cam ridică părul pe spate fermierilor, ăsta este tristul adevăr! Este vorba despre marii fermieri, porniţi să facă performanţă, dar şi despre cei mici, care nu mai beneficiază nici despre bruma de bani de până acum. Ca structură, judeţul Suceava are foarte puţini fermieri mari în comparaţie cu judeţul Iaşi sau Neamţ, spre exemplu. În România sunt numiţi fermieri şi agricultorii de subzistenţă, dar şi cei care fac producţie la nivel integrat, ceea ce nu mi se pare prea corect. Fermierii sunt şi cei care dau cu sapa şi cultivă porumb, dar şi cei care practică mecanizarea şi aplică toate tehnologia agricolă. La noi, pe câmp pot fi văzuţi ţărani care aplică „tehnologia” cu pluguri şi cultivatoare trase de cai sau boi, dacă îi mai au şi pe aceşti din urmă. Ca să facă bani, unii săteni cresc scroafe de prăsilă, iar când godaci sunt cât de cât mărişori, dau fuga la târg şi îi vând. Dacă au nevoie de un ban, iau vaca din şură şi porcul din coteţ şi le vând. Acesta este singurul venit cash, restul fiind troc, schimb primar de produse. Altfel, sătenii nu au cum să trăiască.
· Direcţia are personal insuficient, şi nu oameni de dat afară
În ultimul timp se tot vorbeşte despre disponibilizări de personal şi reduceri de cheltuieli. Cum se vor reflecta acestea la nivelul DADR Suceava?
Deocamdată nu deţinem informaţii în acest sens, însă trebuie să remarc, sincer, că deja avem prea puţini oameni. Mai ales că, aşa cum aminteam, cu personalul specializat care lucrează le lângă primării se întâmpină serioase probleme. Deficitul este evident, pentru că una este să ţii evidenţa şi să lucrezi cu câţiva fermieri de calibru, iar alta este să vii în contact cu zeci de mii de agricultori.
· Am ajuns în funcţie ca o recunoaştere a meritelor mele profesionale
Şi, pe final, celebra întrebare, ce aţi făcut în ultimii 5 ani?
Fiind absolvent la Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brazi”, Facultatea de Agricultură Iaşi, am fost iniţial inspector de specialitate, iar în ultimii 5 ani, ani, anterior venirii în funcţia de director coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, am lucrat la un holding internaţional, respectiv la Agrana România. Fără lipsă de modestie, ca urmare a activităţii desfăşurate în cadrul acestuia, a obţinut, în 2006, diploma de excelenţă. Sunt membru PSD, însă menţioneze că nu am ajuns în funcţie doar graţie acestei calităţi, ci mai degrabă – cred eu - ca o recunoaştere a meritelor mele profesionale.
· Şicanele politice deranjează, dar am rămas fermi pe poziţie
Deşi ştiu că nu este tocmai plăcut, trebuie să vorbim şi despre şicanele politice ale cărei „victime” aţi fost?
În 28 mai am venit la conducerea DADR, iar în luna octombrie, după ieşirea PSD de la guvernare, am primit la un fax prin care eram înştiinţat că, contractul meu personal, cât şi al adjuncţilor instituţiei, tot social-democraţi, încetează. În sprijinul acestei decizii nu a fost invocată nicio motivaţie, fapt pentru care am acţionat forul tutelar din Bucureşti în instanţă, iar aceasta din urmă ne-a dat câştig de cauză. Pe durata procesului nu am plecat niciun minut din instituţie şi, de remarcat este că, dintre toţi directorii PSD de direcţii agricole din ţară, doar cei de la Suceava s-au menţinut fermi pe poziţie. În sprijinul nostru am adus ca argument faptul că avem încheiat un contract de management semnat pentru un an, la expirarea acestuia trebuind să se facă o evaluare a activităţii. Or aceasta nu s-a făcut, iar decizia încetării contractului nu poate fi luată doar aşa, pur şi simplu. La fel, am contestat concursul anunţat pentru ocuparea funcţiei de director coordonator, competiţie organizată doar pentru că aşa a hotărât puterea de la acea dată. Însă, după cum se ştie, un nou concurs nu poate fi ţinut decât după soluţionarea litigiului existent. Zilele trecute s-a consumat şi procesul de fond, iar decizia reinstalării în funcţie este irevocabilă şi definitivă. Evident, toate aceste demersuri sunt deranjante nu doar pentru mine, dar şi pentru oricare altă persoană care s-ar fi aflat într-o asemenea postură. Tânăr fiind şi mânat de bune intenţii, atunci când am acceptat numirea m-am gândit că aş putea face ceva cu adevărat util, să aplic şi să materializez competenţele pe care le am. Mai ales că am plecat de pe un loc de muncă mult mai bine plătit şi care îmi oferea şi deosebite satisfacţii profesionale.
Neocupându-se de repararea faţadelor şi acoperişurilor,
Asociaţiile de proprietari pun în pericol viaţa şi integritatea trecătorilor
