22 aprilie 2017

În primul trimestru,
Peste 570 kg de produse de origine animală, confiscate de inspectorii sanitari veterinari 

·        Unităţile care au încălcat legea s-au ales cu amenzi în valoare de 18.000 de lei, precum şi cu 28 de avertismente.
În trimestrul întâi al anului 2017, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au organizat şi întreprins nu mai puţin de 520 de controale, monitorizarea şi verificarea fiind acţiuni prevăzute în Planul Naţional Cadru de Inspecţie şi Control. Ioan Corduneanu, directorul executiv al instituţiei sanitar-veterinare sucevene, declară că, în timpul descinderilor, ca urmare a neregulilor depistate, aplicate au fost 18 de amenzi, valoare acestora însumând 18.000 de lei. În alte 28 de cazuri, agenţii economici cu deficienţe au primit doar avertismente, lucrătorii DSVSA dispunând şi confiscarea a 577,16 kg de produse alimentare de origine animală. Totodată, în perioada amintită, lucrătorii de specialitate ai DSVSA au făcut audituri în 4 unităţi de procesare a laptelui şi în unităţi de procesare a cărnii. La fel, în cele dintâi 3 luni ale anului, evaluate şi încadrate în grupe de risc au fost 297 de unităţi de procesare-comercializare a produselor de origine animală şi nonanimală, înregistrate sanitar-veterinar fiind 123 de unităţi. Lucrătorii sanitari veterinari au dat, de asemenea, 393 de avize şi au autorizat 60 de mijloace de transport. De altfel, aceste din urmă demersuri fac parte din atribuţiile privind evaluarea şi încadrarea în grupe de risc a unităţilor, înregistrarea structurilor de profil nou-înfiinţate, dar şi a mijloacelor de transport auto.
Totodată, în intervalul 1 ianuarie-30 martie 2017 exploataţiile profesionale şi cele nonprofesionale din judeţul Suceava au făcut obiectul a 8 verificări ale inspectorilor sanitari veterinari, acestea fiind parte ale eşantioanelor de control pentru acordarea subvenţiilor prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Pe de altă parte, în cursul primului trimestru al anului în curs, înspre incinerare a fost dirijată o cantitate de circa 802,24 de tone de subproduse de origine animală. „Demersul are în vedere asigurarea măsurilor generale pentru eliminarea subproduselor de origine animală, în scopul protejării sănătăţii animale şi a celei publice”, a precizat Ioan Corduneanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.