20 decembrie 2017

2017, un an plus pentru municipiul Suceava

·        „Lucrurile, în Suceava, merg pe un drum bun, dar nu cu viteza cu care ne-am dorit”, a reliefat, cu prilejul bilanţului de final de an, Ion Lungu, primarul Sucevei.          
·        Cea mai mare nerealizare este întârzierea accesării fondurilor europene aferente exerciţiului european 2014-2020.
În prejma Sărbătorilor de iarnă, ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul Sucevei, a prezentat un scurt „raport” de activitate pe anul 2017. La capitolul infrastructură stradală, edilul-şef a punctat cu turnarea de covoare asfaltice pe 4 străzi; realizarea a 516 de noi locuri de parcare; fluidizarea traficului în zona comercială de pe Calea Unirii; asfaltarea a 3 străzi de pământ; demararea documentaţiilor pentru amenajarea unui pod nou peste râul Suceava şi demararea lucrărilor de reabilitare a străzii „Vasile Bumbac”, în cadrul PNDL 1. Primarul a continuat cu finalizarea studiului de prefezabilitate pentru construirea Sălii polivalente; încheierea lucrărilor la Zona de agrement „Tătăraşi”; întocmirea proiectului tehnic pentru extinderea reţelelor de gaze naturale în Burdujeni-sat; ridicarea a 80 de noi apartamente ANL; intervenţiile la străzi, parcări şi alimentare cu energie electrică în cartierul „Tătăraşi”, cât şi cu modernizarea pieţelor agroalimentare.
Lungu a enumerat, de asemenea, implementarea proiectelor cu fonduri elveţiene; finalizarea şi aprobarea documentaţiilor pentru accesarea fondurilor europene; depunerea şi aprobarea, în primă etapă, a proiectului pentru reabilitarea termică a sediului Primăriei; finalizarea Planului Urbanistic General(PUG) şi demersurile pentru soluţia tehnică de amenajare a unui Monument al Unirii. Conform şefului municipalităţii sucevene, în 2017 s-au repartizat noi locuri de veci în cimitirele din Iţcani şi Budujeni şi s-a demarat proiectul de modernizarea ştrandului din Iţcani, în timp ce, în domeniul cultural, şeful executivului a evidenţiat organizarea Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist, Zilelor Teatrului „Matei Vişniec”, Festivalului de artă Medievală;  Festivalului „Lira de aur”, dar şi alte  manifestări. La toate acestea, primarul Sucevei a adăugat proiectele pentru perfectarea noi parteneriate cu oraşele Soroca din Republica Moldova şi Betlehem din Palestina; sprijinirea financiară a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”; susţinerea financiară a ramurilor sportive sucevene şi a unităţilor de cult, dar şi sărbătorirea cuplurilor de aur.

Pe de altă parte, cea mai mare nerealizare este, potrivit primarului Lungu, neaccesarea fondurilor europene aferente exerciţiului bugetar european 2014-2020. „Suntem la jumătatea exerciţiului, iar, practic, noi nu am accesat niciun leu”, a spus edilul şef.  Tot la acest capitol, trecute sunt nefinalizarea licitaţiei pentru delegarea prin concesionare a serviciului public de salubritatea menajeră şi pierderea finanţării europene de circa 2 milioane de euro pentru construirea grădiniţei cu program prelungit din cartierul Obcini. Nu în cele din urmă, cu toate că a fost înaintat un proiect de lege în Parlament, încă nu s-a reuşit transferarea Parcului „Şipote” şi a Pădurii „Zamca” în administrarea  autorităţilor locale. La fel, o neîmplinire o constituie şi neîncheierea lucrărilor  de modernizarea a reţelelor şi punctelor termice, în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020”. „Anul 2017 rămâne cu plus la Primăria municipiului Suceava. Lucrurile în Suceava merg pe un drum bun, dar nu cu viteza cu care ne-am dorit. A fost un an greu din punct de vedere financiar, vom vedea ce va fi în 2018, numai că semne bune anul n-are, având în vedere că pierdem circa 7 milioane de euro din impozitul pe venit. Dar, de asta suntem aici, bucuroşi le vom duce toate, şi trebuie să găsim soluţii”, a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei.