03 ianuarie 2018

De luni,
Impozite şi taxe cu reducere pentru locuitorii municipiului Suceava
·        Bonificaţiile de 10% sunt acordate contribuabililor persoane fizice şi celor persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme.
·        Pentru o garsonieră impozitul creşte cu 16 lei, respectiv de la 64 de lei la 80 de lei pe an, iar în cazul unui apartament cu 2 camere se plăteşte cu 28 de lei în plus, adică 144 de lei, în loc de 116 lei.

Locuitorii municipiului Suceava se pot prezenta de luni, 8 ianuarie 2018, la casieriile Primăriei, pentru a-şi achita obligaţiile către bugetul local. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu, care a arătat că la început de an este necesară inclusiv o perioadă de actualizare a programelor informatice cu specific. „Sunt necesare câteva zile lucrătoare pentru a actualiza programele informatice pe care le avem. Toţi cei care sunt interesaţi să plătească la început de an - şi ştiu că sunt mulţi - se pot prezenta la casierii de luni, 8 inuarie, având în vedere că şi în acest a vor beneficia de bonificaţii de 10% pentru plata până la 31 martie”, a precizat edilul-şef Ion Lungu, subliniind vorba că este vorba atât despre contribuabilii persoane fizice, cât şi despre cei persoane juridice. În medie, pentru 2018 autorităţile locale au procedat la o majorare a impozitelor şi taxelor locale cu circa 20%, demersul fiind justificat prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, implicit prin necesitatea eliminării pierderilor provocate bugetului local de această din urmă măsură. Potrivit simulărilor specialiştilor executivului, în ceea ce priveşte obligaţiile aferente imobilelor de locuit, pentru o garsonieră creşterea impozitului este de 16 lei, respectiv de la 64 de lei la 80 de lei pe an. În cazul unui apartament cu 2 camere, se va plăti 144 de lei, în loc de 116 lei, reprezentând 28 de lei în plus, iar în situaţia unui apartament cu 3 camere creşterea este de 41 de lei, adică de la 167 de lei la 208 lei. În cele din urmă proprietarul unui apartament cu 4 camere va plăti un impozit cu 47 de lei mai mare, saltul fiind de la 193 de lei la 240 de lei. Pentru persoanele juridice cota aplicată valorii de impozitare creşte de la 1,5% la 1,8%, iar pentru apartamentele în care se desfăşoară activităţi economice, precum birouri notariale, birouri de avocaţi, cabinete medicale etc majorarea cotei aplicată valorii este una de la 0,2% la 0,5%. Autorităţile locale nu au renunţat la bonificaţiile de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. În 2018, pentru stimularea activităţii turistice nu va fi percepută taxa hotelieră, iar în vederea încurajării achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport se reduce cu 95%. Scutite de impozitul clădiri sunt imobilele cu activităţi din domeniul social, cum ar fi centrele de plasament pentru copii şi tineri, nemajorate rămânând inclusiv taxele de la Patinoarul artificial. Neschimbată, în 2018, este şi taxa de salubritate, care, începând din august 2017, a cunoscut un salt de la 5 lei de persoană şi lună la 9 lei de persoană şi lună.