Asociaţiile de proprietari nu se preocupă suficient de întreţinerea şi repararea faţadelor, precum şi a acoperişurilor blocurilor, acestea, în anumite condiţii, punând în pericol viaţa şi integritatea corporală a trecătorilor. Aşa se arată într-o informare a Poliţiei Comunitare de pe lângă primăria municipiului Suceava, în care se mai precizează că societăţile comerciale care lucrează la străzi şi construcţii nu aduc, întotdeauna, terenul la starea iniţială, aşa cum ar trebui. În raportul pe 2009, semnat de şeful structurii, Viorel Horodenciuc, se evidenţiază că deţinătorii de câini de companie creează disconfort auditiv vecinilor, autoturismele sunt expuse la vânzare în locuri nepermise, iar bunuri de orice fel sunt abandonate la întâmplare pe domeniul public. Anul trecut, agenţii comunitari s-au confruntat cu distrugerea bunurilor de inventar şi amenajărilor urbanistice ale primăriei, cu nereguli în staţionarea şi parcarea nepermisă a autovehiculelor, precum şi cu încălcarea normelor de transport civilizat în comun ori neachitarea biletelor de călătorie. Pe de altă parte, poliţiştii comunitari au constatat că se menţine atitudinea de eludare a normelor legale în ceea ce priveşte expunerea materialelor publicitare, posterelor, afişelor şi anunţurilor, acesta fiind lipite sau amplasate în alte locuri decât cele stabilite, respectiv pe stâlpi, garduri, arbori, mobilier stradal sau indicatoare rutiere. Nu în cele din urmă, lucrătorii Poliţiei Comunitare s-au confruntat cu fenomenul cerşetorilor şi persoanelor fără adăpost venite din alte localităţi şi care, din cauză că nu au un domiciliul stabil, nu pot fi urmărite pentru executarea unor sancţiuni.
Însoţitorii persoanelor cu handicap grav rămân fără contract de muncă
· Numărul acestora s-a diminuat, asistaţii cu nevoi speciale optând pentru plata unei indemnizaţii lunare echivalentă cu salariul asistenţilor personali
La începutul anului 2010, în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipalităţii sucevene figurează 372 de asistenţi personali, dintre care 75 pentru minori şi 293 pentru adulţi, alţii 4 aflându-se în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani. Conform unei informări a Serviciului de Protecţie Socială al Primăriei, pe durata anului 2009 au încetat 80 de contracte de muncă ale asistenţilor personali: 21 la cererea titularilor, 31 prin decesul persoanei cu handicap sau asistentului acestuia; 12 ca urmare a expirării contractului; 8 în urma încadrării într-un alt grad de handicap sau internării în instituţii de ocrotire a asistatului, iar altele 8 prin renunţarea la asistentul personal în favoarea primirii indemnizaţiei acordate prin lege persoanei cu dizabilităţi. „În conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi Familiei şi al ministrului Administraţiei Publice din 2002, numărul asistenţilor personali s-a diminuat, deoarece persoanele cu nevoi speciale pot opta pentru plata unei indemnizaţii lunare echivalentă cu salariul asistentului personal”, se arată în informarea citată, în care se mai precizează că, în prezent, Serviciul de Protecţie Socială are 210 dosare de persoane cu handicap grav care au solicitat să primească ei însuşi respectiva indemnizaţie. Potrivit reglementărilor în vigoare, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căruia bolnavul cu handicap grav domiciliază
.
Municipalitatea suceveană promovează transportul electric
Municipalitatea suceveană ar putea participa la realizarea proiectului „EVUE - Mijloace de transport electric în zonele urbane din Europa”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de cooperare teritorială „Urbact II”. Urbact II este un program de cooperare teritorială care creează premisele schimbului de experienţă şi cunoaştere între oraşele europene, în domeniul dezvoltării urbane durabile şi care se realizează în cadrul unor reţele europene relevante în domeniu de la nivel local, regional şi central. În acest sens, municipiul Suceava a elaborat, împreună cu parteneri din Marea Britanie, Grecia, Suedia şi Germania, un proiect de implementare a unor măsuri care vizează dezvoltarea de strategii durabile şi dinamice a mijloacelor de transport electrice. Demersurile au drept scop informarea cetăţenilor şi întreprinzătorilor vizavi de impactul pe care traficul rutier îl are asupra mediului, scopul fiind reducerea poluării, reînnoirea parcului auto şi promovarea transportului ecologic. Proiectul va fi pus în practică de un consorţiu format din autorităţi locale din Westminster(Marea Britanie), Zografou(Grecia) Stockholm(Suedia), Frankfurt(Germania) şi Suceava(România). Bugetul total este de 12.500 de euro, dintre care 10.000 de euro sunt fonduri nerambursabile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, iar 2500 de euro reprezintă contribuţia municipiului Suceava. Banii primiţi de la UE sub forma de împrumut nerambursabil sunt destinaţi organizării unei conferinţe europene în reşedinţa de judeţ, precum şi campaniilor de promovare a vehiculelor ecologice, în special a celor electrice. Propunerea de asociere va fi analizată în şedinţa de mâine a Consiliului Local.

