26 aprilie 2017

Accesul la creditul pentru amenajarea Zonei de agrement, blocat din cauza pericolului depăşirii deficitului bugetar
·        "Vom lua 1 milion de lei de la Primărie, până în luna iunie, când Guvernul va face rectificarea, şi când sper că ni se va da voie folosim creditul", a precizat primarul Ion Lungu.
·         Executantul lucrărilor este firma botoşăneană Victor Construct şi, deşi contractul este semnat până în toamnă, execuţia ar putea fi încheiată în vară.  

Primăria municipiului Suceava nu mai poate face trageri dintr-un credit contract în anul 2016. Ion Lungu spune că Ministerul Finanţelor Publice a luat această măsură ca urmarea a constrângerii de încadrare a României în deficitul bugetar de 3% din PIB, nivel impus de organismele europene. Este vorba despre împrumutul luat de autorităţile municipale sucevene pentru amenajarea Zonei de agrement de pe Dealul "Tătăraşi", din care  o parte a fost trasă încă de la finele anului trecut. "Avem o problemă de fond în sensul că de frică de a nu se depăşi deficitul bugetar, nu se mai aprobă trageri din creditul deja angajat", a reliefat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Lungu precizează că, pe moment, problema va fi rezolvată prin alocarea, în urma votului aleşilor municipali, a sumei de 1 milion de lei din bugetul Sucevei, pentru susţinerea continuităţii lucrărilor. Aceasta până la rectificarea bugetului de stat de la mijlocul anului, când se speră în permiterea accesului la linia de finanţare. "Vom lua 1 milion de lei de la Primărie, până în luna iunie, când Guvernul va face rectificarea şi când sper că ni se va da voie folosim creditul", a precizat şeful executivului sucevean. În vederea realizării obiectivului amintit, autorităţile sucevene au contractat un credit de 10 milioane de lei, acordat de CEC Bank, pentru o dobânda anuală de 1,5% peste cea de referinţă, la care se adaugă comisionul de administrare de 0,65%. Executant al lucrărilor este firma botoşăneană Victor Construct, edilul-şef având promisiuni că execuţia va fi gata înainte de termen.  "Vreau să cred că cei de la Victor Construct se vor ţine de cuvânt şi să termine în vară această investiţie, deşi contractul este până în toamnă" a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei. Zona de agrement „Tătăraşi” din spatele fostei Uzine electrice va avea spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii şi alei pietonale, platforme de tip amfiteatru, precum şi construcţii cu destinaţia de cazare, servicii, alimentaţie publică şi manifestări culturale. Locuri distincte sunt rezervate unui lac ambiental şi spaţiilor verzi, dar şi lacului de agrement pentru ambarcaţiuni uşoare, de tipul bărcilor sau hidrobicicletelor. Perimetrul de sport şi servicii a fost proiectat cu terase, spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, terenuri de baschet, mini-golf şi tenis, acestea din urmă cu „gradenele” aferente.