23 ianuarie 2018

Judeţul Suceava nu are depozite conforme de deşeuri menajere
·        Deşi prima celulă a depozitului ecologic de la Moara a fost finalizată, din cauza întârzierii licitaţiei pentru concesionarea administrării, respectivul obiectiv nu poate fi dat efectiv în folosinţă.
·        Cu finanţare în cadrul POIM amenajate sunt staţiile de transfer din Fălticeni şi Rădăuţi, urmând a fi încheiată şi execuţia depozitului ecologic din Pojorâta.
În judeţul Suceava nu funcţionează niciun depozit conform, fapt care creează mari dificultăţi în managementul deşeurilor municipale, se arată într-o informare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în care se subliniază că deşeurile colectate de serviciile de salubritate sunt stocate temporar în spaţii special amenajate, acestea trebuind a fi „relocate” la noul depozit ecologic de la Moara. Potrivit sursei citate,  această situaţie este cauzată de întârzierile înregistrate faţă de termenele de punere în funcţiune a obiectivelor Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor”, implementat de Consiliul Judeţean Suceava. „Astfel, cu toate că prima celulă din depozitul Moara a fost finalizată, aceasta nu este încă operaţională, procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de delegare prin concesionare a gestiunii de administrare a depozitului de deşeuri, de administrare a staţiei de sortare, precum şi a centrului public de colectare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Moara este încă faza de evaluare a ofertelor. De asemenea, procedura de autorizare pe linie de mediu este în derulare”, se reliefează în informarea semnată de directorul executiv Vasile Oşean. Conform materialului informativ al APM, Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Suceava” a fost „fazat”, iar drept urmare acesta va fi dus la capăt cu finanţare alocată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. „Fazarea” proiectului se regăseşte pe Axa prioritară 3- „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor”, susţinută fiind, astfel, amenajarea staţiilor de transfer al deşeurilor din Fălticeni şi Rădăuţi, dar şi încheierea execuţiei depozitului ecologic din Pojorâta. „Odată cu finalizarea lucrărilor de construcţii fazate, va avea loc licitaţia pentru concesionarea serviciului de salubritate de către operatorii zonali, conform prevederilor Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Până atunci, serviciile de salubrizare vor fi asigurate de către actualii operatori”, se subliniază în Raportul privind starea mediului în judeţul Suceava.
·        Primăriile acţionează individual pentru asigurarea salubrităţii, neexistând o abordare zonală, care să rentabilizeze acest serviciu.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava iterează că responsabilitatea pentru gestionarea deşeurilor municipale revine administraţiilor publice locale care, prin mijloace proprii sau prin concesionarea serviciului de salubritate către un operator autorizat, trebuie să asigure colectarea, transportul, tratarea, valorificarea şi eliminarea finală a acestor deşeuri. Potrivit instituţiei sucevene de mediu, „primăriile din judeţul Suceava acţionează în mod individual pentru asigurarea salubrităţii, neexistând încă o abordare zonală care să rentabilizeze acest serviciu”. La fel, colectarea selectivă a deşeurilor provenite de la populaţie şi agenţi economici este în curs de implementare, pe  timp ce trece preconizându-se creşterea gradului de colectare selectivă, mai ales după stabilirea operatorilor zonali. De menţionat este şi faptul că fracţiunea biodegradabilă a deşeurile menajere nu este colectată separat, în judeţ nefiind încă amenajate facilităţi pentru „compostare”, procedeu practicat, într-o oarecare măsură, individual, în gospodăriile populaţiei. Prin Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor” în judeţul Suceava s-au achiziţionat 44.000 de containere pentru „compostarea” individuală, în gospodăriile din mediul rural, cât şi 15 tocătoare pentru „compostarea” deşeurilor de pe spaţiile verzi ale domeniului public, în mediul urban. Acestea din urmă au fost distribuite unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, însă numărul echipamentelor este insuficient, raportat la ţintele care trebuie  atinse, prevăzute de legislaţie.