14 decembrie 2017

Peste 154 kg de carne oprite de la comercializare şi amenzi de 33.000 de lei, în urma controalelor comisarilor pentru protecţia consumatorului   
·        Depistate au fost promoţii incorecte, la pachetele promoţionale 3+1, 4+1 şi 5+1 gratis neprezentându-se inclusiv produsul singular, astfel încât preţurile să se poată compara.
·        Din cauza neafişării preţului, 8 operatori din panificaţie au fost amendaţi cu un total de 19.200 de lei, iar de la 13 comercianţi s-au retras jucării periculoase în valoare de 1.804 lei.
În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor pune accentul pe modul de comercializare a produselor alimentare, produselor din carne, preparatelor din carne, peştelui, pâinii, făcând controale inclusiv în  alimentaţia publică. Comisarul şef Vasile Latiş, a arătat ieri, în şedinţa Colegiului prefectural, că, până acum, pe linia comercializării produselor din carne controlaţi au fost de 45 de operatori economici, la care s-a verificat o cantitate de 6.655 kg. La 22 dintre aceştia s-au depistat abateri constând în lipsa documentelor de provenienţă; produse expirate sau care prezentau mucegai ori corpuri străine; spaţii frigorifice supraaglomerate; produse stivuite unele peste altele; lipsa etichetelor sau etichete ilizibile; lipsa preţului de vânzare si a preţului pe unitatea de măsură şi neîncadrarea în cantitatea declarată de producător pe etichetă. Depistate au fost şi promoţii incorecte, fără a se afişa perioada de derularea acestora, iar la pachetele promoţionale 3+1, 4+1 şi 5+1 gratis neexistând produsul singular, astfel încât să se poată compara preţurile. Comisarul Vasile Laţiş a subliniat că, în urma acestor acţiuni,  s-a sistat, temporar, comercializarea a 154 kg de carne şi produse din carne în valoare de 2.893 lei. De asemenea, s-a scos definitiv de la vânzare cantitatea de 1,35 kg de produse din carne, lucrătorii specializaţi dând 11 avertismente şi 16 amenzi  a căror valoare însumează 33.000 lei.  În domeniul panificaţiei, la cei 25 de agenţi economici vizaţi s-a verificat o cantitate de 3.500 kg pâine şi produse specifice. Un număr de 8 operatori au fost sancţionaţi cu un total de 19.200 de lei, toţi din cauza aceleiaşi abateri, respectiv a lipsei preţului. În alimentaţia publică, cele 29 de descinderi ale comisarilor pentru protecţia consumatorului s-au concretizat în 11 amenzi contravenţionale în valoare de 19.600 lei, dar şi în două avertismente. În ceea ce priveşte peştele proaspăt, în urma a 38 de acţiuni de control, în special în hipermarketuri, cele 8 amenzi date s-au ridicat la 12.000 lei. La acestea s-au adăugat şi 4 avertismente, iar de la vânzare s-a scos cantitatea de 40 kg de peşte congelat. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului a derulat şi o acţiune de control privind siguranţa jucăriilor, „produse comercializate în cantităţi foarte mari în aceasta perioadă şi care, prin neconformităti, pot afecta siguranţa şi sănătatea copiilor”. Dintre cei 34 de operatori economici verificaţi, la 13 s-au descoperit produse cu abateri, a căror valoare însuma 1.804 lei. Jucăriile au fost retrase de pe rafturi, comercianţii alegându-se cu 6 amenzi în valoare de 10.800 lei, cât şi cu 7 avertismente.