29 noiembrie 2018


Social-democraţii suceveni, singurii care au depus coroane de flori la monumentul Unirii Bucovinei cu Patria Mamă
·        Consiliul Judeţean nu a inclus monumentul din Suceava în programul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, consilierul Mihai Grozavu (PSD) acuzând că ar fi vorba de un joc politic.   
·        Mai mult, autorităţile municipale au ignorat total monumentul de pe Bdul ”1 Decembrie 1918”, primarul Ion Lungu organizând concurs de proiecte pentru ridicarea a unuia nou, care ar costa 1,5 milioane de lei.      
·        „Cei de acum, care sunt la putere, la noi, la Consiliu, urmăresc ca numai ei să apară, să arate că tot ce se face de la ei porneşte”, a spus fostul vicepreşedinte al CJ,  adăugând că ar trebui să se „ţină seamă că şi alţii, înaintea lor, au făcut mai mult şi mai bine”.
·        „Când organizăm o zi foarte încărcată, cum e ziua de 28, a trebuit - ca să nu confuzionăm -, să stabilim clar, şi cu Primăria, ce se întâmplă în calendarul evenimentelor”, a arătat Gheorghe Flutur.
Parlamentari, consilieri locali, consilieri judeţeni, şefi de instituţii publice şi primari de localităţi, în frunte cu Ioan Stan, preşedintele judeţean al Partidului Social Democrat, au depus, ieri, de Ziua Bucovinei, coroane flori la monumentul Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, de la intersecţia Bulevardului „1 Decembrie 2018” cu Calea Obcinilor din municipiul Suceava. Iniţiativa a aparţinut alesului judeţean Mihai Grozavu care, în şedinţa de luni a deliberativului judeţean, l-a interpelat pe Gheorghe Flutur, preşedintele executivului judeţean, punctând că ridicarea monumentului a fost finanţată din bugetul judeţean şi acesta ar fi trebuit ca acesta să fie parte a evenimentelor aniversare. „Consilierii noştri şi alţi oameni din aparatul Consiliului Judeţean doresc să depună acolo jerbe de flori, mai ales că monumentul este proiectat de Porumbescu - marele arhitect - şi plătit din bugetul judeţean”, a reliefat Mihai Grozavu. Răsunzând, Gheorghe Flutur a precizat că a căzut de acord cu Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, ca o ceremonie de depunere de coroane să fie organizată la bustul unionistului Iancu Flondor, din preajma Platului Administrativ, evidenţiind, de asemenea, că programul zilei este foarte încărcat. „Au fost ani în care s-au depus aceste coroane şi jerbe şi la celălalt monument, de la intersecţia din Obcini. L-am rugat pe primarul Lungu să fie curat acolo, să fie dată zăpada la a parte. Însă, ca şi convocare, pentru toate instituţiile desconcentrate, cât şi pentru alţii, noi pe toţi i-am chemat la Palatul Administrativ, la statuia lui Iancu Flondor. Sigur, la aceste acţiuni şi evenimente nu putem decât să aplaudăm şi sunt întru-totul de acord. Dar când organizăm o zi foarte încărcată, cum e ziua de 28, a trebuit - ca să nu confuzionăm -, să stabilim clar şi cu Primăria, ce se întâmplă în calendarul evenimentelor”, a arătat Gheorghe Flutur.  
La ceremonia de a ieri a social-democraţilor, consilierul Mihai Grozavu, fost vicepreşedinte al executivului judeţean, în mandatul căruia  a fost aprobată  hotărârea de ridicare a monumentul Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, a reamintit că  acesta din urmă a fost proiectat de Nicolae Porumbescu, „cel mai mare arhitect al Bucovinei”. Fostul arhitect-şef al Consiliului Judeţean, Nicolae Porumbescu  este, totodată, specialistul care a proiectat, printre altele, Casa Culturii din Suceava, Casa de Oaspeţi a lui Nicolae Ceauşescu şi clădirile care adăpostesc consiliile judeţene din Botoşani şi Satu Mare. În concepţia autorului proiectului, pilonii monumentului ar reprezenta cele patru provincii care s-au unit în urmă cu 100 de ani, crucea simbolizând credinţa ortodoxă, într-o zonă cu foarte multe mănăstiri şi edificii de cult, iar clopotul semnificând chemarea sfântă la unire. Pilonii sunt placaţi cu scări frânte stilizate, menite a sugera drumul greu către atingerea idealului Unirii. Din nefericire, amenajate nu au mai fost instalaţia electrică care urma să lumineze crucea şi clopotul şi nici bazinul cu apă, ansamblu care, într-un joc de lumini şi umbre, ar fi scos în evidenţă, metaforic, durerea şi lacrimile poporului, de-a lungul greului drum al făurii statului naţional unitar român. După ce iniţial monumentul a fost doar o machetă, - sfinţită de IPS Pimen şi un sobor de preoţi în anul 1995 -, firma SUCT Suceava l-a construit, în intervalul 2002-2004, din beton armat placat cu alcobon „un aliaj nemuritor, care dă frumuseţe, dar, în acelaşi timp, rezistenţă şi siguranţă”. Forma finală s-a bucurat şi de aportul arhitectului-şef Constantin Rabiniuc, la încheierea execuţiei având loc o  doua slujbă de sfinţire, oficiată tot de IPS Pimen. „În toţi anii scurşi de atunci au tot avut loc slujbe şi s-a depus coroane, cu excepţia unuia singur, când a fost încercat politic, ca şi acum. Cei de acum, care sunt la putere, la noi, la Consiliu, urmăresc ca numai ei să apară, adică să arate că tot ce se face de la ei porneşte. Şi, atunci insist să se ţină seamă că şi alţii, înaintea lor, au făcut mai mult şi mai bine”, a spus ieri, la ceremonie, celor prezenţi, consilierul judeţean Mihai Grozavu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.           
Reamintim că, în condiţiile în care exista un monument dedicat Unirii, anul acesta Primăria municipiului Suceava a organizat concurs de proiecte pentru unul nou, care urma să fie realizat din fibră de sticlă şi a cărei valoarea totală ar fi ajuns la 1,5 milioane de lei. Monumentul trebuia inaugurat chiar de Ziua Bucovinei, însă procedurile de selectare a proiectului câştigător s-au întins prea mult, iar materializarea efectivă a acestuia a devenit improbabilă până pe 28 noiembrie.     

