20 decembrie 2017

Primăria Suceava intenţionează să atragă finanţare europeană de 10 milioane de euro pentru reabilitarea Curţii Domneşti
·        „Ne vom grăbi, astfel încât să putem depune proiectul în cursul anului viitor, termenul limită fiind decembrie 2018”, declară primarul Ion Lungu, după ce, recent, suma alocată prin POR 2014-2020 a fost dublată.
·        În anii trecuţi, primarul Sucevei a avut discuţii pe această temă cu Corina Creţu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, insistând pe majorarea finanţării destinată obiectivelor din această categorie.
Primăria municipiului Suceava reia demersurile pentru  reabilitarea cu finanţare europeană a Curţii Domneşti din centrul urbei reşedinţă de judeţ. Aceasta după ce Comisia Europeană a aprobat dublarea sumei prevăzută prin Programul Operaţional Regional 2014-20230 pentru susţinerea financiară a proiectelor din această categorie. „A crescut pragul de finanţare pentru reabilitarea patrimoniul naţional cultural de la 5 milioane de euro la 10 milioane de euro. Este deja pregătit proiectul de 17 milioane de euro pentru reabilitarea Curţii Domneşti, această dublare fiind binevenită. Drept urmare, avem prinsă poziţie bugetară pentru anul viitor, deoarece trebuie să refacem proiectul pentru o sumă de 10 milioane de euro. Ne vom grăbi, astfel încât să-l putem depune în cursul anului viitor, termenul limită fiind decembrie 2018”, declară Ion Lungu, şeful executivului sucevean. Iniţiat încă din programarea europeană precedentă, proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti din municipiul Suceava a bătut o vreme pasul pe loc, pe motiv că finanţarea asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 era insuficientă. Potrivit calculelor din exerciţiul anterior, valoarea proiectului - acceptată la acel moment -  a fost estimată de 17 milioane de euro, însă, conform noilor reglementări UE, proiectele din cadrul Axei prioritare 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” a Programului Operaţional Regional POR 2014-2020 li s-a rezervat o finanţare de maxim 5 milioane de euro. Primarul Ion Lungu a avut discuţii pe această temă cu Corina Creţu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, solicitând majorarea sumei destinată obiectivelor de acest tip.

Reamintim că studiul de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul Sucevei a fost întocmit de Arena Teatro, firmă specializată din Spania. Aceasta recomandă construirea unei clădiri care va avea rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti, cadru în care, resturile arheologice vor fi prezentate publicului, cu explicaţiile de rigoare. Imobilul, cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 de metri pătraţi, va avea parter, un etaj intermediar, etajul propriu zis şi mansardă, urmând a fi construită din materiale ceramice de natură să accentueze aspectul de fortăreaţă.   Centrul în cauză va fi compartimentat în recepţie şi sală de întâmpinare; expoziţie permanentă cu elemente arhitectonice; pivniţa de piatră reconstituită; pivniţa de lemn refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecţie 4D; sală de expoziţii temporare; bibliotecă, centru de studii medievale, zona administrativă şi birouri. Curtea Domnească se află în preajma oraşului medieval, în apropierea bisericii „Sfântul Dumitru”, Parcului Şipote, vechiului centru meşteşugăresc al Sucevei, precum şi a Bisericii „Beizadelelor”. Primele lucrări, la o casă domnească din lemn, prevăzută cu pivniţă, au fost iniţiate în timpul lui Petru I Muşat. Pe durata domniei lui Alexandru cel Bun au fost refăcute construcţiile din lemn şi au fost ridicate, din piatră, un zid de incintă, iar pe latura de est alte câteva clădiri cu beciuri. Peste vechea casă domnească a fost ridicat, din porunca lui Ştefan cel Mare, un palat de piatră dotat cu  pivniţă. Ansamblul a dăinuit până în a doua jumătate a secolului al  XVI-lea, când a fost distrus de un incendiu.