06 aprilie 2017

Banii pentru asitenţa medicală din şcoli se duc pe salarii
·        Din totalul de 2,68 de milioane de lei, bani alocaţi din bugetul sucevean, pentru medicamente şi materiale sanitare se dau doar 115.000 de lei.  
Autorităţile din municipiul Suceava au aprobat contractul pentru asigurarea fondurilor necesare acoperirii cheltuielilor de personal aferente medicilor, stomatologilor, asistenţilor medicali, precum şi a cheltuielilor cu medicamente şi materiale  sanitare din cabinetele de pe lângă unităţile şcolare .

Conform unei hotărâri a Consiliului Local, valoarea totală a contractului pentru anul 2017 este de 2,68 de milioane de lei. Partea covârşitoare, cea de 2,57 de milioane de lei, o constituie cheltuielile cu salariile, în timp ce pentru medicamente, materiale sanitare şi dentare se alocă doar circa 115.000 de lei.
Începând cu 1 iulie 2009, la Primăria municipiului Suceava  a fost înfiinţat compartimentul de medicină şcolară, structurat în Biroul de medicină şcolară generală şi Biroul de medicină şcolară dentară. Acestea funcţionează în subordinea Serviciului de autoritate tutelară, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, cuprinzând 11 cabinete de medicină generală şi 8 cabinete de medicină dentară. Biroul de medicină şcolară generală are 11 posturi de medic şi 35 de posturi de asistent medical în cabinete medicale din grădiniţe şi şcoli, precum şi în cel studenţesc.  Biroul de medicină şcolară dentară are 13 posturi de medic şi unul de asistent medical, în şcoli şi licee.

Pe raza municipiului Suceava funcţionează 40 de unităţi de învăţământ preşcolar, gimnazial şi liceal, la care sunt înscrişi aproximativ 21.000 de preşcolari şi elevi. La aceştia se adaugă circa 9.000 de studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare”, datele fiind prezentate fiind în evoluţie. Conform ultimelor reglementări legale în vigoare, privind asistenţa medicală a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, norma de personal s-a modificat. Aşa se face că, în municipiul Suceava, la numărul de copii şi tineri cuprinşi în sistemul sucevean de învăţământ, deficitul era de 7 medici şi 8 asistente medicale.