25 ianuarie 2010


Pirotehniştii stau cu ochii pe o formaţiune de gheaţă de 1 km de pe Bistriţa
· Acesta se apropie de un sfert de metru grosime şi ar putea ameninţa gospodăriile dintre Gheorghiţeni şi Rusca
Lucrătorii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” monitorizează un pod de gheaţă care s-a format din cauza temperaturilor deosebit de scăzute pe râul Bistriţa. Potrivit prefectului judeţului Suceava, Sorin Arcadie Popescu, formaţiunea îngheţată are o lungime de circa 1 km, iar aceasta nu va fi, deocamdată, aruncată în aer. Conform reprezentatului Guvernului în teritoriu, podul care se întinde pe porţiunea Gheorghiţeni-Rusca are o grosime de sub un sfert de metru, artificierii aşteptând ca acesta să mai capete în consistenţă. Măsura dinamitării va fi luată în scopul prevenirii revărsărilor de ape. Locuitorii Bazinului Dornelor se confruntă deseori cu asemenea probleme, cauzate mai ales de dezgheţul brusc survenit unei perioade bogate în ninsori şi cu temperaturi cu mult sub zero grade Celsius.

Primăria nu mai asigură abonamente de călătorie gratuite pentru elevi şi studenţi
Municipalitatea suceveană caută soluţii pentru a putea asigura gratuitate pentru elevi şi studenţi la călătoriile cu mijloacele de transport în comun ale TPL. În acest an, primăria intenţionează se concentrează pe un buget de austeritate, de aceea are în vederea reduceri de cheltuielile, inclusiv a celor care până acum erau finanţate de la bugetul local. Edilul şef Ion Lungu spune că primăria nu va mai suporta contravaloarea abonamentelor în cauză, având încă de achitat rate la autobuzele achiziţionate în leasing în urmă cu câţiva ani. „Căutăm o variantă legală, astfel încât contravaloarea abonamentelor gratuite să nu fie suportată nici de la buget, nici de societatea de transport local”, a declarat Ion Lungu, adăugând că măsura subvenţionări este necesară mai ales în cazul elevilor studenţilor şi elevilor din familii numeroase, care fac naveta din Iţcani sau Burdujeni. Primarul evidenţiază, de asemenea, că pentru pensionarii care au probleme de sănătate şi e musai să se deplaseze cu autobuzul, se vor acorda ajutoare financiare excepţionale anuale, din care aceştia îşi pot procura şi abonamente. Anul trecut din puşculiţa comună au fost susţinute financiar 1500 de abonamente pentru elevi şi 500 pentru studenţi. Totodată, de această facilitate se bucurau 1200 de persoane cu handicap grav şi accentuat şi însoţitorii acestora, 862 de veterani de război, văduve ale veteranilor de război şi revoluţionari, dar şi 7 cetăţeni de onoare ai municipiului Suceava

Preşedintele Băsescu ţine în loc investiţiile de la Suceava
· Din cauza întârzierii cu care este promulgată Legea bugetului de stat, primăria nu poate organiza licitaţii de atribuire a execuţiei unor importante lucrări din anul 2010

Întârzierea cu care preşedintele Traian Băsescu promulgă Legea bugetului de stat pe 2010 provoacă disconfort activităţii administraţiilor locale. Aceasta cel puţin la Suceava, unde din cauza lipsei programării veniturilor şi cheltuielilor nu pot fi ţinute licitaţiile pentru atribuirea unor importante investiţii care ar urma să fie demarate pe parcursul anului. Deşi, municipalitatea avansase ca termen pentru dezbaterea proiectului de bugetul în deliberativul local data de 5 februarie, se pare că legislativul va fi convocat, cel mai probabil, pe 10 februarie. „Din păcate, din informaţiile pe care le am, bugetul de stat pe anul 2010 nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. Spun din păcate, întrucât, iniţial, funcţie de promulgarea Legii bugetului, noi ne-am propus să aprobăm bugetul local pe data de 5 februarie. Întrucât sunt nişte etape obligatorii de respectat, probabil că dezbaterile în Consiliul Local vor avea loc pe 10 februarie”, relevă primarul Ion Lungu. Ocupantul fotoliului din Areni preciza că, anul acesta, prin proiectul de buget, veniturile, respectiv cheltuielile, sunt estimate la 389,9 milioane de lei, din care aproximativ 25% va lua calea învăţământului, 25% va fi îndreptat înspre combustibil şi energie şi 20% va fi destinat investiţiilor etc. Dl. Lungu reliefează că, în 2010, municipiul Suceava va avea un buget de austeritate pe partea de cheltuieli administrative şi unul al investiţiilor şi reconstrucţiei oraşului la capitolul investiţii. Astfel, la acest din urmă capitol disponibile urmează a fi 50 de milioane de euro.

Sucevenii se grăbesc să scape de terenurile pentru construcţii, dar şi de cele agricole
· Zvonurilor privind prăbuşirea pieţei imobiliare au dus la înmulţirea tranzacţiilor, dar şi la scăderea preţului mediu pe hectar
În judeţul Suceava, tranzacţiile cu terenuri pentru construcţii par să nu aibă de suferit de pe urma crizei economice. Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în 2009, suprafaţa intravilană vândută-achiziţionată a fost de 268 de hectare, în creştere faţă de cea de 154 de hectare, tranzacţionată din urmă cu un an. Astfel, dacă în 2008 au fost perfectate 288 de contracte de vânzare-cumpărare, în valoare totală de 2,3 milioane de lei, în 2009, în cazul celor 449 de contracte, s-a vehiculat suma de 2,43 milioane lei. De menţionat este, însă, faptul că media preţului unui hectar tranzacţionat a căzut de la 15.000 lei la cea de circa 9000 de lei, specialiştii în domeniu punând înmulţirea tranzacţiilor şi diminuarea preţului pe seama zvonurilor privind prăbuşirea pieţei imobiliare. În ceea ce priveşte extravilanul localităţilor, numărul înstrăinărilor a crescut de la 391 la 405, suprafaţa vizată sporind, de asemenea, de la 202 hectare la 262 de hectare. Dacă în anul 2008 valoarea totală a tranzacţiilor terenurilor cu folosinţă agricolă s-a ridicat la 808 mii lei, cu o medie de 4 mii de lei pe hectar, anul trecut, la un preţ mediu la hectar de 3,52 mii lei, volumul tranzacţiilor a însumat 922 mii lei. Suprafaţa de teren scoasă temporar din circuitul agricol în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2009 pentru persoane fizice şi juridice este de 116.693 metri pătraţi, iar cea definitiv scoasă însumează 299.809 de metri pătraţi. Regimul înstrăinării terenurilor este reglementat prin Legea nr. 54 din 1998.

Din cauza gerului puternic,
Eficienţă zero la intervenţiile ISPA
·
Primarul Lungu a dat ordin de suspendare a lucrărilor la reţelele de apă şi canalizare
Temperaturile extreme din ultima perioadă a determinat administraţia locală suceveană să dispună retragerea constructorilor ISPA de pe fronturile de lucru din municipiul reşedinţă. Din cauză că mercurul termometrelor a coborât şi sub 25 de grade Celsius sub zero, lucrările la reţele de alimentare cu apă, reţele de canalizare, precum şi cele de aducere a terenului afectat la starea iniţială au fost suspendate încă de la finele săptămânii trecute. „Am luat această decizie deoarece eficienţa lucrărilor este zero şi, pe deasupra, mai provocăm şi disconfort cetăţenilor”, relevă şeful executivului local, Ion Lungu. Domnia sa spune că ordinul de suspendare a execuţiei este temporar, aceasta urmând a fi reluată o dată cu înmuierea gerului. „Vom relua lucrările atunci când temperaturile vor fi, din nou, rezonabile. Împreună cu firma de consultanţă şi constructorii câştigători ai licitaţiilor ISPA ne vom mobiliza, astfel încât să putem recupera timpul pierdut”, subliniată primarul Ion Lungu. Din cauza ninsorilor puternice şi a viscolului, firmele de construcţii au încetat execuţia înainte de 22 decembrie, iar după Sărbătorile de iarnă s-au reîntors la lucru. Acum mai bine de o săptămână, restricţii în trafic au fost introduse mai multe străzi din oraş, iar pe altele accesul mijloacelor auto urma a fi limitat ulterior. Lucrările ISPA trebuie încheiate, conform contractului cu finanţatorii UE, la 31 decembrie 2010. În primăvară, în pâine vor intra şi societăţile de la reabilitarea magistralelor de transport şi reţelelor de distribuţie a agentului termic, dar şi cei de la modernizarea punctelor termice.