Ministerul Finanţelor Publice:
Titluri de stat „Centenar”, ofertă către populaţie, la marea sărbătoare a românilor   
·        Valoarea nominală a unui titlu este de 1 leu, cu scadenţă la 2 ani,  dobândă avantajoasă de 4,5%, veniturile aferente fiind neimpozabile.  
Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Ministerul Finanţelor Publice lansează o emisiune aniversară de titluri de stat pentru populaţie, a treia în cadrul programului „Tezaur”, ediţia „Centenar”. Anunţul este făcut de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Oana Violeta Apetrea, care precizează că valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1 leu, cu maturitate de 2 ani, la o rată de dobândă foarte avantajoasă, de 4,5%, veniturile aferente fiind neimpozabile. Conform AJFP, pentru a veni în întâmpinarea celor interesaţi, după încheierea perioadei de subscriere, organizată va fi o tombolă prin care 1.000 de investitori în noua emisiune de titluri de stat vor fi selectaţi pentru a primi un bonus de dobândă în valoare de 5.000 lei, acordat în perioada imediat următoare declarării câştigătorilor. Oana Violeta Apetrea face cunoscut că titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv de cele care au participat şi la emisiuni anterioare. În perioada 26 noiembrie-14 decembrie, titlurile pot fi achiziţionate de la unităţile operative ale Trezoreriei statului, în intervalul 26 noiembrie-13 decembrie prin reţeaua de oficii poştale din mediul urban, iar în perioada 26 noiembrie-12 decembrie de la cele din mediul rural. Valoarea maximă a subscrierii pe fiecare investitor este de 200.000 lei, dobânda se calculează anual şi se plăteşte la termenele din prospectul de emisiune. Lista câştigătorilor bonusului de dobândă va fi publicată pe pagina web a Ministerului Finanţelor Publice, fără a include detalii cu caracter personal. Câştigătorii bonusului de dobândă vor fi notificaţi de către MFP, inclusiv cei care au subscris printr-un oficiu poştal al Companiei Naţionale Poşta Română 

28 noiembrie 2018


Se pun lacătele pe porţile şantierelor din Suceava
·        Bilanţul cuprinde trei motive de satisfacţiei, două mari dezamăgiri, cât şi trei lucrări suspendate pe durata iernii.    
·        „Am reuşit să-i ţinem pe constructori în stare caldă, atât cu biciul, cât şi cu zăhărelul, pentru că nu prea avem alte soluţie”, a declarat primarul Ion Lungu.
 Puţini dintre reprezentanţii firmelor constructoare au participat ieri, la şedinţa ultimului comandament de analizare a stadiului lucrărilor de  investiţii din municipiul Suceava. Întrunirea a avut loc la sediul Primăriei, prilej cu care, din cauza ninsorilor, dar şi pe fondul gerului anunţat în această săptămână, s-a luat hotărârea sistării majorităţii covârşitoare a intervenţiilor. „Este ultimul comandament din anul acesta, iar prezenţa este scăzută. Asta este situaţia, s-a făcut frig afară, nu se mai poate face lucrări şi nu se mai lucrează”, a constatat primarul Ion Lungu. Şeful executivului judeţean a făcut un scurt bilanţ al realizărilor, acesta fiind, în parte, nefavorabil. Motive de nemulţumiri faţă de neîndeplinirea angajamentelor contractuale au dat firma ieşeană care a câştigat licitaţia pentru alimentarea cu energie electrică în cartierul „Europa”, cât şi societatea care amenajează noua împrejmuire a cimitirului „Pacea”. De altfel, acestea sunt marile dezamăgiri ale mandatelor primarului Lungu, din 2004 până în prezent, firmele respective privându-i de energie electrică pe tinerii din noul cvartal şi lăsând cimitirul în dezordine, în condiţiile în care la monumentul lui Ştefan cel Mare, din preajmă, au loc manifestări dedicate Marii Uniri. La capitolul „aşa da”, şeful municipalităţii a remarcat modernizarea Pieţei agroalimentare Burdujeni, a cărei panglică inaugurală este tăiată astăzi, precum şi reabilitarea monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare, cea de a doua inaugurare acestuia fiind organizată în aceeaşi zi. Primarul a enumerat, la capitolul realizări, terminarea asfaltării străzii „Bogdan Vodă”, în timp ce pe strada „Mihail Sadoveanu” mai sunt  rămân unele intervenţii la canalizare, acestea putând fi făcute şi în condiţii de iarnă. La capăt s-a ajuns cu repararea digurilor alimentării cu apă de la Berchişeşti a municipiului Suceava, erodate de viiturile din vară, ultimele retuşuri petrecându-se şi pe strada „Octavin Goga”. Suspendate sunt extinderea alimentării cu energie electrică în zona rezidenţială Aleea Dumbrăvii, precum şi extinderea reţelelor de alimentare cu gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi „Tineretului”. Lucrările de modernizare a reţelei de alimentare cu apă din cartierul riveran bulevardului „Sofia Vicoveanca”, oprite în toamnă, au fost deblocate după ce Consiliul Judeţean a dat o hotărâre care să facă posibil demersul în cauză. „Comandamentul şi-a găsit rostul şi în acest an. Am reuşit să-i ţinem pe constructori în stare caldă, atât cu biciul, cât şi cu zăhărelul, pentru că nu prea avem alte soluţie”, a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că şedinţele comandamentului de monitorizare a investiţiilor vor fi reluate în primăvară.                            

Primăria ar putea rezilia contractul cu Elco Iaşi, firma care a întârziat cu aducerea energiei electrice în cartierul „Europa” 
·        „De o jumătate de an ne chinuim să punem câţiva stâlpi şi câteva firide”, spune edilul-şef Ion Lungu, adăugând că aşa ceva nu a păţit în 15 ani, de când este primar.
·        După o discuţie telefonică, în cele din urmă directorul societăţii constructoare ieşene ar fi promis că respectivele intervenţii vor fi gata până în Sărbătorile de iarnă. 
Una dintre cele mai întârziate investiţii rămâne cea a lucrărilor de introducere a alimentării cu energie electrică şi iluminatului public în cartierul pentru tineri „Europa” de pe Dealul „Tătăraşi”. Aşa declarat, edilul-şef Ion Lungu, în şedinţa comandamentului pentru monitorizarea investiţiilor de pe raza municipiului Suceava, după ce constructorul a încălcat termenele contractuale în mod repetat. La începutul lunii octombrie se stabilise, împreună cu responsabilii Elco Electroconstrcţia Iaşi, ca branşamentele definitive la reţeaua de alimentare cu energie electrică să se facă pe strada „Paris”, cât şi în alte locuri, însă doar acolo unde casele sunt deja ridicate, iar drumurile amenajate. La sfârşitul lui octombrie, după mai multe luni de promisiuni, firme ieşeană anunţa că stâlpii pentru iluminatul public vor fi descărcaţi şi montaţi pe străzile din noul cvartal. Bucuria a fost de scurtă durată, deoarece respectivii stâlpi nu corespundeau dimensiunilor din proiectul tehnic. Ca atare, au fost întorşi către furnizor, iar cei corespunzători nu au sosit nici până la această dată. Primarul Lungu a avut, ieri, o discuţie telefonică cu directorul constructorului Elco Construcţia Iaşi, reproşându-i acestuia că „aşa o ruşine nu a tras niciodată”. „De o jumătate de an ne chinuim să punem câţiva stâlpi şi câteva firide. Ruşine şi neputinţă cum am în relaţia cu Elco Iaşi, nu am avut de 15 ani de când sunt primar”, reliefat Lungu. Ba mai mult, şeful municipalităţii ar fi pus în vedere că se ia în calcul şi rezilierea contractului, cu toate că ar urma acţiuni în instanţă. Totuşi, în cele din urmă, oficialul societăţii ieşene ar fi promis că respectivele intervenţii vor fi gata până în Sărbătorile de iarnă.  „Îmi pare rău că nu pot să mă ţin de cuvânt faţă de tinerii de acolo, pentru că am avut o înţelegere cu aceştia. Domnul director a spus că, până la Crăciun vor avea iluminat şi racorduri electrice. Sper să fie, aşa deşi nu mai cred, o spun sincer, cu toate că este o firmă serioasă şi nu o SRL de apartament. Chiar nu mai înţeleg nimic Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom rezilia contractul”, a declarat Ion Lungu primarul municipiului Suceava. Licitaţia pentru executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică şi iluminat public în cartierul pentru tineri „Europa” a fost lansată în Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP), în aprilie 2016. Valoarea investiţiei fusese estimată la peste 383.000 de euro.   Iniţial, pe Dealul Tătăraşi, au primit loturi de câte 300 de metri pătraţi fiecare, 142 de tineri de maxim 35 de ani, care nu au avut vreodată sau nu deţineau la acel moment o locuinţă ori teren proprietate personală „pretabil” la ridicarea unei case. 
În acest an,
Elevii suceveni vor primi corn şi lapte doar 5 zile, înainte de vacanţă 
·        Regulile privind procedurilor de achiziţie publică au fost modificate, iar normele aplicare au apărut cu întârziere, spune Gheorghe Flutur, preşedintele CJ.
·        Pe de altă parte, ANRMAP a respins „fără motiv”, de două ori la rând, documentaţia de la Suceava, susţine Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului.
Aplicarea Programului guvernamental „Cornu şi laptele” este în mare întârziere în judeţul Suceava, existând premisele ca  acesta să fie pe deplin funcţional din 20 ianuarie 2019. Cel puţin aşa a arătat preşedintele Gheorghe Flutur, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, care crede că, în conformitate cu un „calendar” actualizat, produsele cu pricina ar putea ajunge în şcoli mai repede. „Din fericire cred că vom da chiar din  anul acesta. Au fost nişte proceduri pe care a trebuit obligatoriu să le urmăm, precum şi anumite modificări la care să dăm răspunsuri”, a  precizat şeful CJ. 
La rându-i, Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului Suceava, subliniază că de vină sunt modificările legislaţiei privind achiziţiile publice, însă, o dată cu introducerea contractelor multianuale, aceste întârzieri nu se vor mai repete.
 „Procedurile sunt în curs finalizare, acest lucru este finanţat de bugetul Consiliului Judeţean, şi sperăm că, în ultimele 5 zile acestui an vor fi acordate, provizoriu, aceste produse în şcoli, urmând a intra apoi în plin din anul bugetar viitor. În acest moment suntem în situaţia că avem un contract multianual, fiind prima dată la Consiliul Judeţean, şi vrem să rezolvăm aceste sincope de termene de impuse de legislaţia în materie de achiziţii publice. Nu cred că ne vom mai confrunta cu această problemă de întârziere, în anii viitori”, explică administratorul judeţului. Gheorghe Flutur reliefează că legislaţia specifică a fost modificată în luna aprilie, normele de aplicare au apărut cu întârziere, schimbând regulile procedurilor de achiziţie publică. Potrivit şefului executivului judeţean, situaţii de acest gen sunt întâlnite în mai multe judeţe ale ţării, însă „unele şi-au asumat şi au dat din alte surse, dar nu se ştie cât de legal este”. De altfel, Irina Vasilciuc susţine că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a respins „fără motiv”, de două ori la rând, documentaţia de la Suceava.   

27 noiembrie 2018

La Primăria Suceava a fost dezvelită placa aniversară   „28 noiembrie 2018 – 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”
·        Manifestarea deschide „Săptămână Centenarului”, ieri, cu prilejul şedinţe festive a Consiliului Local, primarul Ion Lungu înmânând diplome şi medalii aniversare la 100 de suceveni. 
·        „Este „cea mai mare sărbătoare a Bucovinei”,  a spus Lungu, iar Gheorghe Flutur, preşedintele CJ a reliefat că „Suceava a fost una dintre capitalele Centenarului, în acest an”.       
Săptămâna Centenarului a fost deschisă de către Ion Lungu primarul municipiului Suceava, prin sărbătorirea unirii Bucovinei cu România. Manifestările se vor desfăşura pe durata a 3 zile, ieri fiind dezvelită placa aniversară „28 noiembrie 2018 – 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”, de la sediul Primăriei. Dezvelirea are loc cu 2 zile mai devreme faţă de data la care, în urmă cu secol, s-a consumat marele eveniment istoric, deoarece pe 28 noiembrie sunt programate alte multe manifestări, inclusiv şedinţa festivă a Consiliului Judeţean. Primarul Lungu a spus celor prezenţi la ceremonia de dezvelire că acesta este „cea mai mare sărbătoare a Bucovinei, iar aşa cum spunea Ion Nistor, <împlinirea unui vis de aur>”. Potrivit lui Lungu, Primăria oraşului Suceava a avut un rol important în realizarea unirii Bucovinei cu România, prin primarul de la acea dată, Eusebiu Popoviciu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Românilor din Bucovina. Eusebiu Popoviciu a primit pe ostaşii armatei regale, conduşi de maiorul Anton Ionescu, pe 6 noiembrie 1918, fiind şi cel care a prezidat şedinţa din data de 25 noiembrie 1918 care a convocat Congresul Naţional al Bucovinei, pentru 28 noiembrie, când s-a adoptat Declaraţia de unire. Dezvelirea plăcii aniversarea s-a făcut de către primarul Ion Lungu, împreună cu subprefectul Silvia Boliacu; Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean; Alexandru Băişanu, deputat ALDE şi Ion Bălan, deputat PNL. Silvia Boliacu, reprezentatul Guvernului în teritoriu s-a declarat onorată să  ia parte la ceremonie, alături de ceilalţi participanţi şi de suceveni. „Astăzi îi comemorăm pe cei care au realizat Unirea, pe militari, pe oameni politici, pe gânditori şi pe cetăţenii simpli, care au reuşit să creeze acest stat naţional şi democratic. Şi, la fel, pentru că astăzi suntem într-o formă foarte avansată de democraţie - facem parte din Uniunea Europeană ,-  pe lângă celelalte 27 de state membre”, a precizat Silvia Boliacu, felicitând organizatorii. 
La rându-i, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliul Judeţean, a felicitat Primăria şi pe primarul Ion Lungu pentru iniţiativa evenimentului de ieri, cât şi pentru altele legate tot de Centenar, precizând că „Suceava a fost una dintre capitalele Centenarului, în acest an”. „O să ne aducem aminte de această placă pusă de Primărie, pentru că Primăria este o instituţiei fundamentală, este kilometrul zero pentru judeţ, aici în Suceava, spus Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean, adăugând că „îndemnul este să trăim aşa cum se cuvine suta de ani (...), pentru că o dată în viaţă se întâmplă Centenarul”. Deputatul Alexandru Băişanu (ALDE), parlamentarul căruia i se datorează legea prin care 28 noiembrie a fost declarată Ziua Bucovinei, şi-a scos la propriu pălăria, declarând că este mândru că este bucovinean şi urmaş al făuritorilor Unirii. „Suntem aici pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de înaintaşii noştri, care, acum 100 de ani, au adus Bucovina la Patria Mamă, la România”, a iterat Alexandu Băişanu. Dezvelirea plăcii aniversare a fost urmată de şedinţa festivă a Consiliului Local Suceava, prof. univ. dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” făcând o scurtă evocarea  a evenimentului istoric.  Diplome de cetăţean de onoare al municipiului Suceava au fost şi decernate profesoarei Rodica Alexandru şi trompetistului Leonard Zamă.  Mai apoi, primarul Ion Lungu a înmânat diplome şi medalii centenare la 100 de suceveni, parlamentari, preşedintelui şi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, foşti vicepreşedinţi ai executivului judeţean, actuali şi foşti consilieri locali, consilieri judeţeni, viceprimarilor municipiului reşedinţă, foştilor primari ai Sucevei, primarilor din Zona Metropolitană, şefilor de instituţii publice, comandanţilor IPJ, IJJ şi ISU, rectorului USV, directorilor de şcoli, medicilor de renume, directorilor mass media locale, precum şi multor altor personalităţi şi suceveni care s-au remarcat în viaţa publică.  

