21 ianuarie 2018

„Declaraţia 600” se depune şi on line, pentru evitarea cozilor de la ghişee
·        Formularul se completează pentru venituri din activităţi independente, cumulate din toate sursele din anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, în luna ianuarie a anului de impunere.
·        Este vorba de venituri într-un cuan­tum cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe economie, la un lunar de 1.450 de lei în 2017, respectiv de 1.900 lei pe lună în 2018.
„În vederea evitării aglomeraţiilor la ghişeu, începând cu 17 ianuarie 2018, se poate transmite electronic şi prin intermediul Serviciului ”, informează Oana Violeta Apetrea, purtător de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava. Pentru a putea utiliza „Spaţiul privat virtual”, fiecare contribuabil care deţine un certificat digital calificat va completa „Cererea de aderare la SPV”, respectiv formularul C800. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, formularul trebuie completat şi depus de către persoanele fizice care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţie de asigurări sociale și/sau contribuție de asigurări sociale de sănătate. Astfel, în cazul contribuabililor persoane fizice care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere. În cauză sunt profesiile liberale, precum medici, actori, jurnalişti, producători, avocaţi, notari, mediatori, arendatori sau proprietari de imobile închiriate, care vor trebui să depună „Declaraţia 600” pentru realizarea de venituri în cuan­tum cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe economie. În 2017,  salariul minim brut fost de 1.450 de lei pe lună, în anul fiscal 2018  crescând la 1.900 lei.Declaraţia 600” se poate depune şi direct, „la registratura organului fiscal, prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii, până la data de 31 ianuarie inclusiv sau în termen de 30 de zile, în cazul celor care încep o activitate în cursul anului”.