06 decembrie 2017

Fără cluburi sub acoperişul Casei Culturii


·        „Nu este corect ca atunci când mergi la un act cultural să nu ai pe unde intra, iar în sala de spectacole să miroase a mâncare”, este de părere primarul Ion Lungu, care cere transferarea acesteia în patrimoniul public sucevean.
·        În vederea salvării şi valorificării corespunzătoare a obiectivului cultural din centrul oraşului, Primăria ar aloca 5 milioane de euro pentru investiţii în încălzire, ventilaţie şi dotare cu mobilier.
Autorităţile din municipiul Suceava ar putea încheia un parteneriat privind acordarea unei susţineri financiare Casei Culturii, astfel încât imobilul cu îndelungată tradiţie specifică să nu mai găzduiască activităţi incompatibile cu actul cultural. Aceasta în urma unei întrevederi pe care primarul Ion Lungu a avut-o cu conducerea instituţiei culturale  din reşedinţa de judeţ, şeful municipalităţii arătând că vizitatorii Sucevei au fost neplăcut-surprinşi că în foaier funcţiona un bar, iar accesul în sala de spectacole se făcea pe intrări laterale. „Astăzi nu mai are activitate acel club din foaierul Casei Culturii, un lucru care a fost foarte mult reclamat la Primărie, inclusiv de personalităţile care au vizitat oraşul. Nu este corect ca atunci când mergi la un act cultural, să nu ai pe unde intra, iar în sala de spectacole să miroase a mâncare. De aceea, propus un parteneriat prin care să putem participa cu o sumă  de bani la finanţarea funcţionării Casei de Cultură”, precizează şeful administrativului municipal sucevean.
 Primarul a reamintit că a solicitat un punct de vedere al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), iar un grup de parlamentari PNL, condus de senatorul Daniel Cadariu, a întocmit un proiect de hotărâre pentru transferarea Casei Culturii în patrimoniul administraţiei publice locale sucevene. „Sper să se întâmple, într-o zi, acest lucru. Sper să fie un Guvern care să aibă voinţa politică necesară, dearece aceste Case nu sunt ale sindicatelor, ci - ca să folosesc un limbaj de lemn - ale întregului popor. Toţi am fost sindicalişti la vremea respectivă, toţi am contribuit la realizarea caselor de cultură, iar acestea trebuiesc salvate. Ca atare, Primăria, cu toată criza economico-financiară, este oricând dispusă să investească o sumă de bani,”, a pus în vedere Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, precizând că bugetul local ar putea cheltui în jur de 5 milioane de euro pentru investiţii în încălzire, ventilaţie şi dotare cu mobilier.  De menţionat este faptul că tratative pe marginea transferării obiectivului amintit către Primărie se poartă de mai mulţi ani. Parteneri de discuţii au fost reprezentanţii celor 4 confederaţii sindicale, Casa Culturii fiind moştenire a Uniunii Generale a Sindicatelor din România, structură de dinainte de 1989. Casa de Cultură a municipiului Suceava a fost construită între anii 1965-1969, fiind inaugurată în anul 1969, cu prilejul celui de-al X-lea Congres al PCR. Imobilul este asemănător cu cel din Baia Mare, fiind conceput într-o manieră modernă. În anul 1973, pe o faţadă laterală a clădirii, fost plasat mozaicul „Cântarea Ţării de Sus”, lucrare realizată de un colectiv de pictori format din Constantin Crăciun, Constantin Berdilă, Paul Gherasim şi Mihai Horea