Muzeul Bucovinei anulează mai multe taxe
·        Conform unei hotărâri aprobate de deliberativul judeţean, acestea s-au „dovedit a fi ineficiente”.
Muzeul Bucovinei renunţă la mai mute taxe pe activităţile desfăşurate şi serviciile oferite în acest an. Aceasta după ce ieri, în şedinţă ordinară, Consiliul Judeţean a aprobat nivelul taxelor de competenţa executivului judeţean pentru anul 2019. Potrivit noi hotărâri adoptate, pe motiv că s-au „dovedit a fi ineficiente”, începând cu 1 ianuarie  nu vor mai fi percepute taxe sau tarife pentru accesul la Casa memorială „Simion Florea Marian”; automat suveniruri; desfacere, prin standurile muzeului, a cărţilor provenite de la edituri şi distribuitori; închirierea unor spaţii la Muzeului satului, cât şi pentru amenajarea de standuri în cadrul expoziţiilor. De asemenea, nu se vor mai pune în vânzare bilete de intrare la Muzeul de Istorie, atât pentru grupuri organizate de adulţi, mai mari de  20 de persoane, dar şi în cazul grupurilor similare de studenţi şi elevi. Acelaşi demers este valabil şi pentru biletele de intrare la Cetatea de Scaun. Pe de altă parte, în cadrul şedinţei s-a aprobat diminuarea taxei de fotografiere de cununii, botezuri şi alte manifestări personale ocazionale  de la 200 de lei pe aparat în 2018, la 10 de lei pe aparat începând cu 1 ianuarie 2019.  În cele din urmă, Muzeul Bucovinei introduce taxe şi tarife la servicii noi oferite. Este vorba despre biletul unic de vizitare a Muzeului şi Casei „Ciprian Porumbescu”, acesta fiind de 8 lei pentru adulţi şi de 2 lei pentru elevi şi studenţi. Instituită este taxa de participare la activităţi pedagogice şi de educaţie muzeală pentru adulţi, în valoare de 70 de lei de persoană, aceasta urmând a acoperi costul materialelor consumabile şi utilităţilor. La Centrul Cultural Bucovina, votată a fost majorarea preţurilor biletelor şi abonamentelor pentru vizionarea spectacolelor Festivalului „Bucovina Rock Castle”, de la 30 de  lei, respectiv 50 de lei de persoană, la 50 de lei, respectiv la 100 de lei de persoană. Majorarea are scopul acoperirii „în totalitate a cheltuielilor necesare organizării evenimentului”.

Două sute de mii de lei pentru „Revelionul sucevenilor 2018-2019”
·        Cu prilejul Revelionului 2015-2016, de la bugetul municipiului Suceava s-a alocat doar 50.000 de lei, una de trei ori mai mică faţă de cea de 150.000 de lei, propusă la această dată.
Municipiul Suceava se asociază cu societatea comercială Attrius Developements Iaşi în scopul finanţării şi organizării în comun a acţiunilor de interes local cuprinse în proiectul „Revelionul sucevenilor” 2018-2019”. Asocierea este valabilă pentru intervalul 10-31decembrie 2018 şi priveşte manifestările care se vor desfăşura în parcarea Iulius Mall Suceava în noaptea de trecere dintre ani. Potrivit contractului de asociere, contribuţia municipiului reşedinţă constă în alocarea din bugetul local a sumei de 150.000 de lei şi în coordonarea  evenimentelor programate prin proiect. La rându-i, firma Attrius Developements Iaşi va participa în asociere cu suma de 50.000 de lei, punând la dispoziţie, în acelaşi timp. Parcarea Iulius Mall Suceava. „Necesitate realizării acestui proiect se datorează, în primul rând, dorinţei de promovare a culturii acestei regiuni dar şi a talentelor artiştilor suceveni. Evenimentul se adresează cetăţenilor suceveni în calitatea de spectatori, dar şi turiştilor care se află în Suceava în această perioadă. Scopul proiectului îl reprezintă promovarea municipiului, ca gazdă, a unor evenimente cultural-artistice  realizate de mari artişti”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre de Consiliul Local, iniţiat de primarul Ion Lungu, în care se mai menţionează că obiectivul principal al proiectului constă în promovarea şi popularizarea culturii şi tradiţiilor din municipiul Suceava. La Revelionul 2016-2017, bugetul total a fost de 150.000 de lei, dintre care 100.000 lei din vistieria municipală, diferenţa reprezentând coparticiparea supermarketului  amintit. Cu prilejul Revelionului 2015-2016, de la bugetul municipiului Suceava s-a alocat doar 50.000 de lei, una de trei ori mai mică faţă de cea propusă la această dată. Tot atunci, Iulius Mall a pus la dispoziţie parcarea proprie iar pentru susţinerea respectivelor manifestări a participat cu 50.000 de lei.

