07 iunie 2019

Fermierii suceveni pot beneficia de asigurare subvenţionată împotriva fenomenelor meteorologice extreme
·        "Pentru prima dată, s-a deschis o linie de finanţare prin care fermierii pot accesa sprijin financiar în vederea încheierii de poliţe de asigurare, atât pentru culturi, cât şi pentru animale", arată Vasile Schipor, director executiv al OJFIR.
·        Suportată în cadrul PNDR este o cotă de cel mult 70% din valoarea primei de asigurare, în cazul unor riscuri precum seceta, inundaţiile, grindina, îngheţul timpuriu de toamnă, ploile torenţiale, furtuna, vijelia şi tornada.
Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Suceava informează pe fermieri că pot obţine sprijin financiar pentru asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor. Directorul executiv Vasile Schipor spune că, în acest sens, lansată a fost o sesiune de primire a cererilor de finanţare prin intermediul Submăsurii 7.1 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNRD) 2014-2020. Sesiunea este deschisă până pe 30 noiembrie 2019, în cazul fermelor mici rata sprijinului nerambursabil fiind de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătite efectiv de către fermier, iar în cel al fermelor mari, una de 55%. Riscurile eligibile sunt fenomenele climatice nefavorabile, precum seceta, arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul timpuriu de toamnă, de iarnă sau cel târziu de primăvară, ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. De asemenea, printre riscurile se numără infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563 din 2007. În această din urmă situaţie, producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestării cu organisme de carantină dăunătoare plantelor trebuie să fie recunoscută în mod oficial de către autorităţile competente. Sesiunea în curs se adresează fermierilor care au nevoie de sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primăvară, urmând ca înspre sfârşitul lui 2019 să fie lansată o nouă sesiune a Submăsurii 17.1, pentru asigurarea culturilor de toamnă. „În ultima perioadă ne confruntăm cu inundaţii, grindină, furtuni și chiar tornade. De aceea, pentru prima dată,  s-a deschis o linie de finanţare prin care fermierii pot accesa sprijin financiar în vederea încheierii de poliţe de asigurare, atât pentru culturi, cât şi pentru animale", arată Vasile Schipor, director executiv al Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Suceava, menţionând că, astfel, riscurilor care afectează producţiei agricole pot fi gestionate în mod corespunzător. Solicitanţii trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile amintite şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare, în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract. De asemenea, beneficiarii trebuie să utilizeze terenuri agricole să deţină, să crească sau să exploatează animale, să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafeţele cultivate şi să nu "creeze  condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj".