18 ianuarie 2018

Inspectorii de muncă verifică dacă patronii îşi protejează salariaţii care lucrează în frig şi vânt 
·        De suferit au lucrătorii de la spălătorii şi service auto, comercianţii din pieţe şi târguri, dar şi vânzătorii de presă şi florarii.
·        Amenzile care pot fi aplicate pentru neprotejarea în perioadele cu temperaturi scăzute extreme sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.

Inspectorii de muncă verifică modul în care sunt respectate măsurilor prevăzute de OUG nr. 99/2000 privind protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme. Inspectorul şef Romeo Butariu reaminteşte angajatorilor că sunt obligaţi, sub sancţiunea legii, să aplice prevederile legale privind asigurarea confortului termic al salariaţilor în zilele cu temperaturi foarte scăzute. „Printre obligaţiile minimale care revin angajatorilor pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber menţionăm reducerea duratei zilei de lucru şi, de asemenea, reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, cu alternarea efortului dinamic cu cel static, distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi a unor spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător”, arată şeful ITM Suceava, menţionând că persoanele care suferă de afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi coborâte pot beneficia de reducerea programului de lucru sau de transferul, conform posibilităţile existente, în alte locuri de muncă. În judeţul Suceava, cei mai expuşi la ger sunt salariaţii agenţilor economici cu activitate de spălătorie auto, vulcanizare, service auto, prelucrare a lemnului, comerţ în pieţe şi târguri, precum şi vânzătorii de presă şi florarii. Romeo Butnariu spune că, în această perioadă, inspectorii de muncă suceveni vor verifica, printre altele, asigurarea echipamentului individual de protecţie împotriva gerului; existenţa instrucţiunile proprii pentru lucrul în aer liber şi îndepărtarea zăpezii, dar şi întocmirea planului de prevenire şi protecţie. Sancţiunile contravenţionale prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi scăzute extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extrem de scăzute angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare, controlul medical periodic, iar atunci când este cazul, primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. În intervalele cu temperaturi coborâte, corelate cu vânt intens, patronii sunt obligaţi să menţină starea de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber.