05 iunie 2019


Al doilea studiu de reabilitare a Curţii Domneşti, în aproape 9 ani  

·        Primăria a scos din nou la licitaţie proiectarea lucrărilor pentru obiectivul istoric din centrul Sucevei, un prim studiu fiind realizat, gratuit, în anul 2011, de spaniolii de la Arena Teatro.
·        Atunci proiectarea a fost făcută pentru o finanţare europeană de 17 milioane de euro, însă prin POR 2014-2020 alocarea nerambursabilă este limitată la maxim 5 milioane de euro.
·        Zilele acestea Suceava a primit şi o ofertă de finanţare din partea Institutului Naţional al Patrimoniului, două tentative anterioare de includere în programele cu granturi norvegiene nefiind materializate în vreun fel.     
Primăria municipiului Suceava a lansat o nouă licitaţiei pentru întocmirea studiului de reabilitarea cu finanţare europeană nerambursabilă a Curţii Domneşti, monument istoric din centrul reşedinţei de judeţ. O ofertă în acest sens a fost făcută de firam de consultanţă Sin Com Iaşi, iar dacă aceasta va fi declarată eligibilă, documentaţia cu pricina ar putea fi gata în 6 luni. Studiul are în vedere lucrări de 5 milioane de euro, sumă maximă rezervată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, acesta nefiind, de altfel, singurul comandat de autorităţile sucevene.       
 Ca o coincidenţa, în aceste zile, la Primăria municipiului Suceava a venit şi o propunere a Institutului Naţional al Patrimoniului, cea de includere a Curţii Domneşti într-un program de finanţare a reabilitării monumentelor istorice derulat de Ministerul Culturii. Răspunsul autorităţilor municipale din Suceava a fost afirmativ, mai ales că oferta din Bucureşti vine la pachet cu susţinerea financiară, atât a proiectării, cât şi a execuţiei. "Am primit o adresă  de la Institutul Naţional al Patrimoniului de lângă Ministerul Culturii, prin care nu se propune includerea Curţii Domneşti în Programul naţional de restaurare a monumentelor istorice, pentru proiectare şi execuţie. Am pus la dispoziţie documentele pe care le avem la Primărie şi vom reactualiza o serie de documente care ni se cer. Sper să găsim soluţia să reabilităm Curtea Domnească,  pentru că este strâns legată de Cetatea de Scaun şi de perioada medievală", a spus Ion Lungu, primarul Sucevei.  Reamintim, că un prim studiul de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul municipiului capitală de judeţ a fost realizat de spaniolii de la Arena Teatro, în anul 2011, atunci autorităţile susţinând că acesta fost furnizat gratuit. Aceştia recomandau construirea unei clădiri cu rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti, cadru în care, vestigiile arheologice vor fi prezentate publicului, cu explicaţiile de rigoare. Investiţia fusese dimensionată la circa 17 milioane de euro(plus TVA), dintre care o sumă de 9 milioane de euro reprezenta doar contravaloarea lucrărilor de construcţii montaj.  Însă, proiectul din municipiul Suceava s-a blocat după ce, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, proiectelor Axei prioritare 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” li s-a rezervat o finanţare de maxim 5 milioane de euro, una care, evident, nu acoperea necesarul stabilit anterior. În aceste condiţii, primarul Ion Lungu a avut întrevederi pe această temă cu Corina Creţu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, solicitând majorarea sumei destinată obiectivelor de acest tip. Deşi promisiuni au fost făcute, finanţarea nu a mai a crescut, râmând la nivelul din POR. 
Pe de altă parte, s-au căutat şi alte surse financiare, iar în mai 2012, primarul Ion Lungu informa că existau şanse reale ca proiectul de reabilitare-modernizare a Curţii Domneşti să fie finanţat din fonduri nerambursabile norvegiene, în cadrul Mecanismului de finanţare cu Regatul Norvegiei, Principatul Liechtenstein şi Islanda. Nici de această dată demersurile nu au avut vreun rezultat favorabil, deoarece, ca urmare a numărului mare de proiecte în aşteptare, deblocarea finanţării, aşteptată după anul 2014, nu s-a mai produs. În martie 2018, primarul Ion Lungu făcea cunoscut, din nou, că are în vedere promovarea unui proiect prin care să atragă finanţare nerambursabilă în vederea reabilitării şi modernizării Curţii Domneşti. La acea dată, în cadrul Spaţiului Economic European (European Economic Area) disponibil era un grant total în valoare totală de 15 milioane de euro, pus la bătaie tot de Norvegia. Dar, până la această dată, iniţiativa respectivă nu s-a concretizat în vreun fel.  Curtea Domnească se află în preajma oraşului medieval, în apropierea bisericii „Sfântul Dumitru”, Parcului Şipote, vechiului centru meşteşugăresc al Sucevei, precum şi a Bisericii „Beizadelelor”. Primele lucrări, la o casă domnească din lemn, prevăzută cu pivniţă, au fost iniţiate în timpul lui Petru I Muşat. Pe durata domniei lui Alexandru cel Bun au fost refăcute construcţiile din lemn şi au fost ridicate, din piatră, un zid de incintă, iar pe latura de est alte câteva clădiri cu beciuri. Peste vechea casă domnească a fost ridicat, din porunca lui Ştefan cel Mare, un palat de piatră dotat cu  pivniţă. Ansamblul a dăinuit până în a doua jumătate a secolului al  XVI-lea, când a fost distrus de un incendiu.