14 iunie 2019

Două focare de anemie infecţioasă la cabaline, unul de trichineloză la mistreţ şi 5 de leptospiroză bovină
·        Un cal a fost ucis şi ecarisat, un proprietar s-a ales cu amendă pentru înstrăinarea animalului bolnav, iar în exploataţii s-au luat probe de sânge de la celelalte ecvine şi s-a procedat la dezinfecţii.
·        Dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA avertizează în legătură cu riscul major la care se expun persoanele care cumpără carne cu origine necunoscută, din tăieri clandestine, menţionând că, totuşi, pesta porcină africană nu se transmite la om.    
Pe teritoriul judeţului Suceava evoluează două focare de anemie infecţioasa ecvină. Anunţul este făcut de dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA), care informează că, într-un prim caz, animalul a fost ucis şi ecarisat.  Complementar, în exploataţia cu pricina au fost efectuate cele două dezinfecţii obligatorii, urmând ca în curtea respectivă focarul să se stingă. În localitatea în cauză sunt prelevate probe de sânge de la toate ecvinele, de câte două ori, la intervale de 90 de zile. Dr. Dănuţ Corneanu arată că, în al doilea caz, pentru înstrăinarea cabalinei proprietarul a fost sancţionat contravenţional, "urmând să se facă dezinfecţiile şi să se stingă focarul, după testarea celei de a doua cabaline rămasă în exploataţie". De asemenea şi în aceasta a doua localitate vor fi prelevate probe de sânge de la toate ecvinele, de câte două ori la intervale de 90 de zile. Directorul executiv al DSVSA precizează că, pe lângă cele amintite, în judeţul Suceava mai sunt în evidenţă un 1 focar de trichineloza la mistreţ, cât şi 5 focare de leptospiroza bovină. Dr. Dănuţ Corneanu a făcut referire şi la pesta porcină africana(PPA), reamintind că aceasta este "cea mai gravă boală majoră la porci, cu mortalitate este de 100%". "Cazurile de îmbolnăvire la porci sau moartea acestora va fi anunţată  imediat medicului veterinar din comună sau medicului veterinar oficial inspector de zonă, în vederea examinării şi a recoltării de probe pentru laborator", accentuează şeful DSVSA Suceava, adăugând că, "pentru pesta porcină africană niciun tratament nu este posibil". Oficialul DSVSA a făcut precizarea că "nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni", virusul având, însă, impact din punct de vedere economic. Directorul executiv al Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava avertizează în legătură cu riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne a cărei origine este necunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar, recomandată fiind aprovizionarea din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.  Dr. Dănuţ Corneanu a mai informat că neregulile în domeniul siguranţei alimentelor pot fi sesizate la DSVSA, formând numărul 0230 522.848, la numerele de telefon afişate la sediul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, precum şi, gratuită,  la telverde  0800.826.787.