26 noiembrie 2018

Ştrandul din Iţcani va fi reconstruit
·        Expertiza efectuată la solicitarea autorităţilor municipale sucevene a concluzionat că „o eventuală reabilitare ar fi mai scumpă decât demolarea şi reconstruirea”.       
·        Investiţia este estimată la circa 12 milioane de lei, lucrările vor dura 24 de luni,  amenajate urmând a fi 3 noi bazine, inclusiv cu apă sărată şi pentru copii, precum şi 3 plaje.
În plin sezon rece, autorităţile  locale din municipiului Suceava sunt preocupate de asigurarea confortului locuitorilor reşedinţei de judeţ din zilele caniculare ale anilor care vor urma. În acest sens, pe masa de dezbateri a deliberativului va ajunge un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate şi a investiţiei în modernizarea ştrandului Iţcani. Conform proiectului de hotărâre, aceasta din urmă se va ridica la aproape 12 milioane de lei, iar execuţia efectivă se va desfăşura pe durata a 24 de luni. Astfel, pe amplasamentul de 10.790 de metri pătraţi al vechiului ştrand, „acum dezafectat”, se vor amenaja un bazin principal cu suprafaţa de 1.250 de metri pătraţi; un bazin cu apă sărată, de 250 de metri pătraţi, un bazin pentru copii, de 420 de metri pătraţi; o terasă pentru alimentaţie publică, vestiare şi grupuri sanitare. Construite ar urma să fie un spaţiu de joacă pentru copii; două platforme pentru plajă, cu un total de 1.120 de metri pătraţi; o platformă de plajă deck, de 700 de metri pătraţi; un spaţiu verde pentru relaxare; un pavilion de control acces şi un pavilion administrativ. Pe lângă reţelele de utilităţi de rigoare, în plan este dotarea cu sistem de sonorizare publică şi sistem de supraveghere video. La această dată, cele 3 bazine descoperite platformele, vestiarele şi amenajările exterioare, vechi de aproape 40 de ani, se află într-o avansată stare de degradare. Licitaţia pentru întocmirea studiului de fezabilitate privind modernizarea ştrandului de la Iţcani  a fost câştigată de Aghemir Company Bucureşti Iniţial, ştrandul trebuia să fie modernizat pe vechea structură, însă la iveală a ieşit faptul că bazinele prezintă fisuri incompatibile cu standardele în vigoare. De altfel, expertiza efectuată la solicitarea autorităţilor municipale sucevene a concluzionat că „o eventuală reabilitare ar fi mai scumpă decât demolarea şi reconstruirea”. „Obiectivul de bază al investiţiei este asigurarea, la nivel municipal, a unui spaţiu destinat înotului recreativ, precum şi a activităţilor de relaxare asociate cu acest sport, acest tip de spaţiu fiind, în prezent, absent din municipiu”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre de Consiliu Local. Pentru o perioadă, Ştrandul municipal de la Iţcani a fost concesionat unei firme sucevene, însă contractul a fost reziliat în cursul anului 2016, după ce societatea în cauză şi-a declarat insolvenţa. Într-o anterioară variantă a reabilitării, investiţia era estimată la circa 1 milion de euro, proiectul incluzând  dotarea cu o instalaţie de încălzire a apei din bazine, un loc de joacă pentru copii, o împrejmuire a perimetrului, iar lucrările trebuiau încheiate odată cu venirea sezonului cald 2018. Ştrandul iţcănean a fost construit în anii epocii comuniste, la fel ca şi cel din fosta zona industrială Burdujeni, pe locul acestuia din urmă funcţionând, în prezent, un complex comercial.
Încălcări ale normelor de protecţia muncii în 11 din 11 spălătorii auto controlate
·        Printre altele, instalaţiile şi utilajele nu erau izolate corespunzător, existând pericolul de electrocutare, iar angajaţii purtau echipament de protecţie uzat sau nu îl aveau deloc.  
O serie întreagă de nereguli a depistat Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava pe parcursul implicării în campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi de verificare a modului în care sunt respectate reglementările privind relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă la angajatorii cu activitate în domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor, respectiv la spălătoriile auto. Printre altele, acţiunile de control au urmărit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor, dar şi a lucrătorilor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În principal este vorba despre eliminarea riscuri profesionale specifice acestor locuri, precum, căderea la acelaşi nivel, prin alunecare; expunerea la temperaturi extreme; intoxicaţiilor; arsurilor; tăieturilor şi a electrocutărilor. Astfel, pe linie de sănătate şi securitate în muncă, în cadrul campaniei au fost controlate 11 spălătorii cu 37 de angajaţi. Conform inspectorului şef Romeo Butnariu sancţionaţi au fost toţi cei 11 angajatori, pentru deficienţele constatate fiind date 16 sancţiuni contravenţionale. Principalele deficienţe descoperite în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt echipamentul individual de protecţie necorespunzător; izolaţia echipamentelor de muncă nu necorespunzătoare mediului de muncă; neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie; lipsa semnalizării de securitate; neînlocuirea  echipamentelor de muncă degradate, cât şi neefectuarea controlului medical periodic. În domeniul relaţiilor de muncă, cele 36 de controale s-au lăsat cu 14 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 2.000 lei. Cele mai prezente abateri sunt cele referitoare la neevidențierea timpului de muncă de muncă; repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale cu timp parțial; evidențierea orelor de muncă în dezacord cu programul de lucru, cât şi la nerespectarea repausului săptămânal. 
Inspectorii ITM au prins 17 lucrători fără contracte de muncă
·        Pentru muncă nedeclarată, sancționaţi au fost 34 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 100.000 lei.
Amenzi care au însumat 147.800 de lei au dat, luna trecută  inspectorii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava în urma celor 235 de controale făcute în domeniul relaţiilor de muncă, la agenţii economici din judeţ, cât şi a constatării a 64 de contravenţii. Inspectorul şef  Romeo Butnariu informează că, în octombrie, lucrătorii specializaţi din subordine au depistat 22 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre 4 ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în Registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, 17 persoane care lucrau fără contract individual de muncă, precum şi o persoană care era la serviciu în perioada în care avea contractul individual  suspendate. Pentru muncă nedeclarată, au fost sancţionaţi 34 de angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 100.000 lei. Roeme Butnariu reliefează că deficienţele frecvent întâlnite  în domeniul relaţiilor de muncă sunt neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, cât şi a modificărilor intervenite în registrul cu pricina. La acestea se adaugă  bateri de la prevederilor privind munca suplimentară; încălcarea dispoziţiilor referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat; nerespectarea normelor privind acordarea concediilor de odihnă, dar şi a celor vizând repausul săptămânal. În total, inclusiv pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă,  inspectorii de muncă din cadrul ITM Suceava au avut 365 de descinderi, abaterile de la legislaţia în vigoare făcând obiectul a 198 sancţiuni contravenţionale în valoare însumată de 174.300 de lei. 
Susţinute din bugetul local,
Premiile pentru performanţă la olimpiadele internaţionale şcolare stârnesc discordie 
·        Profesorii pregătitori ar fi vrut să fie şi ei recompensaţi, în cazul elevilor premiul întâi fiind de 10.000 de lei, iar  următoarele două poziţii sunt răsplătite cu 7.500 de lei, respectiv de 5.000 de lei.
·        „Deschidem o cutie a Pandorei, pentru că (...) nu doar un profesor se ocupă de pregătirea fiecărui elev, ci mai mulţi”, a precizat primarul Ion Lungu, menţionând că acele cadre didactice au parte de recompense specifice sistemului de învăţământ. 
Autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Suceava au în pregătire două regulamente pentru recompensarea elevilor din învăţământul local preuniversitar de stat. Două proiecte de hotărâre în acest sens vor ajunge pe masa Consiliului Local, premiaţi urmând a fi tinerii cu rezultate la olimpiadele internaţionale din învăţământ, cât şi la concursurile naţionale şcolare şi sportive.  „Într-o primă fază vom intra cu un regulament pentru premierea elevilor care au obţinut rezultate la olimpiadele internaţionale. Mai lucrăm la un regulament care prevede modalitatea de premiere a celor de la nivel naţional, în domeniile şcolar şi sportiv. Însă, pentru început discutăm despre olimpiadele şcolare internaţionale din domeniul învăţământului”, face cunoscut Ion Lungu, primarul Sucevei. Astfel pentru cea dintâi categorie, a olimpiadele internaţionale, premiul pentru ocuparea locului întâi este de 10.000 de lei, pentru locul al doilea, de 7.500 de lei, iar elevii care vor ocupa al treilea loc vor primi 5.000 de lei. David Turturean  a luat deja, prin hotărâre a deliberativului local, un premiu de 10.000 de lei pentru medalia de aur la Olimpiada internaţională de astronomie din Sri Lanka. Elevul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava urmează a mai beneficia de încă unul de 75.000 de lei, alături de coechipierul său Paul Rebenciuc, pentru medalie de argint la Olimpiada de astronomie şi astrofizică din China.  Lungu a recunoscut că au existat demersuri şi pe tema recompensării cadrelor didactice care îi pregătesc pe elevii competitivi la disciplinele respective şi care, evident, au un rol important în câştigarea probelor de concurs. Însă, din discuţiile de la Inspectoratul Şcolar, s-ar fi spus că respectivii profesori beneficiază de stimulente specifice sistemului de învăţământ. Pe deasupra, un elev cu performanţe superioare nu ar avea doar un „trainer”, ci doi sau chiar mai mulţi, ceea ce presupune impedimente de ordin financiar în ceea ce priveşte bugetul local. „Intrăm într-o cutie a Pandorei, pentru că nu este numai un profesor, ci mai mulţi. Într-o discuţie avută la Inspectoratul Şcolar, am înţeles că profesorii au unele beneficii la gradele profesionale, precum şi alte facilităţi. Dar, dacă deschidem această cutie a Pandorei, nu doar un profesor se ocupă de pregătirea fiecărui elev, de aceea ne-am limitat să premiem doar elevii”, a explicat Ion Lpngu, ocupantul fotoliului administrativ din Areni.   
Digurile şi apărările de maluri distruse de viiturile de pe râurile Moldova şi Râşca, 
refăcute cu peste 800.000 de lei
·   „Perioada de timp friguros care urmează, 
însoţită de precipitaţii potenţial abundente, 
poate constitui un factor suplimentar în creşterea riscului la inundaţii”, 
este de părere Daniel Drăgoi, director executiv al SGA.
· În urma investiţiilor Administraţiei Naţională Apele Române în 3 obiective din judeţul Suceava, comunele Bogdăneşti, Cornu Luncii şi Capu Câmpului sunt în afara pericolului.  
În 2018, Administraţia Naţională Apele Române, în urma eforturilor depuse pentru identificarea resurselor necesare, a alocat, din surse proprii, fonduri pentru refacerea a trei obiective din judeţul Suceava, afectate de puhoaiele din vară.  
Daniel Drăgoi, director executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, informează că este vorba, în primul rând,      despre îndiguirea malului stâng al râului Moldova în zona podului Berchișești-Capu Câmpului, viiturile din iulie-august producând eroziuni repetate şi distrugând digul de apărare pe o porţiune de 66 de metri.  Valoarea totală a investiţiei a fost de 212.000 de lei, refacerea lucrării în regim de urgenţă însemnând punerea în siguranţă a obiectivului la capacitatea proiectată, implicit diminuarea riscului de inundare a localităţii Berchișești. O sumă de 248.000 de lei a fost cheltuită cu amenajarea râului Moldova pe tronsonul Brăiești-Băisești. Viiturile au afectat, în acelaşi interval cu ploi masive, apărări de mal de 50 de metri şi digul, pe o lungime de 450 de metri, reconstruirea acestora crescând gradul de asigurare la inundaţii a comunei Cornu Luncii. În al treilea rând, în urma precipitaţiilor semnificative căzute în luna iulie 2018, creşterile importante de debite de pe râul Râșca s-au lăsat cu erodarea digului malului stâng pe o porţiune de 60 metri, în acele momente localitatea Bogdănești fiind expusă pericolului. Drept urmare, SGA Suceava şi formaţia de lucru de la Bogdăneşti au intervenit cu muncitori şi utilaje, pentru amenajarea de terasamente şi lucrări de regularizare, reuşindu-se finalizarea închiderii provizorii a digului. Refăcute efectiv au fost 100 metri de corp de dig, 100 metri de grindă de beton, 100 metri de pereu şi 100 metri de apărarea de mal, valoarea totală a lucrărilor  fiind de 348.000 de lei. „În urma precipitaţiilor semnificative căzute în perioada iulie-august 2018, s-au înregistrat creşteri importante de debite pe cursurile de apă din judeţul Suceava, care au afectat siguranţa construcţiilor hidrotehnice, punând în pericol locuitorii comunelor Bogdăneşti, Cornu Luncii şi Capu Câmpului. Mai mult, perioada de timp friguros care urmează, însoţită de precipitaţii potenţial abundente, poate constitui un factor suplimentar în creşterea riscului la inundaţii”, a declarat Daniel Drăgoi, director executiv al Sistemului pentru Gospodărirea Apelor Suceava.  

22 noiembrie 2018


Potrivit unor noi prevederi,
Autorizaţiile de mediu, vizate la „ordin” 
·        Conform unui ordin din noiembrie al Ministerului Mediului, titularii şi deţinătorii de autorizaţii sau autorizaţii integrate trebuie să solicite vizarea anuală cu 60 de zile înainte de data la care acestea expiră.
Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava aduce în atenţia celor în cauză despre apariţia de noi prevederi legale care privesc actele de reglementare în domeniu. Semnalul este lansat de directorul executiv Vasile Oşean, potrivit căruia luna aceasta a fost publicat un act normativ referitor la vizarea documentelor cu pricina, căruia, în perioada următoare, toţi deţinătorii trebuie se conformeze. Conform şefului APM, procedura îi priveşte pe toţi titularii de autorizaţii de mediu sau de autorizaţii integrate de mediu. „Având în vedere faptul că autorizaţia de mediu şi autorizaţia integrată de mediu îşi păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obţin viza anuală, toţi titularii şi deţinătorii de autorizaţii de mediu sau autorizaţii integrate de mediu trebuie să solicite vizarea anuală, la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în fiecare an, cu minim 60 de zile înainte de ziua şi luna în care acestea au fost emise”, iterează Vasile Oşean, adăugând că pentru derularea procedurii de aplicare a vizei anuale nu se percep taxe sau tarife. În mod concret este vorba despre apariţia Ordinului nr. 1171 din 5 noiembrie 2018 al Ministerului Mediului privind aprobarea procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 967/15.11.2018. Procedura reglementează condiţiile de solicitare, de aplicare sau de respingere a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, în acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2005 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu modificările şi completările ulterioare.


