05 decembrie 2017

Învăţământ dual la cererea firmelor sucevene cu deficit de forţa de muncă specializată     

·        La iniţiativa acestora, la Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul Naţional „Petru Muşat” sunt calificaţi operatori chimişti şi mecanici auto.   
·        „De multe ori se întâmplă ca să fie calificată forţă de muncă care nu are căutare în municipiul Suceava”, susţine primarul Ion Lungu.

Primăria municipiului Suceava a semnat un contract de implementare a unui proiect de învăţământ dual la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din reşedinţa de judeţ. Potrivit primarului Ion Lungu, parteneriatul are în vedere pregătirea a 30 de mecanici auto, beneficiari şi părţi în contract fiind firmele de service Rolex şi Euro Speed, ambele din Suceava. „Continuăm să dezvoltăm aceste proiecte de învăţământ dual în municipiul Suceava. Firmele respective asigură burse pentru elevi, iar după absolvire aceştia vor trebui să lucreze minim 5 ani de zile la respectivii angajatori”, reliefează Lungu. Iniţiativa a aparţinut celor doi agenţi economici care s-au adresat Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza” şi autorităţilor locale, cerând sprijin în vederea calificării şi asigurării de personal pentru servicii de întreţinere şi reparaţii auto. Primul proiect de acest gen a fost materializat prin colaborarea dintre societatea comercială Ambro Suceava şi Colegiul Naţional „Petru Muşat” Suceava, în baza căruia sunt pregătiţi operatori chimişti pentru producţia de celuloză şi hârtie. „Fac în continuare un apel la agenţii economici care au forţă de muncă deficitară să se adreseze Primăriei sau liceelor, astfel încât să pregătim elevii în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii.  Aceasta deoarece, de multe ori se întâmplă ca să fie calificată forţă de muncă care nu are căutare în municipiul Suceava”, a explicat Ion Lungu, şeful administrativului din reşedinţa de judeţ.