22 ianuarie 2018

Poliţişti locali în funcţie de nevoi
·        Direcţia Poliţiei Locale Suceava crede că stabilirea numărului de agenţi ar trebui să fie de competenţa autorităţilor administraţiei publice şi în conformitate cu resursele bugetare ale comunităţii.
·         Cu sub 108.000 de locuitori, Suceava are un efectiv încadrat de 117 persoane, norma legală fiind de 1 poliţist local la 1.000 de locuitori.      
Conducerea Poliţiei Locale din subordinea Primăriei municipiului Suceava propune „ca fiecare comunitate să dispună ca fiecare comunitate să dispună de posibilitatea de a-şi dimensiona efectivele în funcţie de nevoile, necesităţile şi resursele bugetare locale”. Conform a unei informări a Direcţiei de Poliţie Locală, susţinute sunt unele modificări legislative propuse atât de reprezentanţii salariaţilor, cât de către conducerea instituţiei, în special cu privire la „numărul de poliţişti locali pentru fiecare o 1.000 de locuitori”. 
Este vorba despre completări ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63 din 2010, care prevede, pentru fiecare localitate, o normă de 1 agent de poliţie locală la 1.000 de locuitori. În sprijinul propunerii făcute, pornind de la principiul descentralizării şi autonomiei locale, Poliţia Locală Suceava invocă particularităţi ale fiecărei localităţi, respectiv gradul de infracţionalitate; numărul populaţiei pe diverse grupe de vârstă; aria de extindere-acoperire; zonele turistice de atracţie pentru cetăţeni, fapt ce poate genera creşterea numărului de persoane de la o perioadă la alta; existenţa centrelor universitare, precum şi modificări esenţiale ale numărul de şomeri, „programul de lucru fiind de 8 ore pe zi, conform legislaţiei în vigoare, şi nu de 24 de ore pe zi”. Cu sub 108.000 de locuitori - potrivit Serviciului de Evidenţă a Populaţiei - Poliţia Locală Suceava are un efectiv încadrat de 117 persoane, totalul din statul de funcţii fiind de 123 de persoane. Funcţii de conducere au 9 persoane,  35 de agenţi de poliţie locală executând activităţi de pază şi ordine la obiective fixă, 42 patrulând pentru asigurarea ordinii publice, iar 9 la supravegherea circulaţiei pe drumurile publice. Pentru anul 2018, în informarea citată, Direcţia Poliţiei Locale solicită o „optimizare a activităţilor” prin completarea efectivelor, conform statului de personal, completarea dotării cu echipament individual şi mijloace tehnice, dar şi punerea la dispoziţie a unui spaţiu adecvat pentru depozitarea  echipamentului individual, armamentului şi muniţiei.  Aceasta în condiţiile în care, în 2017, sumele alocate au permis „o dotare satisfăcătoare cu mijloace de intervenţie şi de autoapărare, asigurarea normelor de echipament a personalului”.