25 ianuarie 2018

Sub formă de tocătură,
 Lemn „negru” pentru centralele pe biomasă
·        „Tocătura este considerată o marfă, circulă cu un aviz de însoţire, iar de multe ori lemnul poate fi mascat sub această formă şi valorificat către producătorii de energie din biomasă”, arată Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere.
·        Fenomenul tăierilor ilegale a scăzut la jumătate, în 2017 fiind descoperiţi 1.438 de metri cubi proveniţi din doborâri fără drept, faţă de 3.300 de metri cubi, în anul precedent.
În 2017, Garda Forestieră a avut, în judeţul Suceava, 1.341 de controale, cele mai multe fiind inspecţii de fond, şi care s-au lăsat cu importante confiscări. Potrivit unui bilanţ de activitate prezentat de inspectorul şef Mihai Găşpărel, parchetele de pe lângă instanţele competente au fost sesizate în 30 de cazuri de infracţiuni silvice, cu un prejudiciu de 1.062 de metri cubi în valoare de 275.000 de lei. Volumul materialului lemnos confiscat „în fizic” a înregistrat o creştere semnificativă în comparaţie cu anul 2016, respectiv de la 1.615 metri cubi la 3.200 de metri, ceea ce echivalează cu o dublare. „Din punct de vedere al controlului este mult mai bine, pentru că am reuşit să identificăm materialul în fizic. Acesta nu a reuşit să intre în totalitate în procesul de producţie, să fie spălat, pus în operă sau vândut, fiind depistat într-o fază incipientă. Ideal ar fi fost să nu avem confiscări de lemn, dar alta a fost situaţia din teren”, a spus şeful Gărzii Forestiere Suceava. În ceea ce priveşte confiscările valorice, de reliefat este scăderea acestora de la 6.900 de metri cubi în 2016, la 3.500 de metri cubi în anul recent încheiat.  În opinia lui Mihai Găşpărel, volumul tăierilor ilegale constituie indicatorul cel mai relevant al pazei pădurilor. Astfel, în 2017 gardienii forestieri suceveni au descoperit 1.438 de metri cubi de masă lemnoasă provenită din doborâri fără drept, ceea ce reprezintă în jur de 50% din volumul de 3.300 de metri cubi din anul precedent. „Pe ansamblul toate aceste date corelate ne indică o scădere a fenomenului de tăiere ilegală. Nu ne ascundem după degete, există lemn pe piaţă, continuăm verificările, pentru că acesta poate fi ascuns şi sub o altă formă, cea de tocătură obţinută în parchete. Tocătura este considerată o marfă, circulă cu un aviz de însoţire - dacă nu provine din pădure -, de multe ori lemnul putând fi mascat sub această formă şi valorificat către producătorii de energie din biomasă”, a evidenţiat Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava. Instituţia are în raza de competenţă şi judeţele  Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Bacău.