24 ianuarie 2010


Dată în judecată,
Primăria nu plăteşte asociaţiilor datoriile acumulate de chiriaşii rău platnici ai spaţiului locativ
· Asociaţiile de proprietari se plâng că avocaţi şi medici au la întreţinere restanţe de zeci de milioane sau de peste suta de milioane de lei vechi
Şefii asociaţiilor de proprietari reclamă faptul că primăria nu se implică mai mult pentru a strânge banii de la chiriaşii restanţieri care locuiesc în unităţi din fondul locativ al executivului. Unul dintre preşedinţi spune că are în asociaţie mai mulţi locatari din apartamente ale executivului local care au datorii mari la plata cheltuielilor comune şi că măsuri directe cu aceştia nu poate lua decât serviciul specializat al administrativului. Pentru recuperarea debitelor, asociaţiilor nu le mai rămâne decât să acţioneze primăria în instanţă, însă cu toate că au făcut şi acest demers, acestea intră cu greu în posesia banilor cuveniţi. Respectivul preşedinte de asociaţie relevă că deşi are hotărâri de executare din iunie 2008, primăria încă nu s-a conformat la plată. „În nenumăratele rânduri în care am fost la primăria, mi s-a spus că nu sunt bani”, precizează responsabilul în cauză. Pe de altă parte, acesta din urmă dă ca exemplu şi proprietari cu posibilităţi financiare apreciabile care înregistrează datorii mari la întreţinere. Este vorba despre un tânăr avocat, fiu de politician, care are la asociaţie debite de 12.000 de lei(120 de milioane de lei vechi). La fel, o doamnă medic de familie, cu cabinet particular şi două apartamente, datorează în contul cheltuielilor comune 5000 de lei(50 de milioane de lei vechi). Interlocutorul nostru menţionează că, în ciuda faptului că instanţa i-a dat dreptate, executorii judecătoreşti nu-şi fac treaba, tolerându-i pe datornici. Şefii de asociaţii cer ajutor primăriei, care are „vreo 8 jurişti”, însă viceprimarul Lucian Harşovschi arată că aceştia din urmă pot acorda doar consultanţă, nefiind abilitaţi să se implice nemijlocit. La fel, adjunctul şefului executivului municipal subliniază că primăria a achitat asociaţiilor o parte din datoriile către asociaţii ale chiriaşilor rău platnici, iar în perioada următoare se vor face şi alte plăţi. De asemenea, reaminteşte Lucian Harşovschi, Consiliul Local aprobă scutirea de penalităţi pentru proprietarii care fac eforturi şi ajung la zi cu debitele către Termica.

Viitor incert al pieţei sucevene a muncii
· Inspectorii de muncă nu pot face estimări pertinente asupra evoluţiei numărului de contracte de muncă şi amploarei concedierilor
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava nu poate face estimări asupra evoluţiei numărului de contracte de muncă individuale şi notificărilor de concedieri din anul acesta. „Recunosc, acum, la începutul lui 2010, nu putem face nişte estimări pertinente. Putem să ne exprimăm părerea, dar nimeni nu poate prevedea că, spre exemplu, din a doua jumătate anului va fi mai bine. Există mai mulţi factori a căror evoluţie este imprevizibilă şi care ne depăşesc”, arată directorul coordonator al instituţiei sucevene, Gabriel Harja. În anul 2010, Şeful ITM îşi propune o eficientizare a activităţii Inspectoratului, precum şi o deschidere mai mare către angajatori, chemându-i pe aceştia la încadrarea în normele legale „Vreau să reafirm deschiderea noastră şi să invit angajatorii să vină la noi, să discute cu inspectorii de la compartimentul de relaţii de muncă sau cu cei de la evidenţa contractelor de muncă, în vederea intrării în legalitate. Nu spun nici că legislaţia în vigoare este rea, nici că este cunoscută de toată lumea sau că fiecare este de acord cu aceasta. Însă, există foarte multe aspecte pe care, atât angajatorii, cât şi angajaţii, le-ar putea afla discutând cu inspectorii noştri”, susţine directorul coordonator. Domnia sa menţionează că 2009 a fost un an dificil, care a început cu o scădere a numărului contractelor de muncă individuale active, precum şi cu multe notificări de concedieri colective, pe final înregistrându-se tendinţe similare. Gabriel Harja încheie precizând că pe toată durata anului trecut „semnalele de alarmă nu au fost foarte puternice” şi că multe dintre ultimele disponibilizări sunt în sectoarele sezoniere care ar putea să-şi reia activitatea din primăvară.

