15 ianuarie 2018

Pesta porcină africană pătrunde în gospodăriile populaţiei  
·        Un focar a fost confirmat într-o gospodărie din judeţul Satu Mare, Suceava numărându-se printre judeţele de graniţă considerate cu risc de apariţie a bolii.
·        Deoarece nu există niciun vaccin,  iar boala se răspândește rapid, cu o mortalitate de 95, cele 13 animale din exploataţia sătmăreană au fost ucise şi incinerate.
·        În august 2017, în Satu Mare evoluat un focar de pestă sălbatică, zile trecute, în judeţul Botoşani fiind interzisă vânătoarea, după ce, de cealaltă parte a graniţei, au fost  descoperiţi mistreţi infectaţi.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava reia seria avertismentelor cu privire la pericolul pe care pesta porcină africană îl prezintă, atât pentru crescătoriile specializate, cât şi pentru gospodăriile populaţiei. Conform directorului executiv Ioan Corduneanu, boala se remarcă prin procentajele foarte ridicate de morbiditate şi mortalitate la suine, pierderile economice provocate fiind deosebit de mari. Semnalul de atenţionarea este lansat în contextual în care un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din Micula, județul Satu Mare, Suceava numărându-se printre judeţele de graniţă considerate cu risc de apariţie a bolii. Cele 13 animale din exploataţia sătmăreană au fost ucise şi incinerate, în jurul focarului fiind instituite supravegherea specială şi restricţii de mişcare a animalelor. Toate acestea vin pe fondul măsurii de interzicere a partidelor de vânătoare luate de autorităţile din judeţul Botoşani, după ce, în Ucraina, la circa 5 km de graniţa cu România, a fost identificat un focar de pestă porcină la mistreţi. Șeful DSVSA evidenţiază ameninţarea pe care o presupune  migrarea, din Ucraina şi Republica Moldova, în judeţele de graniţă din România, a porcilor  mistreţi infectați cu virus, dar şi produsele de origine animală provenite de la suinele domestice, introduse pentru consum personal sau în scopul comercializării. „Recomandăm crescătorilor de porci să respecte măsurile de biosecuritate în adăposturile de animale, cât şi cele privind echipamentele şi mijloacele de lucru. De asemenea, nu este recomandată administrarea de resturi alimentare pentru hrănirea porcinelor. Pe de altă parte, la punctul de frontieră Siret, este interzisă introducerea cărnii şi a produselor din carne din porc”, a precizat directorul executiv al DSVSA, menţionând că permanenţa în Punctul de Control şi Trecere a Frontierei Siret, este asigurată 24 de ore din 24. Dr. Ioan Corduneanu a mai precizat că pesta porcină africană, pentru care nu există niciun vaccin, se răspândește rapid, cu o mortalitate de 95%, singurul mod de eradicare a bolii fiind incinerarea animalelor contaminate. În scopul prevenirii răspândirii maladiei, este  obligatorie evitarea contactului dintre animalele bolnave şi cele sănătoase, boala nefiind transmisibilă la om. Comisia Europeană va decide măsurile care trebuie respectate de România, dar şi perioada pentru care vor fi aplicate, una dintre acestea referindu-se la interzicerea exportului de carne şi a produselor din carne de porc.