09 ianuarie 2018

Judeţul Suceava pare să câştige rămăşagul cu cultura de roşii subvenţionate
·        „În 2017, am avut 22 de beneficiari ai ajutorului de minimis, fiecare primit câte 3.000 de euro”,  Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană.
·        Solariile sau serele trebuie să aibă cel puţin 1.000 de metri pătraţi, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată va depăşi 2.000 kg.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava se întâlneşte astăzi, la sediul instituţiei de Bulevardul „1 Decembrie 1918”, cu beneficiarii schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate cultivate în spaţii protejate. Directorul executiv Haralampie Duţu spune că manifestarea este urmare a publicării, în Monitorul Oficial al României din 4 ianuarie, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2017, act normativ care reglementează desfăşurarea respectivului program pe durata anul care abia început. „Aşteptaţi sunt şi alţi potenţiali beneficiari, deoarece, începând cu data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial, cultivatorii care întrunesc condiţiile se pot înscrie pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis. Acest sprijin financiar este semnificativ şi nu ar trebui neglijat de către cei care au activitatea în acest sector”, arată şeful DJA Suceava. 
Potrivit lui Duţu, chiar în perioada Sărbătorilor de iarnă, 16 producători agricoli din judeţul Suceava, cultivatori de tomate în spaţii protejate au avut conturile îmbogăţite cu câte 13.481 de lei fiecare, echivalentul a 3.000 de euro. „Aceştia se alătură altor producători care îndeplinit condiţiile până pe 15 iunie 2017. La DAJ au mai fost depuse încă 4 cereri de plată, iar drept urmare, în 2017, în judeţul Suceava am avut 22 de beneficiari ai ajutorului de minimis, fiecare primind câte 3.000 de euro”,  Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, care a precizat că livrările de tomate s-au făcut în intervalele ianuarie-mai şi noiembrie-decembrie. Legumicultorii eligibili în cadrul schemei de minimis pentru cultivarea de roșii în spații protejate, respectiv în solarii sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă  de cel puţin 1.000 de metri pătraţi. Pe de altă parte, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză, trebuie a fi dovedită cu documente justificative. Solicitanţii vor fi obligatoriu înregistraţi în Registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro pe an, fermierul urmând a primi banii într-o singură tranşă. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor pot fi producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate - întreprinderi individuale şi întreprinderi individuale -, cât şi producătorii agricoli persoane juridice. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi  unice nu poate depăşi 15.000 de euro pe durata a 3 exerciţii financiare.