26 iunie 2019

Comercianţii suceveni nu vor fi autorizaţi decât după achitarea integrală a obligaţiilor către bugetul local
·        Măsura este introdusă pe fondul gradului scăzut de colectare a veniturilor, dar şi al necesităţii identificării de noi modalităţi de recuperare a debitelor de la contribuabili.
·        Autorizaţiilor pentru desfăşurarea activităţilor comerciale se va face doar după onorarea de către solicitanţi a impozitelor, taxelor, amenzilor, chiriilor, redevenţelor,  precum şi a altor obligaţii.
Regulamentul de autorizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza municipiului Suceava, aprobat prin HCL nr. 174 din 2013 suferă modificări. La art. 11, acesta prevede condiţiile care, în vederea obţinerii autorizaţiilor, trebuie îndeplinite de către viitorii comercianţi, unul dintre imperative fiind cele privind obligaţia de a face dovada achitării taxei de ecologizare. Completarea prevederilor Regulamentului are loc după ce Direcţia "Buget, contabilitate şi fiscalitate" din cadrul executivului local a venit cu propunerea introducerii, la articolul amintit, a obligaţiei agenţilor economici care solicită autorizaţii de fi la zi în ceea ce priveşte achitarea obligaţiilor legale către bugetul Sucevei. "Dat fiind gradul scăzut de colectare a veniturilor la bugetul local al municipiului Suceava, precum şi faptul că trebuie identificate noi modalităţi de recuperare a debitelor şi creanţelor pe care contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice le datorează, este necesară modificarea Regulamentului, astfel încât una dintre condiţiile emiterii autorizaţiilor pentru desfăşurarea activităţilor să fie achitarea integrală a tuturor obligaţiilor de plată restante către bugetul local respectiv a impozitelor, taxelor amenzilor, chiriilor, redevenţelor,  precum şi a altor venituri", se evidenţiază în expunerea de motive a propunerii legislative aflate pe ordinea de zi a întrunirii lunare ordinare a legislativului municipal sucevean. Pentru obţinerea autorizaţiei de la compartimentul specializat, la art. 11 al Regulamentului de autorizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza municipiului Suceava sunt incluse şi alte condiţii cărora potenţialul comerciant va trebui să se conformeze. Astfel, cei care vor se autorizeze vor face - cu documentele de urbanism - dovada deţinerii legale a spaţiului, noii operatori economici fiind obligaţi să utilizeze mobilier urban agreat de Primărie. Totodată, comercianţii în cauză nu vor prejudicia activitatea spaţiilor învecinate, fiindu-le interzis să exercite simultan comerţ cu ridicata şi comerţ cu amănuntul în aceeaşi structură de vânzare. În cele din urmă, solicitanţii de autorizaţie sunt obligaţi să facă dovada concordanţei dintre desfăşurarea exerciţiului comercial în structura de funcţionare cu conţinutul certificatului de urbanism sau al autorizaţiei de construire, după caz.