22 aprilie 2017

Aproape 130 de dosare de pensie internaţională, în doar 3 în luni din anul în curs
·        Aceasta în condiţiile în care pe durata întregului an 2016, CJP a prelucrat un total de doar 104 asemenea dosare.
·        Pentru persoanele care au lucrat legal şi în altă ţară a UE, se valorifică vechimea cumulată în cele două state membre.
Tot mai mulţi locuitorii ai judeţului Suceava solicită drepturi de asigurări sociale în urma stagiilor de vechime cumulate în ţară, dar şi ca urmare a muncii cu acte în străinătate. Cel puţin aşa reiese dintr-o informare a Casei Judeţene de Pensii privind acordarea în termenul legal a drepturilor de asigurări sociale cuvenite lucrătorilor migranţi. Astfel, după întreprinderea demersurilor intermediare necesare completării dosarelor de pensie internaţională, în intervalul 1 ianurie-31 martie 2017 soluţionate au fost 127 de asemenea cereri. Aceasta în condiţiile în care în întregul an 2016, CJP a prelucrat un total de doar 104 asemenea dosare. Persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care au lucrat în statele membre ale Uniunii Europene pot beneficia de pensie comunitară, beneficiarii fiind cei prevăzuţi în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Acest lucru este posibil, după ce, începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, legislaţia comunitară în domeniul asigurărilor sociale a devenit direct aplicabilă şi în ţara noastră.
De menţionat este faptul că în subordinea Casei Judeţene de Pensii a fost înfiinţat, încă de la finele lui 2007, un centru local pentru informarea şi documentarea lucrătorilor migranţi. Printre altele, structura a  fost îndrituită cu atribuţii privind gestionarea problematicii legate de rezolvarea cererilor adresate de lucrătorii migranţi; îmbunătăţirea situaţiei sociale a acestora; implementarea prevederilor privind regimul de securitate socială a lucrătorilor independenţi sau membrilor de familie care se deplasează în interiorul comunităţii europene. Potrivit CJP, pentru persoanele care au desfăşurat activitate în România şi în alt stat al Uniunii Europene, la calculul stagiului total de cotizare se valorifică vechimea cumulată în cele două state membre, aşa cum este confirmată prin formularele de legătură între instituţiile implicate. În cazul persoanelor care nu au realizat stagiul minim de cotizare în ţara noastră, dar care au desfăşurat activitate în alt stat membru al UE, se pot transmite documente de vechime din statul respectiv pentru completarea stagiului minim de cotizare. În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de 35 de ani, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.