18 ianuarie 2018

Poliţiştii locali vor fi învăţaţi cum să conducă bicicletele electrice  
·        Aprobat va fi şi un regulament, unii dintre suceveni crezând că bicicletele cu pricina sunt pentru agrement, cerând să le închirieze pentru a se plimba prin oraş.
·        „Bicicletele nu au fost aduse în scop turistic, ci pentru promovarea transportului electric în municipiul Suceava”, şi pentru a face economie de combustibil la Poliţia Locală”, arată Ion Lungu, primarul Sucevei.
Autorităţile din municipiul Suceava au în vedere întocmirea şi aprobarea unui regulament de folosire a bicicletelor electrice. În cauză sunt, pentru început, cele 10 asemenea mijloace de transport achiziţionate în cadrul unui proiect cu finanţare elveţiană nerambursabilă, acestea urmând a intra în dotarea lucrătorilor Poliţei Locale. „Aşteptăm să se mai încălzească afară, după care agenţii de poliţie urmează a fi instruiţi de firma care furnizat bicicletele. Vom face şi un regulament pe care îl vom aproba ăn Consiliul Local”, pune în vedere Ion Lungu, primarul Sucevei. Edilul-şef face aceste precizări după ce unii dintre suceveni au crezut că bicicletele cu pricina sunt pentru agrement, iar mulţi dintre ei au cerut să le închirieze pentru a face o plimbare prin oraş. „Mulţi oameni ne telefonează sau chiar vin la Primărie să le închiriem. Însă acestea nu sunt pentru închiriere către cetăţeni. Ele au destinaţie publică, pentru municipalitate, urmând a fi folosite de Poliţia Locală, în mod special”, a precizat şeful administrativului local.   Primarul Ion Lungu, spune că, potrivit regulamentului, la sfârşitul zilei bicicletele vor trebui parcate în „garajul” de la Centrul pentru conservarea tradiţiilor populare de pe strada „Universităţii”, unde se va ţine şi o evidenţă strictă a lor.  „Este ordine, este o evidenţă, nu este un haos cu acestea. Bicicletele nu au fost aduse în scop turistic, ci pentru promovarea transportului electric în municipiul Suceava şi pentru a face economie de combustibil la Poliţia Locală”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.

 Primăria municipiului Suceava implementează Proiectul "Electromobilitate-vehicule electrice pentru o municipalitate verde", parte a Programului de cooperare elveţiano-român „Swiss-Romanian cooperation programe”. Pe lângă cele 10 bicilte electrice, proiectul cu finanţare elveţiană nerambursabilă prevede achiziţionarea a 11 autovehicule electrice, la care se adaugă două furgonete electrice, o automăturătoare electrică şi o autocisternă electrică. De asemenea, în proiect sunt incluse 56 de locuri de parcare destinate vehiculelor electrice, precum şi 28 de puncte de încărcare a acumulatorilor. Valoarea proiectului este de 3,11 milioane de franci elveţieni, 85% reprezentând finanţare nerambursabilă, iar 15% contribuţie a financiară  de la bugetul local sucevean.