În Horodniceni,
Intervenţie la apariţia pestei rumegătoarelor mici într-o fermă cu 220 de oi
·        În acţiune au fost implicate Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Instituţia Prefectului şi Primăria comunei, conducerea DSVSA atenţionând că maladia, având o ”difuzibilitate deosebit de mare”, reprezentă un pericol deosebit pentru efectivele de caprine şi ovine.
·        Solicităm anunţarea imediată al oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul ovinelor şi caprinelor, măsura reprezentând un avantaj în controlul şi eradicarea pestei rumegătoarelor mici”, face apel dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al instituţiei sucevene.
Proprietarul unei exploataţii din Horodniceni a anunţat medicul veterinar de liberă practică din comună că a achiziţionat din Bulgaria un lot de 10 capete de tineret ovin, la care, după două săptămâni de la data tranzacţiei, au început să apară semnele caracteristice pestei micilor rumegătoare. Este vorba despre febră, anorexie, apatie, zburlirea blănii, muco-purulenţă, ulceraţii ale mucoasei bucale şi congestia gingivală. La solicitarea cumpărătorului, medicul veterinar s-a prezentat la faţa locului, iar în urma examinării animalelor, a suspectat infectarea cu virusul pestei şi a anunţat urgent Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Acesta este scenariul unui un exerciţiu de simulare organizat de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţului Suceava şi Primăria comunei Horodniceni pe tema intervenţiei la apariţia pestei micilor rumegătoare. Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA, acţiunea avut loc pe fondul evoluţiei bolii în Bulgaria, aceasta având o „difuzibilitate deosebit de mare” şi reprezentând un pericol deosebit pentru efectivele de caprine şi ovine din România.  „Pentru pregătirea entităţilor implicate în controlul bolilor, exerciţiul de simulare reprezintă modalitatea prin care măsurile din Manualul operaţional pentru pesta micilor rumegătoare sunt aplicate concret, în teren”, subliniază şeful DSVSA.
·        Animalele bolnave au asomate şi trimise la ecarisare, explotaţia fiind supusă dezinfectării.
Conform scenariului exerciţiului de simulare, la sediul Primăriei Horodniceni au fost prezentate datele referitoare la caracteristicile epidemiologice, simptomatologia şi diagnosticarea bolii, participanţii deplasându-se la o exploataţie de ovine cu 220 de capete. Personalul a purtat obligatoriu combinezon, mască, bonetă, mănuşi de unică folosinţă şi ciupici, iar accesul în respectivă fermă a fost posibil doar după instalarea dezinfectoarelor pietonale îmbibate în soluţie dezinfectantă. După inventarierea efectivului, s-a mişcarea ovinelor, produselor şi subproduselor de origine animală, cât şi ce a furajelor. Probele de sânge recoltate în „vacutainere” şi tampoanele cu secreţii oculare şi nazale, toate  numerotate, au fost expediate, în condiţii de biosecuritate, la IDSA Bucureşti. Prezenţa pestei rumegătoarelor mici a fost confirmată, animalele fiind ucise cu asomatorul şi decerebrate cu ansa flexibilă de decerebrare”. Uciderea animalelor a fost urmată de ecarisare prin metode alternative şi dezinfectarea, cu atomizorul, a suprafeţelor din exploataţie. Dezinfectate au fost inclusiv încălţămintea, iar echipamentele de protecţie au fost colectate şi distruse.
·        Virusul nu se transmite la om, însă impactul economic şi social la maladiei este unul major.
Dr. Dănuţ Corneanu reliefează că, în jurul focarului a fost delimitată o zonă de protecţie pe o rază de cel puţin 3 kilometri în jurul exploataţiei infectate, adică pe porţiuni din satele Mihăiesti, Horodniceni, Boteşti, Rotopăneşti, Brădăţel, precum şi în satul Dumbrava din comuna vecină Cornu Luncii. Instituită a fost şi zona de supraveghere de 10 km, în care este inclusă şi cea dintâi, în localităţile  Horodniceni, Cornu Luncii, Rădăşeni, Buneşti, Cumpărătura, Zahareşti, Moara, Ciprian Porumbescu, Drăgoieşti, Berchişeşti, Mălini, Baia şi Fălticeni.
 „Solicităm anunţarea imediată al oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul ovinelor şi caprinelor, măsura reprezentând un avantaj în controlul şi eradicarea pestei rumegătoarelor mici”, a precizat dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA, a adăugând că, în cazul animalelor ucise pe motiv de pestă a rumegătoarelor mici, proprietarii vor fi despăgubiţi în conformitate cu HG nr. 1214  din 2009. Pesta rumegătoarelor mici afectează oile şi caprele, procentajul de mortalitate la cea dintâi specie fiind mai ridicat, de 75% până la 100%. În cazul ovinelor, boala se lasă cu lichidarea a circa jumătate din efectivul infectat cu virusul în cauză. Virusul nu se transmite la om, însă impactul economic şi social la maladiei este unul major. În exerciţiul de simulare au fost implicaţi membrii conducerii DSVSA,  medicii veterinari oficiali ai Serviciului „Control oficial al sănătăţii şi bunăstării animale”, medicii veterinari oficiali ai circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, reprezentantul Instituţiei Prefectului judeţului, viceprimarul comunei şi agenţii Postului de poliţie Horodniceni.

