06 aprilie 2017

Ajutor financiar pentru crescătorii de vaci de lapte afectaţi de criză 
·        În cauză sunt micii fermieri păgubiţi de embargoul impus Rusiei, cât şi de scăderea cererii de produse lactate din partea Chinei.     
Până pe 2 mai 2017, crescătorii de vaci suceveni pot înainta cereri pentru obţinerea sprijinului financiar excepţional. Dosarul se depune la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, ajutorul fiind destinat micilor fermieri afectaţi de o criză severă cauzată de prelungirea embargoului impus Rusiei, până la finele anului 2017, precum şi de scăderea cererii de produse lactate din partea Chinei.       Potrivit unui act normativ al Guvernului, de sprijinul financiar amintit beneficiază producătorii care deţin un efectiv cuprins în 3 şi 9 vaci de lapte identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data depunerii cererii şi care, totodată, au vândut direct minim 4 tone de lapte în perioada 1 aprilie-31 martie 2016. Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA prin împărţirea totalului disponibil la efectivul eligibil de vaci de lapte.     
România beneficiază de o finanţare de 5,44 de milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din bugetul naţional fiind asigurată o sumă de aceeaşi mărime.    

Până în octombrie 2016, în concordanţă cu măsura privind ,,Acordarea ajutorului pentru reducerea producţiei de lapte”, în judeţul Suceava 9 producători au depus cereri în conformitate cu reglementările europene care consacră un sprijin financiar de 14 euro pe fiecare sută de litri de lapte de vacă redusă.