25 iunie 2019

Pericol de toxiinfecţii alimentare!
·        Inspectorii sanitari veterinari vor confisca, denatura şi distruge produsele de origine animală alterate ori depreciate.
·        Şeful DSVSA, dr. Dănuţ Corneanu, recomandă cumpărăturile din unităţi autorizate, cu produse controlate şi depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

În perioadele cu temperaturi ridicate, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava  se vor asigura că agenţii economici vor evita vânzarea produselor în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi şi condiţii de igienă corespunzătoare. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei sucevene, lucrătorii DSVSA vor controla condiţiile de manipulare, depozitare şi transportare ale produselor perisabile, în mod special, ale cărnii preparate, cărnii tocate, peştelui, ouălor, laptelui şi produselor din lapte. Directorul executiv Dănuţ Corneanu atrage atenţia asupra faptului că punerea în consum a "cărnurilor" care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar este interzisă, controlorii DSVSA urmând a confisca, denatura şi distruge produsele de origine animală care s-au alterat ori depreciat în timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării. În scopul evitării toxiinfecţiilor alimentare, Direcţia  Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele, cât şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Dr. Dănuţ Corneanu, recomandă consumatorilor să meargă la cumpărături doar în unităţi înregistrate sau autorizate, în care li se oferă garanţia unor produse sigure, controlate sanitar veterinar şi depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. Dr. Corneanu spune că este bine ca imediat după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider. Potrivit şefului DSVSA, carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle se păstrează la o temperatură cuprinsă între 0˚C şi +4˚Ceslius, separat în funcţie de categoria de produs, carnea fiind congelată urmând a fi menţinută la o temperatură cât mai scăzută, respectiv una sub -12˚Celsius. Nu în cele din urmă, directorul executiv Dănuţ Corneanu îi îndeamnă pe consumatori să ambaleze separat alimentele care urmează a fi păstrate în frigider, să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite, produsele decongelate vor fi fie recongelate, în timp ce alimentele alterate vor fi îndepărtate, întrucât pot fi o sursă de contaminare pentru celelalte alimente. Nu în cele din urmă,  înainte de fi depozitate în frigider ori a fi consumate, fructele şi legumele trebuie bine spălate. Neregulile în domeniul siguranţei alimentelor pot fi sesizate la DSVSA, formând numărul 0230 522.848, la numerele de telefon afişate la sediul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, precum şi la telverde  0800.826.787.