24 aprilie 2017

Adunarea şi transportul gunoiului, rescoase la licitaţie la 2 ani după încetarea contractului cu fostul operator
·        Rezultatele primei licitaţii au fost atacate la CNSC şi Curtea de Apel, la această dată  serviciul fiind încredinţat pe motiv de forţă majoră.   
·        În urma delegării prin concesionare, Primăria municipiului Suceava se va alege cu redevenţă de minim 25.000 de lei pe an.
Autorităţile din municipiul Suceava reiau procedura de delegare prin concesionare a serviciului public de salubritate menajeră.   Contractul vechi, parafat de Primărie cu Rosal Grup Bucureşti, a expirat în  primăvara lui 2015, după 8 ani de desfăşurare. Pe 17 aprilie 2015, ca urmare a neorganizării din timp a licitaţiei pentru delegarea serviciului către un nou prestator, atribuirea pe o perioadă limitată a activităţii de salubritate menajeră s-a făcut, pe motiv de forţă majoră, către asocierea dintre firmele Florconstruct şi Diasil Service. Licitaţia pentru concesionare a avut loc pe 21 iulie 2015, însă la momentul respectiv soluţiile date de autorităţile contractante au fost contestate de către fostul operator la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi Curtea de Apel Suceava. Dată fiind această situaţie, Primăria a fost nevoită să anuleze licitaţia, fapt confirmat prin decizia CNSC nr. 9353 din 2 iunie 2016. Lucrurile au fost ţinute pe loc şi din cauza noilor apariţiei reglementări cu privire la desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice, în special a Legii nr. 100 privind concesionarea lucrărilor şi serviciilor, lege care nu a avut norme metodologice de aplicare, iar Consiliul Local a fost obligat la modificarea caietului de sarcini.
Drept urmare, odată cu încheierea noului contract, Primăria îşi propune să modernizeze sistemul de colectare a deşeurilor prin amenajarea a 30 de puncte de colectare a deşeurilor reciclabile, fiecare dotat cu pubele pentru hârtie, mase plastice, sticlă şi metale; a 100 de platforme subterane cu câte 4 euro-containere şi a 100 de platforme cu containere semiîngropate. În cadrul aceluiaşi program, locuinţele individuale vor fi dotate cu câte 2 pubele de câte 120 de litri, pentru fracţia umedă şi fracţia uscată, anual urmând a fi achiziţionate şi montate 1.000 de coşuri stradale de gunoi. Nu în cele din urmă, câştigătorul licitaţiei se obligă la amenajarea a două locuri de joacă pentru copii pe an. În urma concesionării, Primăria municipiului Suceava se va lege cu redevenţă de minim 25.000 de lei pe an, valoarea acesteia constituind criteriu de departajare a participanţilor la licitaţia pentru delegarea serviciului  de salubritate menajeră. Serviciul cuprinde, printre altele, colectarea şi transportul deşeurilor municipale, a celor provenite din activităţi comerciale,  industriale, cât şi de la instituţii publice; colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor voluminoase adunate de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici; sortarea deşeurilor municipale, fracţia umedă şi fracţia uscată, în punctul de sortare înfiinţată de operator în municipiul Suceava, precum şi transportul deşeurilor reziduale rezultate din sortare la depozitul ecologic care urmează a fi deschis la Moara.