10 aprilie 2017

De Paşti,
Echipe monahale de intervenţie în primă urgenţă la incendii
·        ISU păstrarea distanţei între lumânările aprinse ţinute în mână şi persoanele din apropiere, pentru a nu se incendia, din neatenţie, hainele sau podoaba capilară ale acestora.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava informează asupra măsurilor de preîntâmpinare a apariţiei, în timpul Sărbătorilor pascale, a  unor eventuale incendii. "Riscul de incendiu nu poate fi neglijat în cazul bisericilor şi mănăstirilor, iar luarea unor măsuri eficiente de protecţie la foc, de către preoţi şi alte persoane implicate în buna desfăşurare a activităţii acestora devine o obligaţie", informează generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU. Printre măsuri se remarcă aducerea la cunoştinţa credincioşilor, de către slujitorii bisericii, a regulilor care trebuie respectate în biserică, în vederea prevenirii incendiilor, în special cele privind utilizarea lumânărilor şi candelelor, cât şi celor privind modul de comportare în cazul izbucnirii unui incendiu în biserică, în scopul evitării panicii. 
ISU recomandă amenajarea unor locuri special destinate pentru arderea lumânărilor, de preferinţă în tăvi metalice umplute cu apă sau nisip, amplasarea acestora la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile. Pe de altă parte, impusă este evacuarea din interiorul lăcaşurilor de cult a covoarelor, mochetelor, scaunelor şi băncilor nefixate de pardoseală şi menţinerea, în permanenţă în stare liberă a căilor de evacuare. Importantă este interzicerea accesului credincioşilor în biserici peste capacitatea acestora, în scopul evitării producerii blocajelor la o eventuală evacuare forţată, dar şi păstrarea unei distanţe de siguranţă între lumânările aprinse ţinute în mână şi persoanele din apropiere, pentru a nu se incendia, din neatenţie, hainele sau podoaba capilară ale acestora. Nu în cele din urmă, unităţile de cult trebuie obligatoriu dotate cu mijloace de primă intervenţie în caz de incendiu, iar din rândul personalului monahal se vor stabili unor echipe de intervenţie în primă urgenţă în caz de incendiu. "Fiind foarte vulnerabile la incendii, fum şi apă, un incendiu produs în aceste instituţii ar putea să le distrugă definitiv sau să conducă la executarea unor lucrări de restaurare migăloase şi costisitoare", a precizat generalul de brigadă Ion Burlui, şeful Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava.