31 ianuarie 2018

 Firme sucevene cu angajaţi străini, amendate de inspectorii de muncă    
·        Printre obiectivele controalelor s-a numărat identificarea şi combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piaţa muncii din România.
·        În judeţul Suceava lucrau 124 de străini, dintre care 58 detaşaţi din UE, iar restul provenind din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Siria, Iran, Israel şi China. 
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat o campanie de verificare a modului în care angajatorii români respectă prevederile legale referitoare la legislaţia muncii şi la regimul juridic aplicabil străinilor de pe teritoriul României. Potrivit inspectorului şef Romeo Butnariu, în vizor au fost societăţile care au notificat ITM cu privire la detaşarea cetăţenilor străini non-UE, precum şi angajatorii sancţionaţi anterior pentru nerespectarea condiţiilor legale privind încadrarea în muncă a cetăţenilor străini. Supuşi controalelor au fost, de asemenea, angajatorii care au transmis în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor contracte individuale de muncă încheiate cu cetăţeni străini non-UE. „Inspectorii de muncă au efectuat 35 controale, în urma cărora s-au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 6.500 lei”, a declarat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Conform unei situaţii întocmite la jumătatea anului trecut, în judeţul Suceava lucrau 124 de cetăţeni străini, dintre care 58 sunt detaşaţi din statele membre ale Uniunii Europene, conform Ordonanţei Guvernului nr. 25 din 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor. Persoanele care aveau strict calitatea de angajaţi proveneau din ţări care nu sunt membre ale UE, respectiv din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Siria, Iran, Israel şi China. Printre obiectivele campaniei s-au numărat identificarea şi combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România, a angajatorilor care utilizează cetăţenii străini non-UE în activităţi lucrative, precum şi a celor care primesc la muncă lucrători străini non-UE detaşaţi. Totodată, s-a urmărit diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor, cât şi eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate .