13 ianuarie 2018

În 2018,
Ajutorul pentru înmormântare creşte cu peste 1.000 lei, ajungând la 4.162 de lei
·        În urmă cu 4 ani, sprijinul bănesc pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de deces era stabilit la 2.415 lei de asigurat sau de pensionar, majorarea fiind de circa 42%.
De la 1 ianuarie, potrivit Legii nr. 3 din 3 ianuarie 2018,  ajutorul de deces este de 4.162 de lei pentru fiecare persoană care a avut contract de asigurare sau de fiecare pensionar, precum şi de 2.081 de lei, în cazul unui membru de familie decedat al asiguratului, anunţă Casa Judeţeană de Pensii, Conform instituţiei sucevene, indicele de corecţie este 1,15% vechiul nivel fiind de 3.142 de lei şi, respectiv, 1.571 de lei. Astfel, sprijinul financiar pentru acoperirea cheltuielilor de înmormântare se majorează cu 1.020 de lei, primul caz şi cu  510 lei, în cel de al doilea. Potrivit reglementărilor în vigoare, ajutorul bănesc se acordă unui singur solicitant, aceasta putând fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele ori tutorele decedatului, dar şi altei peroane care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Casa Judeţeană de Pensii informează că solicitările pentru obţinerea ajutorului de deces se pot depune zilnic la compartimentul specializat al instituţiei din Suceava, acestea trebuind să fie însoţite de copii după certificatul de naştere, certificatul de căsătorie, carte de identitate, de certificatul de deces în original şi copie, precum şi de o declaraţie că solicitantul a suportat cheltuielile de înmormântare. Actele solicitate diferă în funcţie de relaţia de rudenie existentă între solicitant şi defunct. Plata dreptului se face la casieria CJP sau prin mandat poştal. În vederea ridicării ajutorului de deces de la casierie, solicitantul trebuie să prezinte şi cartea de identitate în original. În urmă cu 4 ani, adică la 1 ianuarie 2014, ajutorul de deces era stabilit la 2.415 lei pe asigurat sau pensionar, precum la 1.208 de lei, pentru un membru al familiei, creşterea fiind de 1.747 de lei, respectiv de 873 de lei de persoană decedată.

Ajutorul deces este finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă la cerere, fără a fi condiţionat de realizarea unui anumit stagiu de cotizare. Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.