28 aprilie 2017

Deşeuri în albia cursurilor de apă din 5 localităţi sucevene
·        Controalele efectuate de 3 comisii mixte au scos la iveală abandonări de deşeuri menajere, resturi din demolări, resturi vegetale şi deşeuri din construcţii pe malurile râurilor Suceava şi Moldova, pâraielor Cisti, Berchişeşti şi Suha.
·        La Brodina a fost descoperiţi circa 20 de metri cubi de conifere în albia pârâului Cisti,  firma Leonard Forest fiind avertizată şi obligată să ridice buştenii respectivi.

Trei comisii formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor; Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu; Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; Gărzii Forestiere şi Instituţiei Prefectului au controlat modul în care sunt igienizate cursurile de apă şi întreţinute şanţurile şi rigolele, în vederea asigurării secţiunilor de scurgere a apelor mari din judeţul Suceava. Conform unei informări prezentate în şedinţa Colegiului prefectural, verificate prin sondaj au fost 84 de localităţi, controalele lăsându-se cu note de constatare. "În urma verificării salubrizării cursurilor de apă, s-a constatat prezenţa deşeurilor menajere, de tip PET şi a crengilor rezultate din toaletarea vegetaţiei de pe cursurile de apă", evidenţiază Daniel Drăgoi, directorul executiv la Sistemului de Gospodărire a Apelor, menţionând că reliefate au fost şi deficienţe majore, de tipul depozitelor necontrolate de deşeuri şi de materiale vegetale. În consecinţă, cu avertisment s-au ales 5 unităţi administrativ-teritoriale controlate, la Brodina fiind descoperită depozitarea a circa 20 de metri cubi de conifere în albia pârâului Cisti, afluent al pârâului Brodina. În cauză este societatea comercială Leonard Forest, pe lângă avertizarea emisă de controlori, aceasta fiind obligată să elimine respectivele depozite. Abandonări de deşeuri menajere, resturi din demolări, resturi vegetale şi deşeuri din construcţii au fost constatate şi în Vicovu de Sus, Straja, Berchişeşti şi Frasin, respectiv în albiile râului Suceava, pârâului Berchişeşti, râului Moldova şi pârâului Suha. Totodată, în urma controalelor s-au trasat măsuri menite să prevină producerea unor situaţii de urgenţă cauzate de depozitările necontrolate,  adică a inundaţiilor. Pe de altă parte, populaţia şi administratorii obiectivelor de infrastructură au fost înştiinţaţi cu privire la obligaţiile de a întreţine şi curăţa şanţurile şi rigolele aferente proprietăţii, dar şi podurile şi podeţele. De asemenea, s-a  impus ca la primării  să fie afişate hărţile zonelor potenţial inundabile, cât şi semnificaţia codului de culori folosit pentru avertizările hidrometeorologice. Nu în cele din urmă, obligatorie este asigurarea stocurilor minime de mijloace şi materiale de apărare existente, cât şi funcţionalitatea sistemului local de înştiinţare-alarmare.