Sucevenii continuă să construiască în „draci”
· În noiembrie 2009, au fost eliberate 236 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 8,3% mai multe faţă de în urmă cu an
· Mai mult de 80% din case sunt ridicate din contribuţii financiare proprii ale persoanelor fizice care construiesc în regie proprie
În ciuda faptului că se tot vorbeşte despre o cădere a pieţei construcţiilor, sucevenii par să nu resimtă acest lucru. Dacă ar fi să cităm datele oferite recent publicităţii de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a fost, în noiembrie 2009, cu 8,3% mai mare decât cel înregistrat în urmă cu an. În luna la care facem referire, în judeţ au fost cerute şi înmânate 236 de asemenea documente, însă, comparativ octombrie 2009, consemnată este, totuşi, o diminuare numerică de 6,3 procente, regres pus pe seama sosirii sezonului rece. Suceava continuă să ocupe, din acest punct de vedere, locul doi pe ţară, după judeţul Ilfov, deţinând 6,8% din totalul autorizaţiilor de construire de imobile rezidenţiale, cele mai multe, respectiv 63,1%, fiind solicitate în mediul rural. În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, sucevenii deţin supremaţia cu 27,3% din autorizaţiile din noiembrie 2009, la rând venind judeţele Iaşi(25,9%), Bacău(18,2%), Neamţ(11,0%), Vaslui(10,2%) şi Botoşani (7,4%). Totodată, de remarcat este faptul că, în trimestrul al treilea al anului trecut în judeţul Suceava au fost finalizate 1063 de locuinţe, cu 301 mai multe raportat la trimestrul anterior(+39,5%) şi cu 103 în plus în comparaţie cu intervalul similar al anului 2008(+10,7%). Analiza pe surse de finanţare relevă faptul că, în lunile august septembrie şi octombrie 2009, 18,5% din locuinţe au fost ridicate din fonduri publice, iar şi 81,5% cu finanţare privată, adică din contribuţii financiare proprii ale persoanelor fizice care construiesc în regie proprie. Ponderea cea mai mare a unităţilor de locuit date gata în trimestrul al treilea din 2008 a fost consemnată la sate, respectiv 51,5%,

Inspectorii agricoli au tras pe dreapta 22 de operatori agro-alimentari
Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava au avut anul trecut 676 de descinderi la agenţii economici din domeniul industriei alimentare, dar nu numai. Conducerea DADR atrage atenţia asupra importanţei respectării obligaţiilor asumate de operatorii de pe piaţa alimentară, odată cu eliberarea licenţelor de fabricaţie. Lucrătorii specializaţi ai DADR spun că mulţi dintre fabricanţi nu respectă prevederile legale în vigoare, motiv pentru care aceştia sunt amendaţi, deseori rămânând şi fără respectivul document. Potrivit directorului coordonator, Ştefan Indianu, în urma controalelor şi deficienţelor constatate, în 2009 lucrătorii specializaţi au dispus retragerea a 22 de licenţe, suspendarea a altora 3, emiterea a 21 de avertismente şi aplicarea de amenzi în valoare de 2.800 de lei. În industria alimentară, cei mai „călcaţi” s-au dovedit a fi operatorii din panificaţie, la care au fost întreprinse 80 de verificări, urmând apoi prelucrătorii de carne şi actorii de pe piaţa produselor zaharoase, cu câte 34 de controale fiecare. La valorificarea legumelor şi fructelor s-au organizat 138 de descinderi, în sectorul zootehnic şi organizare filiere, fonduri şi programe în sectorul vegetal - 141, iar în domeniul vitivinicol-125. Anul trecut au fost „bifate”, de asemenea, 30 de inspecţii la folosirea fertilizatorilor şi încă 8 la nivelul organismelor modificate genetic.

Prefectura a instituit serviciul de permanenţă la temperaturi deosebit de scăzute
· Pe fond de cod galben temperaturi de până la -25 grade Celsius, prefectul Popescu cere asigurarea încălzirii locuinţelor, şcolilor, creşelor, grădiniţelor şi unităţilor sanitare
· Serviciile medicale şi cel de ambulanţă sunt pregătite să intervină operativ la urgenţele din întregul judeţ

Prefectura judeţul Suceava a instituit serviciului de permanenţă la primării şi la sediul instituţiei, anunţă purtătorul de cuvânt Monica Tătaru. Demersul este urmare a avertizării meteorologice de cod galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 22 – 27 ianuarie 2010, fenomenele vizate fiind temperaturi de până la -25 grade Celsius şi vânt. Pe acest fond, prefectul Sorin Arcadie Popescu a dispus urmărirea cu toată atenţia a evoluţiei fenomenelor meteorologice, astfel încât să se poată interveni în timp util în cazul apariţiei unor eventuale situaţii de urgenţă, forţele şi mijloacele necesare menţinerii în stare bună a căilor de comunicaţie fiind, de asemenea, pe poziţii. La fel, reprezentantul guvernului în teritoriu a atras atenţia asupra asigurării cantităţilor de carburanţi care pot fi utilizaţi la temperaturi scăzute, dar şi a stocurilor de materiale antiderapante. Totodată, oficialii din judeţ vor veghea la funcţionarea corespunzătoare a serviciilor publice de producere şi furnizare a agentului termic destinat încălzirii locuinţelor, şcolilor, creşelor, grădiniţelor, unităţilor sanitare etc, măsura vizând şi serviciile de alimentare cu energie electrică, apă, gaz metan şi salubritate. Prefectul Sorin Arcadie Popescu pune accent pe identificarea şi monitorizarea persoanelor în vârstă, singure, bolnave sau fără adăpost care pot fi afectate de ger, dar şi pe viabilitatea serviciilor medicale şi a celui de ambulanţă, astfel încât să fie operaţională intervenţia eficientă la urgenţele din întregul judeţ. Nu în cele din urmă, vizată este sprijinirea activităţii agenţilor economici specializaţi în aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Inspectorii de muncă verifică dacă patronii îşi protejează angajaţii la ger
·
Angajatorii sunt obligaţi să menţină starea de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber, mergându-se până la reducerea programului sau întreruperea lucrului
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va efectua verificări asupra modului în care angajatorii respectă cerinţele legale referitoare la asigurarea confortului termic al salariaţilor în zilele cu temperaturi extrem de scăzute. Avertismentul este lansat de directorul coordonator Gabriel Harja, care precizează că nerespectarea prevederilor cu specific vor fi sancţionate contravenţional. „În situaţia în care mercurul termometrului va coborî sub -200 C sau în condiţii de temperaturi mici corelate cu vânt intens şi echivalate cu nivelul termic amintit, patronii sunt obligaţi să menţină starea de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber”, accentuează dl. Harja. Printre măsurile preventive se numără Error! Hyperlink reference not valid.distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de până la 1 litru de persoană şi schimb; Error! Hyperlink reference not valid.acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, precum şi Error! Hyperlink reference not valid.asigurarea echipamentului individual de protecţie. Angajatorii care nu pot garanta aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor vor proceda la reducerea programului, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii la cele cu risc. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extrem de scăzute angajatorii trebuie să asigurare examenului medical la angajare şi controlul medical periodic; primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni.

