25 ianuarie 2018

O mie de proprietari de păduri au ratat banii daţi de stat din cauza dosarelor prost întocmite
·        Garda Forestieră a înregistrat 4.700 de cereri pentru ajutorul de minimis, cu o suprafaţă de 25.000 de hectare, însă aprobate au fost doar 3.770 dintre documentaţii, cu circa 12.000 de hectare care pot face obiectul sprijinului.
·        „În multe cazuri, banii au fost solicitaţi de către moştenitori care nu aveau dovada succesiunii sau care nu deţineau acte certe de proprietate”, declară inspectorul şef Mihai Găşpărel, situaţii în care dosarele sunt respinse sau returnate înspre completare.    

Proprietarii de păduri pot beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru asigurarea serviciilor silvice şi paza suprafeţelor forestiere, însă mulţi dintre potenţialii beneficiari  sunt declaraţi neeligibili din cauza documentaţiei necorespunzătoare. Cel puţin aşa susţine Mihai Găşpărel, şeful Grezii Forestiere Suceava, referindu-se la facilităţile acordate prin HG nr. 864/2016 privind ajutorul de minimis pentru asigurarea serviciilor silvice în fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi persoanelor juridice care desfăşoară activităţi economice deţinând o suprafaţă împădurită de maxim 30 de hectare, o procedură de similară de suportare a costurilor fiind valabilă şi în cazul proprietarilor fără activităţi economice. Anul trecut fiind unul „plin” din acest punct de vedere, Garda Forestieră Suceava, având competenţă în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Bacău,  a înregistrat 4.700 de dosare pentru o suprafaţă de 25.000 de hectare. Din păcate, potrivit inspectorului şef Mihai Găşpărel, aprobate au fost 3.770 dintre documentaţiile în cauză, cu doar circa 12.000 de hectare care pot face obiectul reglementărilor în cauză. În judeţul Suceava, eligibile au fost  583 de cereri, suprafaţa vizată fiind de aproximativ 2.600 de hectare. „Avem un procentaj foarte mare de documentaţii respinse, pentru că foarte multă lume nu înţelege că numele celui care este pe titlul de proprietate, numele celui care face cererea şi numele celui care este pe contract trebuie să fie acelaşi. În multe cazuri, banii au fost solicitaţi de către moştenitori care nu aveau dovada succesiunii sau nu deţineau acte certe de proprietate. Toate aceste inadvertenţe generează foarte mult efort la nivelul Gărzii, întrucât trebuie verificată filă cu filă toată documentaţia, constatându-se că fie lipseşte un act, fie că nu coincid datele, situaţii în care suntem nevoiţi să respingem dosarele sau să cerem completarea acestora”, subliniază Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere, menţionând că au fost convocate şedinţe cu şefii de direcţii şi ocoale silvice, „astfel încât procesul să fie fluidizat, iar proprietari să poată intra în posesia sprijinului cuvenit”.