05 aprilie 2017

În 2017,
Suceava nu va avea încasări din fonduri europene
·        "O spun cu toată sinceritatea şi părerea de rău - deşi unii ne acuză -, în acest an nu vom putea accesa niciun leu european", a declarat primarul Ion Lungu.
 Ion Lungu semnalează că Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) şi Planul de Mobilitate Urbană  (PMU) ale municipiului Suceava trebuie  aprobate şi transmise cât mai repede la Agenţia Naţională de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADNRE), termenul limită fiind 27 august 2017. Autorităţile locale vor să trimită în avans respectivele documente strategice, respectiv în luna mai, astfel încât până la finele acestui an să se perfecteze măcar acordul cadru de finanţare.  "O spun cu toată sinceritatea şi părerea de rău - deşi unii ne acuză -, în acest an nu vom putea accesa niciun leu european. Până pe 27 august trebuie înaintate documentele strategice, iar până pe 28 decembrie pot fi depuse proiectele pentru finanţare", a reliefat şeful fotoliului administrativ din Areni.
Prin hotărâre a Consiliului Local a fost înfiinţată Autoritatea urbană, aceasta având în componenţă 5 membri, respectiv reprezentaţii Compartimentului de Implementare a Proiectelor Finanţate din Fonduri Externe, Direcţiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului şi Cadastru, Direcţiei Generale Tehnice şi de Investiţii, Direcţiei Generale a Domeniului Public şi Direcţie Buget şi Contabilitate. "Autoritatea urbană are ca obligaţie să selecteze şi să facă o prioritate din proiectele pe care le vom finanţa cu fonduri europene", a declarat Lungu.

Din noua structură nu pot face parte primarul sau consilierii locali întrucât, potrivit edilului-şef, aceştia "ar fi incompatibili cu toţii". "Aceştia nu vor avea de a face cu proiectele europene, în sensul că nu vor avea drept de vot pentru aprobarea acestora", a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Componenţa nominală a Autorităţii urbane va fi votată în şedinţa ordinară din această lună a Consiliului Local.