Ţăranii suceveni cresc din ce în ce mai puţine vaci, oi, cai şi găini
· Sătenii nu renunţă însă la godaci, pe care îi îngraşă pentru a-i sacrifica de Crăciun
· Viaţa grea devine încă şi mai amară, stupinele apicultorilor având mii de familii de albine mai puţin
Efectivele de animale din judeţul Suceava sunt în continuă diminuare. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport al Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală referitor la evoluţia din ultimii 5 ani sectorului zootehnic. Din informarea respectivă reiese că judeţul Suceava a revenit la numărul de taurine din 2005, respectiv cel de 175.000 de mii de capete. Acesta după ce, în 2007 s-a înregistrat un maxim în domeniu, adică de 182.000 de exemplare. Suceava se reîntoarce şi la numărul de ovine din acelaşi an 2005, respectiv cel de aproximativ 240.000 de mioriţe, „vârful” consemnat tot în 2007 fiind de 232.645 de behăitoare. Specialiştii din agricultura suceveană opinează că rezultatele de acum 3 ani pot fi puse, oarecum, pe grija manifestată de guvernul de la acea vreme, perioadă în care subvenţiile erau unele consistente şi chiar se dădeau. În schimb, după o performanţă de 43.210 de cabaline în 2005, numărul acestor animale a scăzut continuu timp de 5 ani, ajungând, anul trecut, la 34.500 de capete, din gospodăriile populaţie dispărând aproape 8710 exemplare. Singurele animale la care în intervalul 2005-2009 se înregistrează un salt de 9786 de bucăţi sunt porcinele, sucevenii crescând godaci pentru ai sacrifica de Crăciun. Se pare că oamenii de la ţară nu se mai dau în vânt nici după ouă şi carne proaspătă de pasăre, din 2007 şi până acum din curţile gospodarilor luându-şi zborul definitiv circa 300.000 de cotcodăcitoare. Viaţa grea a locuitorilor judeţului devine încă şi mai amară, stupinele apicultorilor având, comparativ cu 2005, cu 4000 de familii de albine mai puţin.

PRM Suceava înfierează vânzătorii de ţară
· O serie de politicieni ar putea fi acuzaţi de subminarea economiei naţionale, crede viceliderul judeţean al PRM Suceava, Vasile Cerlincă
Organizaţia judeţeană PRM Suceava cere identificarea, declanşarea urmăririi penale şi condamnarea celor care se fac vinovaţi de proasta situaţie economică a ţării. Viceliderul Vasile Cerlincă a declarat, într-o conferinţă de presă, că o serie de politicieni care s-au aflat la conducerea Românie timp de 20 ani, ar putea fi acuzaţi de subminarea economiei naţionale. „De ce nu cere preşedintele Traian Băsescu un proces al celor care au condus ţara în ultimii 20 de ani şi care se fac vinovaţi de distrugerea acestei ţări?. PRM nu cere un proces al comunismului, ci unul al celor care după Revoluţie au vândut tot ce au construit comuniştii”, arată dl. Cerlincă. Vicepreşedintele PRM Suceava nu se aşteptă ca acest deziderat să se materializeze, deoarece „corb la corb nu-şi scote ochii”. Vasile Cerlincă opinează că, în urma privatizării frauduloase a peste 6000 de întreprinderi, evaluate la mai multe de 700 de miliarde de euro, statul român a încasat efectiv doar 1% din respectiva sumă. „Restul banilor au ajuns în buzunarele fără fund ale vânzătorilor de ţară”, consideră dl Cerlincă. Domnia sa mai spune că una dintre consecinţele privatizărilor dubioase este desfiinţarea a aproximativ 6 milioane de locuri de muncă, oameni, lipsiţi de speranţă, rămânând pe drumuri. Vicepreşedintele organizaţie judeţene Suceava a Partidului România Mare arată că nu vrea să facă apologia comunismului, însă ţine să reliefeze că, în perioada prosperă economic a epocii ceauşiste, învăţământul se afla pe o poziţie binemerită, asistenţa medicală era, într-adevăr, gratuită, iar toată lumea avea case şi slujbe. „Noi, cei de la PRM, vom spune întotdeauna adevărul şi vom veni cu date reale, pentru ca locuitorii acestei ţări să cunoască cruda realitate în care trăiesc”, a conchis Vasile Cerlincă.

21 ianuarie 2010


Taximetria nu mai este o afacere rentabilă
· Dacă anul trecut se înregistrau două-trei cereri pe un loc de taxi, la ultima procedură derulată de primărie la 19 autorizaţii disponibile au aspirat tot pe atâţia amatori
Zilele acestea, municipalitatea suceveană a finalizat o nouă procedură de atribuire, potrivit unei hotărâri a deliberativului local, a autorizaţiilor de transport persoane în regim taxi. În urma acesteia, numărul maxim de autorizaţii din reşedinţa de judeţ rămâne neschimbat, respectiv de 370, iniţial cele 7 locuri vacante scoase la bătaie fiind „vacantate” ca urmare a faptului că şoferii în cauză au găsit de cuviinţă să renunţe la activitatea în cauză. Ulterior, încă 12 persoane s-au gândit să iasă din sistem, comisia de atribuind, în final, 19 de astfel de documente. „Noutatea este că pentru aceste 19 autorizaţii nu a fost aşa mare bătaie ca în anul anterior, solicitanţii fiind tot în acelaşi număr. Dacă la procedurile trecute aveam câte două-trei cereri pe un loc de taxi, în acest an a fost cererea şi locul. Motivul constă în aceea că activitatea de taxi nu mai la fel de rentabilă ca altcândva”, relevă adjunctul şefului executivului sucevean, adăugând că o parte din retraşi s-au orientat înspre alte slujbe. Pe de altă parte, alţii dintre ei au maşini prea vechi, iar capacitatea financiară personală nu se ridică la nivelul reclamat de costurile înlocuirii autoturismului mai vechi de 10 ani cu unul nou sau cu altul cu mai puţin de 5 ani de viaţă. Totuşi, la această ultimă procedură s-a înscris şi o societate proaspăt înfiinţată, cu două taximetre, solicitantul declarând că este mulţumit dacă, din încasările făcute, va putea asigura salariul lunar a câtorva oameni. Viceprimarul Lucian Harşovschi mai arată că atribuirea are la bază mai multe criterii, precum cele referitoare la vechimea autoturismului, calificarea acestuia în conformitate cu normele de poluare „euro”, volumul portbagajului, gradul de confort şi siguranţă, precum şicel referitor la vechimea transportatorului în acest domeniu. Atribuirea autorizaţiilor s-a făcut cu acordul asociaţiilor profesionale existente, cele 370 de autoturisme asigurând şi minimul de taximetre necesare pe timp de noapte.

Plătitorii de dări reclamă că primarul Lungu i-a indus în eroare
· Aceştia spun că impozitul pe locuinţe a fost majorat cu 20% şi nu cu indicele inflaţiei de 5,59% cu care edilul şef dădea asigurări va fi ajustată această obligaţie fiscală
Contribuabilii suceveni se plâng că au fost induşi în eroare atunci când şeful administraţie locale, Ion Lungu, a declarat că taxele şi impozitele locale sunt actualizate doar cu rata inflaţiei.
Mulţi dintre aceştia sesizează presei că impozitul pe locuinţe a fost majorat cu 20% şi nu cu 5,59% cât este indicele inflaţiei comunicat de Direcţia Judeţeană de Statistică şi cu care edilul şef dădea asigurări că se va ajusta respectiva obligaţie fiscală. În aceste condiţii – spun plătitorii - degeaba mai acordă administraţia bonusul de 10% pentru onorarea integrală şi în avans, chiar şi cu acesta din urmă suma achitată la ghişeu fiind mai mare decât în urmă cu un an. „Primarul Ion Lungu a precizat că impozitele şi taxele locale datorate de persoanele fizice au fost indexate cu rata inflaţiei, nesuferind majorări. Pentru a beneficia de acel bonus de 10% acordat până la 31 martie, mulţi dintre cei care au venit la casierii au avut surpriza neplăcută că pe chitanţă majorarea era mai mare decât indicele inflaţiei pe 2009”, evidenţiază unul dintre suceveni. Ca exemplu, acesta arată că anul trecut pentru apartament a avut de plătit 130 de lei, iar după ce i s-a acordat deducerea de 10%, din buzunar a scos doar 117 lei. Anul acesta, impozitul pe locuinţă a fost calculat la 171 de lei, în urma scăderii bonusului, plata efectivă fiind de 155 de lei. Contribuabilii nu sunt atât de intrigaţi de suma plătită în plus, cât mai ales de faptul că sunt „duşi cu vorba”. „Supărarea nu ar fi atât de mare dacă ni s-ar fi spus adevărul de la început”, a reliefat interlocutorul nostru.

Obeliscuri noi pentru pelerinii austrieci
· Municipalitatea suceveană va amplasa 8 noi semne distinctive la intrările în reşedinţa de judeţ, operaţiunea urmând a fi încheiată înainte de demararea proiectului „Pelerini în Bucovina”

Municipalitatea suceveană intenţionează să se pregătească cum aşa cum nu se poate mai bine pentru a primi oaspeţi austrieci la vară. Primarul Ion Lungu a participat, la finele săptămânii trecute, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur, la Târgul de vacanţe de la Viena, Austria, de unde s-a întors cu ideea de a face o figură frumoasă cu prilejul acţiunii intitulate „Pelerini în Bucovina”, care ar urma să aibă loc la jumătatea lui iulie. O primă intenţie în acest sens este materializarea unui proiect iniţiat încă de anul trecut, respectiv acela de a amplasa noi indicatoare distinctive care să marcheze intrările în reşedinţa de judeţ. „Consider că acest târg a fost unul reuşit şi sper că îi vom culege roadele în vară. Ne propunem ca până la data de 15 iulie, când va demara proiectul şi foarte mulţi austrieci, dar nu numai, vor veni la Suceava, să putem arăta o faţă cât mai frumoasă a oraşului. Una dintre strategii este amplasarea semnelor indicatoare de la intrările în municipiul ”, subliniază dl. Lungu. Primarul arată că este vorba despre 8 astfel de obeliscuri de 5,5 metri înălţime şi 1,5 metri lăţime, pe structură de lemn impregnat şi de beton, concepute sub coordonarea arhitectului Gorcea. Acestea vor fi ridicate pe o platformă de 50 de metri pătraţi care va fi dotată şi cu bănci de relaxare pentru călători. Indicatoarele care vor conţine denumirea şi stema municipiului, precum şi alte simboluri locale, va străjui intrările dinspre Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi, Dorohoi, Botoşani, Bosanci, Moara şi Mitocu Dragomirnei, de la bugetul fiind puse la bătaie 40.000 de lei. „Vor fi organizate cât mai repede licitaţii, astfel încât, până în vară, să avem aceste indicatore care pot fi o carte de vizită pentru municipiul Suceava”, precizează Ion Lungu.