Sistem de securitate la Muzeul de istorie
La Muzeul de istorie din municipiul Suceava se iau măsuri superioare de securitate. Cel puţin aşa rezultă din proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al judeţului Suceava şi al bugetelor unităţilor subordonate Consiliul Judeţean, punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a deliberativului judeţean.  Conform acestuia, bugetul Muzeului Bucovinei se rectifică în plus, atât la partea de venituri, cât şi la cea de cheltuieli cu 183.000 de lei, sumă prevenită din sponsorizări, dar şi din venituri proprii alocate pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de funcţionare a instituţiei muzeale. În expunerea de motive la proiectul de hotărâre se arată că rectificarea cuprinde şi creşterea cu 11.000 de lei a transferurilor de capital din bugetul judeţean, necesare instalării unui sistem de securitate la Muzeul de istorie. Concomitent, se va opera şi o reducere a transferurilor curente, ca urmare a înregistrării de economii la cheltuielile de personal. Muzeul Bucovinei este instituţie subordonată Consiliul Judeţean Suceava, finanţată din bugetul judeţean şi din venituri proprii.  
Pe motiv de lipsă de implicare,
Tensiuni pe marginea reabilitării termice a blocurilor din Suceava
·        „Nu vreau să intru într-un război cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari”, a spus primarul Ion Lungu, susţinând că  aceştia dau dovadă de „comoditate” în demersurile pentru accesarea banilor guvernamentali.    
·        Aceasta este ultima şansă de a „pregăti blocurile pentru încă o generaţie”, mai ales că asociaţiilor le revine 10% din finanţare, pentru familiile cu probleme acordându-se susţinere suplimentară.  
Prea puţine asociaţii de proprietari din municipiul Suceava au aprobat hotărâri ale adunării generale şi au semnat contracte  de comodat pentru a atrage finanţare din programul naţional de creşterea a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Cel a puţin aşa a anunţat ieri, primarul Ion Lungu, care s-a arătat dezamăgit de lipsa de solicitudine a preşedinţilor îşi administratorilor  structurile în cauză. „Din păcate, apelul meu pentru a reabilita cât mai multe apartamente din fonduri guvernamentale se pare că nu are succes prea mare.  Din 126 de asociaţii, 79 au răspuns direct că nu sunt interesate, că respectivii cetăţeni nu sunt de acord sau că blocurile sunt deja reabilitate”, a arătat şeful municipalităţii. Celor care s-au arătat oarecum dispuse să intre în program, Primăria a trimis 45 de contracte de comodat, dintre care la compartimentele specializate ale executivului s-au întors doar 21, diferenţa urmând încă a se pronunţa. Astfel, la această dată, ar îndeplini condiţiile iniţiale un total de 2.884 de apartamente.  Primarul Lungu crede că diriguitorii asociaţiilor nu se implică suficient de mult, neconvocând adunările extraordinare, prin care urma să se obţină aderenţa membrilor la această iniţiativă.  Pe de altă parte, există cetăţeni care vin la Primărie, în audienţă, cerând sprijin financiar pentru reabilitarea termică. „Nu vreau să intru într-un război cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, deşi am o mare <lejeritate> din această perspectivă, pentru că nu lucrez electoral. Dar părerea mea este că, şi din  punctul dumnealor de vedere, este o comoditate”, relevă Lungu, menţionând că, în prima decadă a lunii decembrie, va invita pe şefii asociaţiilor de proprietari la o nouă dezbatere pe această temă. Edilul-şef recunoaşte că încă nu se poate avansa cam cât va trebui să scoată din buzunar un proprietar de apartament, suma putând fi cunoscută numai după întocmirea proiectării aferente. Însă, Ion Lungu ţine să menţioneze, că în cazul în care o hotărâre supusă dezbaterii plenului Consiliului Local va trece, cota cea mai mare va reveni Primăriei, iar familiile cu probleme sociale vor avea parte de ajutor bănesc suplimentar din bugetul local, mergând chiar până la preluarea totală a cotei acestora. Guvernul a stabilit că bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală investiţiei, unităţii administrativ-teritoriale revenindu-i 30% din costuri, iar asociaţiei de proprietari 10%. Aceasta în comparaţie cu un proiect finanţat de UE, în valoarea de minimum 100.000 de euro, cu mai multe blocuri în asociere, în cazul căruia Primăria trebuia să vină cu 15% din valoarea investiţiei, iar a proprietarii 25%. „Eu zic că este ultima şansă de a reabilita aceste clădiri, să le putem consolida şi să le mai pregătim încă pentru o generaţie. Ştiu că-i greu de bani, dar părerea mea este că partea de 10%, care revine asociaţiilor de proprietari, nu este o sumă enormă”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.   

Primăria Suceava scoate de la „rezervă” proiectul amenajării Zonei de agrement Şipote
·        Autorităţile municipale urmăresc obţinerea unei finanţări  de circa 2 milioane de euro pentru reabilitarea Parcului Şipote, însă cerinţele privind accesarea banilor sunt unele confuze.
·        „Se spune că aceste terenuri trebuie să fie în stare de paragină, neîngrijite sau nesalubrizate, după care se arată că nu se vor finanţa aceste terenuri care vor fi încadrate în categoria spaţiilor verzi”,  a evidenţiat primarul Ion Lungu.
Primăria municipiului Suceava caută o nişă în prevederile axelor programelor Uniunii Europene, astfel încât să poată atrage finanţare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea Parcului Şipote. În exerciţiul financiar 2007-2013, autorităţile administraţiei publice locale din reşedinţa de judeţ au întocmit şi promovat un proiect cu acest obiectiv, însă, ca urmare a faptului că Primăria nu avea calitatea de proprietar, cererea de finanţare a fost trecută „în rezervă”. Suceava a reuşit să obţină, prin Legea nr. 220 din 2018 - iniţiată de către parlamentarii judeţeni şi aprobată în forul legislativ naţional -, transferarea Pădurii-parc Şipote de la Ocolul silvic Pătrăuţi, respectiv Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, în administrarea municipiului. „Deşi încă nu s-au publicat normele metodologice privind transferarea pădurilor-parc, noi încercăm să ne pregătim pentru a depune un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea pădurii-parc, în special a celei de la Cetate. Am încercat să scoatem acest proiect de la rezervă, dar au apărut unele probleme. Se spune că aceste terenuri trebuie să fie în stare de paragină, neîngrijite sau nesalubrizate, după care se arată că nu se vor finanţa aceste terenuri care vor fi încadrate în categoria spaţiilor verzi. Trebuie să dovedim că este un teren degradat, cu toate că este din categoria spaţiilor verzi”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, şefului executivul din capitala de judeţ, menţionând că, în condiţiile în care finanţarea europeană, estimată la circa 2 milioane de euro nu va putea fi accesată, reabilitarea se face cu sume din bugetul municipiului Suceava. Reamintim că,  studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun, un proiect deja finalizat, includea şi amenajarea Zonei de agrement Şipote. Respectiva documentaţie prevedea, printre altele, reparaţii la aleea principală a pârâului Şipote, de-a lungul acesteia  trebuind a fi amenajate locuri de odihnă pentru vizitatori şi rampe de acces destinate persoanelor cu handicap. Pe traseul de coborâre al pârâului erau prevăzute mai multe cascade, iar la confluenţa cu Pârâul „Târgului”, se planifica amenajarea unui pod de piatră cu lungime de 10 metri şi o lăţime de 5 metri.  Tot în perimetrul de confluenţă a celor două pâraie, ridicat ar fi fost un foişor, în parcul Şipote putând fi realizate funcţiuni de alimentaţie publică, dar şi săli de jocuri sportive, locuri de joacă pentru copii şi terenuri de sport.  Pe o lungime de 100 de metri se preconiza amenajarea de arcade şi ziduri de sprijin din piatră cioplită, prevăzută fiind, totodată, montarea de bănci, coşuri de gunoi şi pergole din lemn cu spaliere pentru plante agăţătoare. În parc ar fi putut fi construite reţele de alimentare cu apă; reţele de canalizare; reţele de alimentare cu energie electrică, în timp ce iluminatul public urma a fi un unul modern, verde, bazat pe panouri fotovoltaice.