22 decembrie 2017

În 2018,
Se micşorează tarifele pentru vizitarea Muzeului Bucovinei
·        În plan este şi introducerea de noi tarife şi taxe, acestea fiind gândite în aşa fel încât obiectivele cu aflux mare de vizitatori să se răsfrângă şi în creşterea numărului de vizitatori şi la cele mai puţin accesate.
·        Un exemplu este biletul unic de vizitare a Muzeului de Istorie, Cetăţii de Scaun, Muzeului Satului Bucovinean, Muzeului de Ştiinţe ale Naturii, Hanului Domnesc şi Casei Memoriale „Simion Florea Marian”.
Pentru anul 2018, Muzeul Bucovinei propune reducerea unor taxe şi tarife la desfăşurarea de activităţi în incinta instituţiei. Diminuarea în comparaţie cu anul 2017 are în vedere „creşterea accesibilităţii la cultură”, dar şi alinierea la prevederile Legii educaţiei care stipulează că „elevii beneficiază de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film şi alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice”. Astfel, potrivit propunerii înaintate Consiliului Judeţean, în subordinea căreia Muzeul Bucovinei se află, vizitarea de către adulţi a Sălii tronului va fi taxată cu 6 lei de persoană faţă de 4 lei de persoană în anul 2017, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru accesul în Sala tezaurului. Pentru intrarea în ambele Săli, de la anul elevii şi studenţii cu legitimaţii valabile ar urma să scoată din buzunar doar câte 1 leu de fiecare, comparativ cu 1,5 lei de persoană, la această dată. În acelaşi context, la expoziţiile temporare cu costuri de asigurare, pentru adulţi, taxa de vizitare scade de la 6 lei la 4 lei de persoană, în timp ce pentru elevii cu legitimaţii valabile taxa se reduce la jumătate, respectiv de la 2 lei de persoană la 1 leu de persoană. Muzeul Bucovinei propune Consiliului Judeţean şi introducerea de noi tarife şi taxe, „acestea fiind gândite în aşa fel încât obiectivele cu aflux mare de vizitatori să faciliteze creşterea numărului de vizitatori la obiectivele mai puţin accesate, ceea ce determină creşterea pe ansamblu a numărului total de vizitatori, cât şi creşterea veniturilor încasate din bilete”. Printre acestea se numără tariful automat pentru suveniruri, tariful de desfacere carte şi taxa pentru manifestări extra-muzeale, cum ar fi pentru teatru, teatru pentru copii, seri muzicale, conferinţe etc. Taxa de participare la activităţi de pedagogie muzeală se percepe la activităţi educaţionale susţinute de către lectori remuneraţi şi de către personalul propriu. Se are în vedere de asemenea, introducerea biletul unic de vizitare pentru Muzeul de Istorie, cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Hanul Domnesc şi Casa Memoriale „Simion Florea Marian”. Propuneri  de tarife există pentru bilete în grupuri organizate mai mari de 20 de persoane, dar şi pentru taxa de fotografiere la cununii, botezuri şi alte manifestări ocazionale, toate acestea urmând a fi analizate în plenul şedinţei Consiliului Judeţean.