15 decembrie 2017

Iniţiativa de modernizare a peste 4.300 de locuri de parcare, picată a treia oară în Consiliul Local  
·        Aleşii PSD nu au agreat proiectul de hotărâre, întrucât acesta nu avea la bază Registrul spaţiilor verzi, document care urma fi predat Primăriei pe 15 decembrie.
·         „Este decembrie, luna în care, teoretic, suntem cu toţii mai buni, vine Crăciunul, şi poate vom reuşi să votăm aceste parcări”, a făcut apel viceprimarul Lucian Lucian Harşovschi.
·        „Într-o primă şedinţă vom avea pe masă şi Registrul spaţiilor verzi, îl vom aproba, astfel încât să putem prinde parcările la fundamentarea bugetului pe anul 2018”, a subliniat primarul Ion Lungu, pus în faţa poziţieI aleşilor PSD.  
Proiectul privind inventarierea locurilor de parcare din municipiul Suceava în vederea modernizări acestora, nu a trecut nici la treia încercare de Consiliul Local. În condiţiile în care trebuia să întrunească două treimi din cele 23 de voturi ale consilierilor, propunerea legislativă a primit doar 15 opţiuni favorabile, cele ale membrilor PNL şi PMP, la care s-au adăugat cele ale ALDE. În ceea ce priveşte grupul politic PSD, 4  consilieri au fost „împotrivă”, 3 aleşi s-au abţinut, iar unul a lipsit. În susţinerea proiectului,  primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că, de pe 15 decembrie, va fi recepţionat Registrul spaţiilor verzi, iar în condiţiile în care se lucrează la fundamentarea bugetului pe anul 2018, a recomandat ca iniţiativa să fie aprobată, astfel încât susţinerea financiară să fie prinsă în cheltuielile bugetare ale din anul viitor. Viceprimarul Lucian Harşvovschi a făcut apel la coarda sensibilă a opozanţilor de la PSD şi ALDE. „Este pentru a treia oară în care acest proiect este pus pe ordinea de zi a Consiliului Local. 
Este luna decembrie, luna în care, teoretic, suntem cu toţii mai buni, vine Crăciunul, şi poate vom reuşi să votăm aceste parcări”, a subliniat Lucian Harşovschi, menţionând că a prins în proiect modificările înaintate de aleşii social democraţi şi că altele vor mai fi operate atunci când se va aproba proiectul final de amenajare a parcărilor. Gabriel Buceac, consilier PSD, a spus că a sperat CA proiectul să nu figureze pe ordinea de zi, întrucât acesta nu poate fi întocmit decât în baza Registrului spaţiilor verzi, care, la data şedinţei, adică ieri, încă nu era încă operaţional. Acesta a opinat că prin blamarea consilierilor social democraţi, care s-au opus şi la primele două tentative de votare a proiectului de hotărâre, se doreşte învrăjbirea sucevenilor, deoarece şi PSD  are votanţii săi. 
Gabriel Buceac a recunoscut că în Suceava sunt necesare cât mai multe locuri de parcare, însă a accentuat că acestea trebuie făcute în mod în mod „sănătos, eficient şi modern, şi nu alandala”. „Este un punct de vedere pe care îl respectăm, dar cred că, sub rezerva că, într-o primă şedinţă vom avea şi Registrul spaţiilor verzi pe masă, îl vom aproba, astfel încât să putem prinde parcările la fundamentarea bugetului pe anul 2018”, a subliniat primarul Ion Lungu, pus în faţa poziţieI aleşilor PSD.Încă din luna iunie, viceprimarul Lucian Harşovschi  prezenta unu proiect de modernizare a 342 de mini-parcări de la parterul blocurilor ori din imediata apropiere a imobilelor de locuit, cu o suprafaţă totală de 66.931 de metri pătraţi, pe care pot fi lăsate 4.364 de maşini. Din totalul locurilor de parcare vizate, 1.087 se află în cartierul Burdujeni, 1.161 în cartierul Obcini, 1.755 în cartierul "George Enescu" şi în Centru, iar 361 în cartierul Zamca.