28 ianuarie 2018

Direcţia Antifraudă Suceava a întocmit 42 de sesizări penale, pentru un prejudiciu de 144,41 de milioane de lei
·        Pe lângă activitatea de investigare a fraudelor şi cea de destructurare a lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului, inspectorii antifraudă au aplicat amenzi însumând 18,82 de milioane de lei.
În anul 2017, inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava au efectuat controale specifice la 3.559 de operatori economici din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Bacău. Astfel, conform unei informări a Direcţiei Naţionale Antifraudă Fiscală, în scopul prevenirii şi combaterii fraudei fiscale, lucrătorii specializaţi au stabilit că bugetului de stat i-a fost adus un prejudiciu total de 144,41 de milioane de lei, iar drept urmare aceştia au înaintat organelor de urmărire penală 42 de acte de sesizare şi au instituit 52 de măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în valoare de 34,67 de milioane de lei. Potrivit DGAF, pe lângă activitatea de investigare a fraudelor şi cea de destructurare a lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, inspectorii antifraudă au constatat, pe durata verificărilor desfăşurate în cele 6 judeţe, abateri pentru sancţionarea cărora au aplicat 3.329 de amenzi contravenţionale, însumând 18,82 de milioane de lei.

În acelaşi timp, controlorii DGAF au dispus confiscări de sume, bunuri şi venituri ilicite a căror valoare se ridică la 3,16 de milioane de lei, precum şi suspendarea activităţii a 73 de contribuabili. Aceştia din urmă au încălcat prevederile Codului fiscal, obligaţia de se dota cu aparat de marcat electronic fiscal sau pe cea de a fiscaliza încasările prin intermediul casei de marcat. În cazul a 47 de contribuabili s-a luat măsura interzicerii activităţii, cei cu pricina nerespectând prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. „Transportarea, deţinerea şi comercializarea bunurilor fără acte justificative, precum şi încălcarea obligaţiei de a întocmi şi utiliza documente contabile pentru toate operaţiunile economice efectuate, reprezintă cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legale şi financiar-contabile descoperite de către inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava”, se subliniază în informarea Direcţiei Generale Antifraudă.