05 ianuarie 2018

Respinsă în Consiliul Local,
Grădiniţa pentru copiii din Obcini va fi construită în Centru
·         „Ne dorim să recuperăm, atât cât putem, banii pe care i-am pierdut în cartierul Obcini”, a spus primarul Ion Lungu, care propusese ca obiectivul să fie ridicat în parcul Şcolii „Ion Creangă”.  
·         La şedinţa deliberativului de la finele lunii august 2017 au asistat cadre didactice şi elevi unităţii şcolare gimnaziale, aceştia pronunţându-se împotriva proiectului, pe motiv că spaţiul verde al acesteia va fi afectat.
Firma EDG Construct Craiova, judeţul Dolj, va asigura serviciul de consultanţă pentru  construirea, cu finanţare europeană nerambursabilă, a unei grădiniţe cu program prelungit în zona centrală a municipiului Suceava. „O prioritate pentru noi este de depune proiect pe fonduri europene pentru o a doua grădiniţă, cea din zona centrală. Serviciul de consultanţă a fost adjudecat de către o firmă din Craiova, şi ne dorim să recuperăm, atât cât putem, banii pe care i-am pierdut în cartierul Obcini”, a spus primarul Ion Lungu.  Grădiniţa cu program prelungit ar urma să fie ridicată pe strada „Constantin Dobrogeanu Gherea”, respectivul serviciu costând 117.000 de lei. Reamintim că aleşii PSD au votat împotriva proiectului prin care Primăria intenţiona să obţină finanţare europeană pentru construirea  unei grădiniţe cu program prelungit în parcul Şcolii gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Obcini. La şedinţa deliberativului de la finele lunii august 2017 au asistat cadre didactice şi elevi unităţii şcolare gimnaziale, aceştia pronunţându-se împotriva proiectului, pe motiv că spaţiul verde al acesteia va fi afectat. Participanţii au venit înarmaţi şi au acordat câte un simbolic cartonaş roşu proiectului. La acea dată, consilierii locali ai PSD au propus ca grădiniţa să fie amplasată pe alte terenuri din cartierul Obcini, respectiv în preajma Bisericii „Sfântul Mina” sau pe locul de joacă de pe strada „Staţiunii”. Proiectul de hotărâre a fost respins cu 11 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” şi 3 abţineri.  Primarul Lungu reliefa că în cartierul sucevean nu există nicio unitate de învățământ preșcolar cu program prelungit, iar cea cu program normal funcţionează în două schimburi. În cauză erau 1.400 de metri pătraţi din curtea Şcolii gimnaziale nr. 9, o suprafaţă de teren liberă nefiind găsită în tot cvartalul.  Edilul-şef era de părere că varianta ce mai rapidă este „părculeţul” unităţii de învăţământ, în care tronează şi statuia patronului spiritual al şcolii, marele povestitor Ion Creangă. Ion Lungu crede că alternativa nu ar fi făcut„ nicio defavoare cetăţenilor din cartierul Obcini”, întrucât în zonă ar urma să fie înfiinţate alte spaţii verzi.

De menţionat este faptul că, în urmă cu circa 3 ani, aleşii locali PDL, actualii consilieri PNL, au cerut evacuarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în sediul acestei instituţii. Aceasta mai ales că, la finele anilor 1980, imobilul cu pricina fusese proiectat cu funcţiunea de unitate preşcolară. Pe de altă parte, la mijlocul lui 2016 Primăria Suceava identificase, pentru ridicarea unei grădiniţe, 5 ari de teren disponibil pe strada „Rulmentului”, suprafaţă ocupată de o staţie de transformare a energiei electrice destinată deservirii reţelei de transport cu troleibuze din anii 1980. Ulterior s-a constatat că terenul cu pricina nu este al Primăriei, aflându-se pe raza unităţii administrativ-teritoriale Şcheia.