09 decembrie 2017

Medalie aniversară „630 de ani de la atestarea documentară a oraşului Suceava”
·        Manifestări specifice se vor ţine pe 11 şi 12 februarie, iar la deschiderea oficială de la Cetatea de Scaun va fi citit documentul de atestare.
·        Primăria a comandat o medalie aniversară şi în urmă cu 10 ani, pe una din feţe fiind imprimată inscripţia „Suceava-620 de ani”, iar pe verso imaginea Cetăţii de Scaun.
Municipiul Suceava va cheltui 200.000 de lei pentru organizarea evenimentelor care vor marca împlinirea a 630 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei, pe 10 februarie 1388. Manifestările vor avea loc în luna februarie anului viitor, însă un proiect de hotărâre de Consiliul Local a fost deja întocmit, astfel încât să poată fi iniţiate primele pregătiri, inclusiv demersul pentru lansarea unei medalii aniversare. „Voi solicita Consiliului Local să aprobe alocarea unei sume de 200.000 de lei pentru organizarea acestui eveniment, împlinirea a 630 de ani de la atestarea documentară a  oraşului Suceava. Trebuie să demarăm manifestările încă din acest an, în aşa fel încât să realizăm medaliile aniversare, care au un regim foarte strict, la BNR, durând mult până când sunt făcute. De asemenea, trebuie realizate din timp şi materialele promoţionale”, a declarat Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, accentuând că marcarea atestării documentare este una dintre cele mai importante manifestări din „Anul Centenar 2018”. Manifestările se vor ţine pe parcursul a două zile, pe 11 şi 12 februarie 2018, respectiv sâmbătă şi duminică. Deschiderea oficială va avea loc la Cetatea de Scaun a Sucevei, când va fi citit documentul de atestare, respectiv scrisoarea principelui Petru Muşat către regele Poloniei. În capelă va fi ţintă o slujbă de pomenire, după care va fi semnat protocolul de înfrăţire dintre municipiul Suceava şi oraşul Soroca din nord-estul Republicii Moldova. Invitaţilor şi personalităţilor li se vor înmâna medalii aniversare, iar seara va avea loc un concert de muzică populară.  Ziua a doua va include simpozionul „630 de la atestarea documentară a oraşului Suceava”, concertul de vioară, piese de teatru, recitaluri de poezie, concertul religios şi patriotic, concertul de muzică uşoară, precum şi un foc de artificii. Atestarea documentară corespunde şi punerii primei pietre la temelia Cetăţii de Scaun a Sucevei, la 10 februarie 1388. Primăria Suceava a comandat o medalie aniversară şi în urmă cu 10 ani, pe una din feţe fiind imprimată inscripţia „Suceava-620 de ani”, iar pe verso imaginea Cetăţii de Scaun.