În primul trimestru,
Peste 570 kg de produse
de origine animală, confiscate de inspectorii sanitari veterinari
·
Unităţile care au încălcat legea s-au ales cu amenzi
în valoare de 18.000 de lei, precum şi cu 28 de avertismente.
În trimestrul întâi al
anului 2017, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava au organizat şi întreprins nu mai puţin de 520 de controale,
monitorizarea şi verificarea fiind acţiuni prevăzute în Planul Naţional Cadru
de Inspecţie şi Control. Ioan Corduneanu, directorul executiv al instituţiei
sanitar-veterinare sucevene, declară că, în timpul descinderilor, ca urmare a
neregulilor depistate, aplicate au fost 18 de amenzi, valoare acestora însumând
18.000 de lei. În alte 28 de cazuri, agenţii economici cu deficienţe au primit
doar avertismente, lucrătorii DSVSA dispunând şi confiscarea a 577,16 kg de
produse alimentare de origine animală. Totodată, în perioada amintită,
lucrătorii de specialitate ai DSVSA au făcut audituri în 4 unităţi de procesare
a laptelui şi în unităţi de procesare a cărnii. La fel, în cele dintâi 3 luni
ale anului, evaluate şi încadrate în grupe de risc au fost 297 de unităţi de
procesare-comercializare a produselor de origine animală şi nonanimală, înregistrate
sanitar-veterinar fiind 123 de unităţi. Lucrătorii sanitari veterinari au dat,
de asemenea, 393 de avize şi au autorizat 60 de mijloace de transport. De
altfel, aceste din urmă demersuri fac parte din atribuţiile privind evaluarea
şi încadrarea în grupe de risc a unităţilor, înregistrarea structurilor de
profil nou-înfiinţate, dar şi a mijloacelor de transport auto.
Totodată, în intervalul 1 ianuarie-30 martie 2017
exploataţiile profesionale şi cele nonprofesionale din judeţul Suceava au făcut
obiectul a 8 verificări ale inspectorilor sanitari veterinari, acestea fiind
parte ale eşantioanelor de control pentru acordarea subvenţiilor prin
intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Pe de altă
parte, în cursul primului trimestru al anului
în curs, înspre incinerare a fost dirijată o cantitate de circa 802,24 de tone
de subproduse de origine animală. „Demersul are în vedere asigurarea
măsurilor generale pentru eliminarea subproduselor de origine animală, în
scopul protejării sănătăţii animale şi a celei publice”, a precizat Ioan
Corduneanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor Suceava.