04 iunie 2019


La Poiana Stampei,
Portal de intrare în judeţul Suceava
·        Amenajarea în cauză va costa circa 310.000 de lei şi va prelua, vizual, "elemente simbolice ale tradiţiei bucovinene", anunţând intrarea în "Ţinutul mănăstirilor".
·        Acum, semnul care marchează intrarea cu pricina "este puţin vizibil şi nu răspunde solicitărilor (...), de a promova, în plan turistic, economic şi social" judeţul Suceava.
Un protal de intrare în judeţul Suceava va fi amplasat în comuna Stampei, după ce Consiliul Judeţean a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului. Potrivit acestora din urmă, valoarea totală a investiţiei se ridică la aproape 310.000 de lei, soluţia tehnică prevăzând construirea unei "porţi" cu înălţime maximă de 7,40 metri şi cu o distanţă între stâlpi de 23 de metri. Durata de execuţie a obiectivului este de două luni şi jumătate, pe respectiva amenajare urmând a fi plasate pe partea de intrare, cât şi pe cea de ieşire din judeţ, plăcuţe cu texte precum "Judeţul Suceava", "Ţinutul Mănăstirilor", "Hai în Bucovina!", respectiv de tipul "Drum bun!"şi "Reveniţi, vă aşteptă Ţinutul mănăstirilor". Portalul de intrare în judeţul Suceava dinspre vest, adică dinspre judeţele Bistriţa şi Cluj, va fi ridicat în comuna Poiana Stampei, pe drumul naţional DN 17.  La această dată - după cum se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre -, semnul care marchează intrarea cu pricina "este puţin vizibil şi nu răspunde solicitărilor autorităţilor locale şi judeţene, de a promova, în plan turistic, economic şi social, cât şi din punctul de vedere al patrimoniului natural şi cultural, cunoaşterea importanţei istorice a Regiunii Bucovina". Proiectul de hotărâre a fost fundamentat pe "necesitatea dezvoltării şi promovării judeţului", mai ales că, la nivel naţional, "Suceava deţine locul al treilea după numărul structurilor de primire turistică, având 5,6% din totalul acestora". Pe de altă parte, zona turistică Bucovina este cunoscută ca un "brand turistic care valorifică un potenţial natural, uman şi cultural complex".  "Este necesar ca portalul să preia, vizual, elemente simbolice ale tradiţiei bucovinene şi să anunţe trecerea către Ţinutul mănăstirilor, (...) monumente de o inestimabilă valoare, parte a patrimoniului cultural universal", se evidenţiază în susţinerea proiectului de hotărâre votat de aleşii judeţeni.