Anul acesta,
Mai mult pământ va rămâne nelucrat
· Prin tăierea subvenţiilor, ţăranii mai au posibilităţi financiare să asigure ciclul agricol
După 20 de ani, agricultorii români se zbat într-o sărăcie lucie, locuitorii satelor fiind din ce în ce mai departe de lumea europeană la care ţara noastră a aderat. Aceasta este opinia vicepreşedintelui judeţean al PRM Suceava, Marcel Murariu, care a remarcat, într-o conferinţă de presă, că, în condiţiile în care guvernaţii nu se hotărăsc să facă ceva, agricultura românească se va scufunda prăbuşi şi mai mult. Dl. Murariu spune că „diriguitorii din capitală” sunt total rupţi de realităţile din ţară şi că, de asemenea manifestă optimism, atunci când cred că, din acest punct de vedere, putem intra în competiţie cu ţările europene. Viceliderul PRM subliniază că familiile rurale îşi ară pământul cu plugul tras de cai sau de boi, iar produsele obţinute nu i-au calea pieţei, ci sunt destinate auto consumului. Astfel, cu greu se poate relua ciclul agricol, în condiţiile în care preţurile combustibililor, seminţelor şi îngrăşămintelor sunt foarte mari. „În campania electorală, candidaţii promiteau laptele şi mierea, iar acum nu se mai dă nimic, subvenţiile pentru agricultori fiind tăiate. Am ajuns să importăm roşii de la turci, morcovi din Israel şi mere din Ungaria. De aceea, PRM Suceava cere guvernaţilor să facă ceva pentru agricultorii români, în caz contrar în caz contrar, în 2010, tot mai multe terenuri agricole din judeţul Suceava vor rămâne pârloagă, ţăranii nemaivând posibilităţi financiare să-şi lucreze pământul”, relevă Murariu.

Foc de artificii pentru cea de a 151-a aniversare a unirii principatelor române
· Primarul Lungu se va prinde în hora unirii alături de suceveni
Primăria municipiului Suceava în colaborare cu Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România invită sucevenii la Festivalul naţional multicultural „De Dragoste, de neam şi de ţară”. Manifestările vor avea loc pe 24 ianuarie, la Casa Culturii, acestea fiind organizate pe fondul marcării unirii principatelor române din 1859 sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Sărbătoare va fi deschisă la ora 12.00 cu vernisajul unei expoziţii de pictură, la ora 16.00, în Sala Mare ţinându-se un „super-specatacol” de muzică uşoară şi populară. Primarul Ion Lungu anunţă că, în jurul orei 17.00 pe esplanada Casei Culturii, pe acordurile Fanfarei municipiului, se va încinge şi o „horă a unirii” în care se va prinde şi domnia sa. Evenimentul se va încheia cu un foc de artificii care va fi declanşat la ora 19.30. „Pe 24 ianuarie îi aşteptăm pe suceveni să vină în număr cât mai mare, să marcăm evenimentul unirii”, a spus primarul Ion Lungu.

20 ianuarie 2010


Anul acesta va fi dat în folosinţă primul tronson din centura ocolitoare a Sucevei
· Este vorba despre relaţia Mănăstirea Hagicadar-Moara, care va degreva o parte din traficul greu înspre municipiul Suceava
Licitaţia pentru desemnarea constructorului la drumul naţional DN 29 Suceava-Botoşani va fi organizată cel târziu în luna aprilie, a anunţat ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, după o întâlnire cu un responsabil al Regionalei de „Drumuri naţionale” Moldova şi cu reprezentanţii judeţeni ai acesteia. În acest an şoseaua va fi modernizată pe o lungime de 44,6 km, lăţimea patului drumului fiind de 9 metri. „Ne interesează modernizarea acestui drum în vederea fluidizării traficului între Botoşani şi Suceava şi facilitării accesului înspre Aeroportul Salcea”, a arătat dl. Flutur. Al doilea obiectiv licitat în luna mai şi care reclamă intervenţie urgentă, este DN 17 B Vatra Dornei-Poiana Teiului, lucrările desfăşurându-se pe 55 km de pe raza judeţului Suceava. Prioritate are şi DN 2 K Milişăuţi-Solca, aflat în stare avansată de degradare şi pe care se va turna covor asfaltic. Ruta ocolitoare a municipiului Suceava are la dispoziţie peste 10 milioane de euro, în 2010 urmând a fi dat în funcţiune un prim tronson, pe relaţia Mănăstirea Hagicadar-Moara, care va degreva o parte din traficul greu înspre municipiul Suceava. Pe DN 17 vor fi modernizate cu echipamente elastice trecerile la nivel cu calea ferată de la Vama, Cîmpulung Moldovenesc şi Frasin şi va fi dată gata intervalul de drum în lucru Vama-Prisaca Dornei. Reparaţii se vor face pe o porţiune din drumul naţional Spătăreşti-Gura Humorului.

Ministrul Elena Udrea va semna la Suceava acordul de finanţare pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun
· Proiectul a fost aprobat încă de anul trecut, însă procedurile au întârziat din cauza problemelor de guvernare, precizează primarul Ion Lungu
Pe 7 februarie, Ministrul Lucrărilor Publice şi Turismului, Elena Udrea, ar putea fi prezentă la Suceava pentru a semna acordul de finanţare a proiectului de reabilitare a Cetăţii de Scaun. Anunţul este făcut de şeful administraţiei locale, Ion Lungu, care a precizat că parafarea la această dată a documentului a fost stabilită în urma unei întâlniri cu secretarul de stat de la acest minister, Răzvan Murgeanu. Dl Lungu arată că respectivul proiect a fost aprobat încă de anul trecut, însă inconsistenţa executivului central a dus la amânări ale procedurilor de rigoare. „Se ştie foarte clar că România a avut probleme de guvernare, pentru că vreo două luni nu am avut guvern cu drepturi depline. Săptămâna trecută încă nu erau numiţi secretarii de stat, însă am înţeles că această problemă a fost rezolvată. În urma discuţiilor cu dl. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, cu care suntem în asociere în proiect, am concluzionat că, pe 7 februarie, la Suceava va veni şi dna ministru Elena Udrea, pentru a semna acordul de finanţare”, a spus primarul Ion Lungu. Fondurile ce vor fi investite în reabilitarea Cetăţii de Scaun se ridică la 14 milioane de euro, autorităţile locale co-participând cu 3 milioane de euro, 70% din această din urmă fiind suportată de Consiliul Judeţean, iar 30% din bugetul municipiului Suceava. „Sperăm să semnăm cît mai repede această finanţare, să putem trece cât mai repede la organizarea licitaţiei, pentru că, din iunie de când a fost dat ok-ul pentru acest proiect, am pierdut jumătate de an”, a evidenţiat edilul şef.