12 decembrie 2017

Pompierii avertizează asupra potenţialului de incendiu al pomului de Crăciun
·        Pomul trebuie să fie proaspăt, aprinderea artificiilor sau a lumânărilor pe ramurile acestuia sau în apropiere fiind strict interzisă.
·        „Nu se vor utiliza nici instalaţii şi nici ornamente electrice cu defecţiuni sau improvizate”, avertizează generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU.

Pentru evitarea producerii unui incendiu care ar avea ca punct de plecare bradul de Crăciun, specialiştii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava atrag atenţia că, în acest sens, obligatorie este respectarea unor minime măsuri preventive. Astfel, inspectorii ISU recomandă alegerea unui brad proaspăt chiar înainte de montarea şi ornamentarea lui, aprinderea artificiilor sau a lumânărilor în pom sau în apropierea acestuia fiind strict interzisă. „Nu se va amplasa bradul în apropierea unor surse de căldură, cum ar fi  sobe, calorifere sau alte mijloace de încălzire. Indiferent dacă este natural sau artificial, acesta poate lua foc uşor, conducând la incendierea locuinţei sau a spaţiului. Pentru decorare se vor folosi cât mai multe globuri din sticlă şi alte ornamente realizate din materiale incombustibile, evitându-se hârtia şi vatei. Nu se vor utiliza nici instalaţii şi nici ornamente electrice cu defecţiuni sau improvizate”, avertizează generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU Suceava, accentuând că la plecarea de acasă, cât şi peste noapte, instalaţiile luminoase vor fi scoase din priză. Tot în această perioadă, semnalează ISU,  că trebuie să se aibă grijă ca jocul copiilor să se desfăşoare la vedere, şi nu în spaţii închise, cum ar fi podurile, fânarele ori adăposturile de animale. Aceştia nu vor fi lăsaţi singuri, închişi în casă sau alte construcţii, interzicându-li-se folosirea  artificiilor, petardelor sau a altor materiale pirotehnice. Nu în cele de pe urmă, cu atenţie vor fi supravegheaţi şi colindătorii, deoarece o ţigară aruncată la voia întâmplării de către aceştia poate provoca adevărate tragedii.