05 iunie 2019

Întârziere la repartizarea de către Consiliul Judeţean  a sumei de 28 de milioane de lei alocată de Guvern pentru primării  
·        De vină ar fi inclusiv aprobarea cu întârziere a bugetelor locale, iar cu toate că executivul judeţean a transmis două adrese în teritoriu, multe dintre unităţile administrativ-teritoriale nu au transmis nici acum nevoile pe care le au.      
·        "Necesarul de bani este de 12 ori mai mare decât suma pe care o avem, de aceea trebuie să găsim soluţii obiective", a subliniat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean.
În luna iunie, ar urma să se analizeze şi să se voteze împărţirea sumei de 28 de milioane de lei alocată din bugetul de stat judeţului Suceava în vederea repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale de către Consiliul Judeţean. Cel puţin aceasta este părerea lui Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean, care spune că încă sunt aşteptate solicitările primăriilor în acest sens. "Avem în vedere acest lucru şi cred că în şedinţa din iunie vom face această repartizare pe fond, după ce vom avea şi machetele de la primării. Unele dintre ele nu ne-au trimis nici prima machetă - şi sunt destul de multe în acest situaţie -, ca să ştim ce vor. Săptămâna trecută am revenit cu adrese şi aşteptăm să se răspundă", arată Flutur. Potrivit şefului administraţiei judeţene sucevene, în Legea bugetului de stat nu se specifică termenul în care se face repartizarea cu pricina, iar pe de altă parte, anul acesta bugetele locale au fost aprobate cu mare întârziere, ceea ce explică şi lipsa de promptitudine a primăriilor în transmiterea necesarului către executivul judeţean. Termenul în care unităţile administrativ-teritoriale trebuie să trimită răspunsul este data de 10 iunie, iar conform lui Flutur repartizarea nu va fi de natură să acopere cerinţele din teritoriu.  "Necesarul de bani este de 12 ori mai mare decât suma pe care o avem, de aceea trebuie să găsim soluţii obiective", a subliniat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean. În şedinţa ordinară lunară de la finele lunii, consilierul Dan Ioan Cuşnir (PSD) A cerut explicaţii faţă de o posibilă voită întârziere  a convocării şedinţei în care să se dezbată repartizarea celor 28 de milioane de lei, lăsând înţeles că aceasta ar avea legătură cu rezultatul alegerilor din 26 mai. "Percepţia în anumite localităţi este că această întârziere s-a datorat faptului că s-ar fi aşteptat rezultatului alegerilor. Sper să existe o altă explicaţie", a spus Dan Ioan Cuşnir, menţionând că în ciuda faptului că suma este una mică este, totuşi, aşteptată de primării.