03 decembrie 2017

Lichidatorii Termica împiedică amenajarea noului sediu al TPL, pe un teren al Primăriei   
·        „Deşi suntem proprietarii, câştigând până la Înalta Curte de Casaţie Justiţie, cei de la lichidator au făcut o notificare la Cadastru, că există un proces pe rol”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        La finele lunii mai, într-un vechi litigiu cu TASA, executorii judecătoreşti s-au prezentat la TPL pentru a evacua mijloacele de transport şi a sigila halele de reparaţii.
Lichidatorii Termica, fostul prestator la serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură a municipiului Suceava, se pun de-a curmeziş amenajării, pe o suprafaţă de pe valea râului cu acelaşi nume, a unui nou sediu pentru societatea de transport public local de călători TPL. Primăria va depune un proiect pentru accesarea de finanţare europeană în vederea dotării cu 40 de autobuze electrice, aprobarea acestuia impunând dotări existenţa dotărilor specifice pentru noul parc de mijloace de transport. Demersul este absolut necesar, întrucât, de mai mulţi ani, TPL, societate la care unic acţionar este Primăria, se află în proces cu TASA Suceava ca urmare a neînţelegerilor legate de chiria pentru clădirile şi unele suprafeţe betonate ocupate.
De cealaltă parte, deşi autorităţile locale susţin că sunt proprietarii terenului de la Termica, lichidatorii invocă existenţa unui proces pe rol, respectiv faptul că suprafaţa vizată nu este liberă de sarcini. În acest sens, MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL au notificat Oficiul Judeţean pentru Cadastrul şi Publicitate Imobiliară Suceava. „Acel blestem Termica încă nu s-a terminat şi nu ştiu cum o să se termine. Deşi suntem proprietarii, câştigând până la Înalta Curte de Casaţie Justiţie, cei de la lichidator au făcut o notificare la Cadastru, că există acest proces pe rol. Ca atare, nouă ne trebuie ca terenul să fie liber de sarcini, ceea ce în opinia noastră este, fiind vorba doar despre o notificare.  Atât timp cât nu este un gaj, o ipotecă, o sumă de plătit, o hotărâre de instanţă, eu cred că nu poate fi luat în considerare o sarcină asupra terenului”, a reliefat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Primarul Ion Lungu a ţinut să precizez că, totuşi, achiziţionarea cu finanţare nerambursabilă a celor 40 de autobuze electrice nu este în pericol, existând şi alte variante de amplasamente pentru viitorul garaj modern al TPL. Totuşi, aceasta este varianta optimă, ţinând cont de existenţa drumului de acces betonat şi a utilităţilor necesare.  
Reamintim că, la finele lunii mai, executorii judecătoreşti şi agenţii ai unei firme de protecţie s-au prezentat la sediul societăţii de transport public local TPL Suceava pentru a evacua mijloacele de transport şi a sigila halele de reparaţii. Darie Romaniuc, directorul general al firmei de transport călători declara că intervenţia ave la bază un dosar de evacuare datând încă din anul 2006. 

În 2005, Atlassib Sibiu, prin TASA Suceava, câştiga licitaţia organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru vânzarea activelor TPS, al cărui actual continuator este TPL. La mezat au fost scoase clădirea administrativă şi garajele societăţii, cu o valoare ce se ridica la 5,5 miliarde lei vechi, mai puţin terenul de sub acestea. Finanţiştii au organizat licitaţia în vederea recuperării unor debite de 46 miliarde lei vechi, pe care TPS le avea la bugetul consolidat la statului.