21 iunie 2019


AJOFM Suceava, angrenată într-un amplu proiect pentru angajarea tinerilor fără educaţie şi loc de muncă
·        Proiectul în valoare de peste 57 de milioane de euro, urmăreşte reducerea reticenţei la încadrarea tinerilor "NEETs", fără experienţă de muncă, fiind implementat în 22 de judeţe ale ţării.
·        "NEET" este acronimul pentru "Not in education, employment or training", respectiv pentru tineri cu handicap, cei proveniţi din zone izolate, tinerii cu nivel scăzut de studii sau cu un venit redus, precum şi pentru foşti şomeri ori cei cu părinţi divorţaţi.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava este partener în Proiectul "Activare şi mobilitate tineri NEETs". Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 şi este implementat de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), pentru o perioadă de 60 de luni, începând cu jumătatea lunii mai 2019. Proiectul se subscrie obiectivului de asigurare a integrării durabile pe piaţa muncii a tinerilor NEETs, în scopul creşterii ocupării tinerilor care nu au un loc de muncă, celor care nu sunt cuprinşi într-o formă de educaţie sau care nu urmează cursuri de formare profesională. Totodată, urmărită este reducerea reticenţei angajatorilor de a angaja tineri fără experienţă de muncă. Prin acest proiect, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă îşi propune să contribuie la susţinerea ocupării a 11.146 de tineri NEETs șomeri, cu vârsta între 16 şi 24 ani, cu domiciliul sau reşedinţa în regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest şi Centru, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. În acest sens, ANOFM va acorda subvenţii angajatorilor care încadrează tineri NEETs pe durată nedeterminată, iar pentru a stimula încadrarea în muncă, dar şi mobilitatea, beneficiari de prime vor fi tinerii din grupul ţintă. De precizat este faptul că "NEET" este acronimul pentru "Not in education, employment or training", în această categorie putând fi cuprinşi tineri cu handicap, cei proveniţi din rândul imigranţilor sau din zone izolate, tinerii cu nivel scăzut de studii sau cu venit redus în familie, respectiv cei cu părinţi divorţaţi, dar şi tinerii care au fost şomeri. Proiectul "Activare şi mobilitate tineri NEETs" se implementează la nivelul Agenţiei Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi al agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă din judeţele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș. Bugetul total al proiectului este de circa 57,12 milioane de euro, dintre care aproximativ 48,55 de milioane de euro sunt cheltuieli nerambursabile.