Fermierii suceveni, instruiţi în asimilarea fondurilor
europene şi guvernamentale pentru dezvoltare rurală
·
Un alt domeniu de interes
îl reprezintă transformarea gospodăriilor ţărăneşti în ferme agricole cu
caracter comercial, formarea şi consolidarea clasei de mijloc în spaţiul rural.
Direcţia pentru
Agricultură Judeţeană Suceava a organizat o întreagă serie de întâlniri cu
fermierii şi întreprinzătorii din agricultura suceveană. Directorul executiv
Haralampie Duţu, spune că, în special, în primele 3 luni ale acestui an, accent
s-a pus pe accesarea finanţărilor naţionale şi europene destinate zonei rurale.
Astfel, dezbateri s-au ţinut pe marginea prevederilor Planului Naţional de
Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, în 21 de localităţi ale judeţului Suceava fiind
prezentate formele de ajutor financiar acordate producătorilor agricoli, atât
din bugetul de stat, cât şi de la Uniunea Europeană. Un alt aspect abordat a
fost cel al asocierii, cu prilejul celor 21 de întâlniri agricultorilor
fiindu-le prelucrate avantajele constituirii grupurilor de producători.
Directorul executiv Haralampie Duţu face cunoscut că, în alte 12 localităţi de
pe raza judeţului, fermierii au luat la cunoştinţă despre modalităţile de asimilare
a fondurilor europene şi guvernamentale pentru dezvoltare rurală. Un alt
domeniu de interes are ca obiectiv transformarea gospodăriilor ţărăneşti în ferme
agricole cu caracter comercial, formarea şi consolidarea clasei de mijloc în
spaţiul rural. Drept urmare, întâlniri au fost organizate în 14 localităţi,
subiectele dezbaterilor fiind unele precum "Ce să producem şi cum să
comercializăm ?, "Asigurarea culturilor o necesitate impusă de factorii
climatici" şi "Măsuri de rentabilizare a activităţilor din
fermă". Nu în cele din urmă, o prioritate o reprezintă dezvoltarea
agriculturii şi a satului românesc. Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru
Agricultură Judeţeană precizează că discuţiile din alte zeci de localităţi s-au
axat pe influenţa schimbărilor climatice asupra mediului şi culturilor
agricole, dar şi pe normele de eco-condiţionalitate în cadrul măsurilor şi
schemelor de plată, în conformitate cu prevederile manualului de proceduri
elaborat de APIA şi AFIR. Totodată, abordate au fost prevenirea, prognozarea,
monitorizarea şi controlul atacurilor bolilor, dăunătorilor şi buruienilor;
utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi a echipamentelor, precum şi codul
de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi
din surse agricole.