08 decembrie 2017

Sucevenii, slab interes pentru asigurările împotriva dezastrelor naturale
·        Cu 45.137 de poliţe, judeţul Suceava are un grad de 16,78% de cuprindere a locuinţelor în asigurări la cutremure, inundaţii şi alunecări.
·        Potrivit PAID, pentru prejudiciul cauzat de producerea riscului asigurat, sucevenilor le-au fost plătite despăgubiri însumând 63.761 de lei.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecări de teren, trei riscuri de bază specifice României, nu are prea mare trecere la suceveni. Cel puţin aşa relevă statisticile Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), din care rezultă că regiunile geografice cu cel mai ridicat grad de cuprindere în asigurare sunt Banat (26,23%) şi Dobrogea (21,47%). De cealaltă parte, regiunile geografice cu cel mai scăzut grad de asigurare sunt Oltenia cu 10,84% şi Bucovina, cu 14,27%. Conform PAID, la 1 noiembrie 2017, cu 45.137 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, judeţul Suceava avea un grad de cuprindere în asigurări de 16,78%. La jumătatea anului 2017, pe primele poziţii  se afla judeţul Ilfov, cu 33,33% şi judeţul Timiş, cu 30,23%, în timp ce pe ultimele două locuri erau plasate judeţul Olt, cu 8,88% şi judeţul Gorj, cu 8,83%. Potrivit sursei citate, din 2009 până acum asiguraţilor din Suceava le-au fost plătite daune care însumează 63.761 de lei. Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale are valabilitate o perioadă de 12 luni şi este înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciul cauzat de producerea riscului asigurat. Pentru construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, prima de asigurare este de 20 euro, iar suma asigurată de 20.000 euro. Pentru construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi /sau chimic este prima asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată de  10.000 euro. În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social şi care au în proprietate construcţii cu destinaţie de locuinţă,  asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se plăteşte de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială. În situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate nu beneficiază de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate. Conform legii, pentru cei care nu se asigură nivelul sancţiunilor contravenţionale este cuprins între 100 şi 500 de lei. „Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale” (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare, acţionari ai „Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale”.