28 aprilie 2017

ITM Suceava comemorează lucrătorii decedaţi
·        "Cu precădere, lucrătorii trebuie să adopte o atitudine şi un comportament preventive", a subliniat inspectorul şef Romeo Butnariu, precizând că manifestările includ şi un moment de reculegere.
·        În fiecare an, din cauza accidentelor de muncă şi vătămărilor profesionale în lume se înregistrează peste 2,3 milioane de decese.

În 2017, Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă, marcată anual pe 28 aprilie, are ca tematică Optimizarea colectării şi utilizării datelor. Conform inspectorului şef Romeo Butnariu, cu acest prilej Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava organizează manifestări constând în mese rotunde, întâlniri cu angajatorii, dar şi cu lucrătorii desemnaţi şi partenerii sociali din diferite domenii  de activitate. În acelaşi context, popularizat este ghidul ”Sănătatea şi securitatea în muncă ne privesc pe toţi. Orientări practice pentru angajatori”. În acelaşi cadru, vor fi susţinute prezentări cum ar fi: "de unde îşi colectează Inspecţia Muncii datele?; la ce foloseşte Inspecţia Muncii datele de SSM?; unde se găsesc date legate de SSM?; care date se cer la nivel de companie?; ce spune legea?; cât timp se păstrează datele de SSM?; bunele practici pentru dezvoltarea şi punerea în aplicare a sistemelor naţionale de raportare şi de înregistrare; provocări pentru colectarea de date fiabile SSM şi surse de date pentru optimizarea colectării şi utilizării datelor de SSM. Pe 28 aprilie mişcarea sindicală din lume comemorează inclusiv Ziua internaţională a lucrătorilor decedaţi şi răniţi, estimându-se că, în fiecare an, din cauza accidentelor de muncă şi vătămărilor profesionale în lume au loc peste 2,3 milioane de decese. "În această zi, odată cu comemorarea victimelor accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, dorim să atragem atenţia lucrătorilor şi angajatorilor că trebuie să-şi schimbe mentalitatea în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea lor în muncă. Cu precădere, lucrătorii trebuie să adopte o atitudine şi un comportament preventive", a subliniat Romeo Butnariu, precizând că manifestările vor include şi un moment de reculegere în memoria victimele accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale.